Tuesday, October 4, 2022
Home National Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral și 300 de parlamentari

Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral și 300 de parlamentari

25040_05504300Președintele a anunțat, marți seara, că a demarat procedura de convocare a unui referendum pe tema Parlamentului unicameral și a restrângerii numărului de parlamentari la 300. Un referendum similar a avut loc în 2009.

Principalele declarații ale lui Traian Băsescu:

Mi-am început cel de-a doilea mandat, premergător lui, obiectivul în campanie a fost modernizarea statului, un stat flexibil, ușor, ieftin. De aceea a fost și procesul de reducere a personalului bugetar. Un obiectiv a fost și revizuirea altor instituții, una din ele este Parlamentul României. Un Parlament care poate fi caracterizat ca ineficient și desprins de realitățile legislative. Marțea sau miercurea parlamentarii votează 50 de legi fără să știe despre ce e vorba. Practic Parlamentul funcționează ca un Parlament unicameral. De aceea am declanșat un referendum – parlament unicameral, 300 de parlamentari. A fost un referendum valid. În aceste condiții, am inițiat procesul de revizuire a Constituției care punea în aplicare rezultatul referendumului, pe care l-am considerat obligatoriu în baza art. 2 din Constituția României. Cea mai puternică formă de suveranitate. Din păcate, acum o lună, plenul Parlamentului a respins propunerea de revizuire a Constituției. S-a trecut la elaborarea unei noi Constituții în care nu se ține cont de rezultatele referendumului din 2009.

Această atitudine a Parlamentului României, a majorității USL nu este compatibilă cu statul de drept și creează un precedent periculos în care se refuză punerea în aplicare a voinței libere exprimată de popor. Această atitudine a majorității USL nu are nimic în comun cu democrația.

Misiunea mea este să apăr interesele poporului român până la capă. Am declanșat procedura unui nou referendum: dacă românii doresc un Parlament unicameral și dacă vor 300 de parlamentari. Procedura este la început. Există posibilitatea ca CCR să respingă o lege de revizuire a Constituției care nu ține cont de referendum. Voi emite decretul în așa fel încât să dau posibilitatea românilor să se pronunțe din nou dacă doresc Parlament unicameral și Parlament cu 300 de parlamentari. Dacă legea referendumului va fi modificată cu 30% prezență, voi emite decretul privind referendumul astfel încât și acest referendum să treacă cu 30%.

Sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetățenilor. În Parlament nu prea văd de ce să mă duc. Constituția României este o constituție bună, instituțiile, drepturile sunt în regulă. În momentul acesta un singur standard nu este îndeplinit, acela care vizează voința poporului, de a avea parlament unicameral.

E de neconceput în toată Europa să existe un referendum valid și clasa politică să refuze să-l pună în aplicare. Eu cred că un al doilea referendum pe aceleași subiecte care ar fi validat de popor ar fi echivalentul unei respingeri totale a clasei politice, inclusiv a celor care au câștigat cu 70%.

Realitatea.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină