Thursday, October 6, 2022
Home Economico-social Piața auto din UE a scăzut în iunie la minimul ultimilor 17...

Piața auto din UE a scăzut în iunie la minimul ultimilor 17 ani

site-uri-auto-masini-de-vanzareVânzările de autoturisme noi din Uniunea Europeană au scăzut în luna iunie la minimul ultimilor 17 ani, pe fondul recesiunii și șomajului ridicat, România înregistrând unul dintre cele mai abrupte declinuri, în timp ce Dacia a consemnat cea mai bună performanță în topul mărcilor.

Astfel, înmatriculările de automobile noi din UE au scăzut în iunie cu 5,6%, la 1,134 milioane unități, cu evoluții negative pe toate piețele mari cu excepția Marii Britanii, potrivit unui comunicat transmis marți de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

În România, piața auto a scăzut cu 45,9% față de iunie 2012, la sub 4.000 de mașini, cea mai abruptă scădere din UE cu excepția Irlandei, unde vânzările au coborât cu 73,7%, la sub 1,700 unități.

Vânzările Dacia în UE au crescut însă în luna iunie cu 17%, cea mai bună performanță în rândul mărcilor, la circa 28.300 unități. Cota de piață a Dacia în UE a urcat astfel de la 2% la 2,5%.

Marca Renault și-a limitat scăderea la 3,1%, astfel că vânzările de autoturisme noi ale grupului francez au urcat cu 1,3% în iunie, la 114.000 unități.

În primele șase luni ale anului, numărul înmatriculărilor de automobile noi din UE a scăzut cu 6,6%, la 6,2 milioane, România înregistrând cel mai abrupt declin cu excepția Ciprului și Olandei.

Astfel, vânzările auto din România au coborât în primul semestru cu 26,4%, la 24.500 unități, în timp ce Ciprul a consemnat o scădere de 42,7%, la 3.600 mașini, iar Olanda a înregistrat un declin de 36%, la aproape 212.000 unități.

Dacia a înregistrat cea mai puternică creștere din UE și la nivelul primelor șase luni. Astfel, înmatriculările mărcii low-cost a grupului Renault au crescut cu 17,6% în UE în perioada ianuarie-iunie, la 141.200 unități, cota de piață a Dacia urcând astfel de la 1,8% la 2,3%.

Germania, cea mai mare piață auto europeană, a consemnat o scădere cu 4,7% a vânzărilor de autoturisme în luna iunie, la 282.900 unități, iar în primele șase luni a înregistrat un declin de 8,1%, la 1,5 milioane automobile.

În Franța, vânzările de automobile noi au scăzut în iunie cu 8,4%, la 191.300 unități, iar în primele șase luni s-au redus cu 11,2%, la 931.400 mașini.

Piața italiană s-a contractat cu 5,5% în iunie, la 122.000 automobile, și a scăzut cu 10,3% în primul semestru, la 731.200 unități.

Vânzările auto din Spania au stagnat în iunie la aproxiamtiv 73.000, dar au scăzut în primele șase luni cu 4,9%, la 386.300.

Marea Britanie este singura piață mare din UE care a înregistrat o performanță puternic pozitivă a vânzărilor de autoturisme în prima jumătate a acestui an. Astfel, vânzările auto din Regatul Unit au urcat cu 13,4% în iunie, la aproape 215.000 unități, respectiv cu 10% în primul semestru, la 1,163 milioane automobile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
orsi on