Sunday, February 5, 2023
Home Locale Consiliul Județean al Elevilor Mureș întră în grevă japoneză începând de luni

Consiliul Județean al Elevilor Mureș întră în grevă japoneză începând de luni

maxi_taxi_transport_elevi_mainÎn prezent, articolul 84, alin (3) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, prevede faptul că elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Având în vedere situația actuală în ceea ce privește decontul navetiștilor și anume faptul că Ministerul Educației Naționale nu a prevăzut în bugetul de stat suma necesară decontării transportului elevilor care studiază într-o altă localitate decât cea în care sunt domiciliați, Consiliul Județean al Elevilor Mureș consideră acest fapt o încălcare a Legii Educației Naționale.
Una dintre cele mai importante și signifiante urmări pentru elevii din România este imposibilitatea unora dintre aceștia de a se deplasa din localitatea de domiciliu în localitatea în care se află unitatea de învățământ. Având ca premise situațiile financiare precare și mediile familiale ale multor elevi, absența unor surse financiare care să le poată asigura transportul la și de la școală, îi determină pe elevi să renunțe la școlarizare, rata abandonului școlar crescând.

În trecut, rata abandoului școlar în România era de 14%, în timp ce în Uniunea Europeană, media era 12,8%. Strategia Uniunii Europene pentru anul 2020 prevede faptul că rata abandonului școlar trebuie să ajungă sub 10% în toate statele membre.  Astfel, o altă urmare a lipsei surselor financiare care să asigure elevilor transportul școlar este incompatibilitatea statisticilor ratei abandonului școlar din România cu cele impuse de  Uniunea Europeană.

Totodată, o societate puternică are la bază un sistem educațional performant, așadar elevii care astăzi nu își pot exercita dreptul la educație, sunt cetățenii care mâine vor vota în necunoștință de cauză, părinții care nu vor putea să acorde copiilor lor o educație temeinică.

În condițiile actuale, elevii din județul Mureș vor intra în grevă japoneză începând cu data de 27 mai 2013 până la rezolvarea problemei. Pe data de 28 mai 2013, începând cu orele 15, în fața Palatului Administrativ.
Președintele Consiliului Județean al Elevilor Mureș, Răzvan Azamfirei a declarat: “Ca și reprezentanți ai elevilor vom lua toate măsurile necesare pentru aprarea drepturilor și intereselor acestora, în vederea asigurării unui învățământ centrat pe elev care să corespundă nevoilor lor și normelor prevăzute de lege. Astfel, începând de luni, vom intra în grevă japoneză pentru a ne semnala dezacordul față de situația actuală.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
ema on