Monday, October 3, 2022
Home Locale Avizul de începere a urmăririi penale în cazul unui ministru parlamentar, o...

Avizul de începere a urmăririi penale în cazul unui ministru parlamentar, o simplă formalitate

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat marți, la CSM, că avizul de începere a urmăririi penale pe care Parlamentul trebuie să-l dea în cazul unui ministru sau al unui fost ministru care este și parlamentar este doar o simplă formalitate.

“Cred că acest aviz este, din punctul ăsta de vedere, o simplă formalitate, pentru că de fapt vine în beneficiul persoanei care este suspectă de săvârșirea unei infracțiuni, pentru că, în cazul în care ai spune că nu dai acest aviz, asupra acelei persoane ar putea plana anumite suspiciuni și nu și-ar putea face apărările necesare. Cred că este în beneficiul celui suspectat să beneficieze de un cadru procesual în care să-și formuleze apărările și să beneficieze de drepturile și garanțiile pe care Codul de procedură și legislația în vigoare i le oferă”, a spus Tiberiu Nițu, referitor la posibilitatea ca Parlamentul să nu-și dea acordul pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi.

Procurorul general a adăugat că începerea urmăririi penale este un moment extrem de important pentru a putea administra probe în cadrul unui dosar penal.

“Este faza în care o persoană suspectă de săvârșirea unei infracțiuni beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale și poate formula apărările pe care le consideră. Este necesar acest cadru procesual pentru administrarea probelor în cadrul unui dosar penal”, a precizat Nițu.

Întrebat ce se va înâmpla în cazul lui Ovidiu Silaghi, după ce s-a solicitat Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de fostul ministru al Transporturilor, pentru trafic de influență, Nițu a spus: “Urmează ca Camera Deputaților să se pronunțe pe cererea noastră”.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a solicitat, luni, Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență.

Procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi, a cerut procurorului general să sesizeze Camera Deputaților cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor și prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Potrivit procurorilor, există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi pi Drumuri Naționale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, și pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

“Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeași persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârșirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă și completă a situației de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declarație la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care susține că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, și că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

“Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, știa că urmează să vin la el și știa și de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade și CNADNR – n.r.). Încă înainte de a începe discuția, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, și i-am zis că am banii la mine, precizându-i și cuantumul sumei, mi-a zis că este ok și m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era și ȘR, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineață pentru anularea rezilierii și am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, le-a declarat Iordache procurorilor anticorupție.

Omul de afaceri a mai arătat că s-ar fi simțit șantajat de fostul demnitar atunci când acesta i-a cerut să extindă cursele aeriene, în schimbul achitării, conform calendarului, a sumelor de bani de la CNADNR, pentru lucrările de la autostradă. Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, în contextul candidaturii sale la șefia Consiliului Județean Satu Mare

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi și-a retras candidatura pentru funcția de ministru al Transporturilor, el menționând că, până la expirarea mandatului interimar pe care îl asigură, PNL va face o altă propunere, care va fi prezentată președintelui Traian Băsescu.

Victor Ponta s-a declarat convins că Silaghi se va prezenta miercuri la DNA și împreună cu avocatul său va da toate detaliile procurilor.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcția de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul “Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

În prezent, premierul Ponta este ministru interimar al Transporturilor, iar secretarul de stat Cristian Ghibucoordonează activitatea instituției.

Președintele Traian Băsescu anunțase, în 23 iulie, că va lua în 23 august o decizie privind numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. Potrivit președintelui, mandatul interimar la Transporturi expiră la 25 august.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
cami on