Monday, October 3, 2022
Home Nationale România a înregistrat o CREȘTERE ECONOMICĂ de 0,5% în trimestrul doi, ușor...

România a înregistrat o CREȘTERE ECONOMICĂ de 0,5% în trimestrul doi, ușor peste estimările inițiale

PIB a urcat cu 0,5% în trimestrul al doilea, față de precedentele trei luni, și cu 1,8% la semestru, creșteri mai mari față de primele estimări, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%, după creșteri în industrie, imobiliare, agricultură și activități profesionale și scădere în construcții.

“Produsul intern brut în trimestrul II 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Față de același trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 1,5% pe seria brută și cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2012, cu 1,8%, atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier”, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică, într-un comunicat.

Astfel, ca serie ajustată sezonier PIB s-a plasat în trimestrul al doilea la 154,295 miliarde prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 0,5% față de trimestrul I 2013 și cu 1,4% față de trimestrul II 2012.

Produsul intern brut estimat pentru primul semestru este de 307,263 miliarde prețuri curente, în urcare, în termeni reali, cu 1,8% față de semestrul I 2012.

Ca serie brută PIB a fost de 145,643 miliarde lei în trimestrul al doilea, mai mare cu 1,5% față de primele trei luni ale anului, iar la semestru de 266,539 miliarde lei, în urcare cu 1,8%.

Cele mai importante contribuții la creșterea PIB în semestrul I 2013, comparativ cu semestrul I 2012, le-au avut industria (+1,1%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 3,9%, tranzacțiile imobiliare (+0,3%), cu o pondere de 7,9% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,2%, agricultura, silvicultura și pescuitul (+0,2%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (3,5%) și al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,1%, și activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+0,2%), cu o pondere de 5,8% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 3,2%.

Reducerea volumului de activitate din construcții, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția sa la creșterea PIB fiind de -0,2%.

“Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat exportului net (cu o contribuție de +5,3%), consecință a creșterii cu 10,7% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu reducerea volumulului importurilor de bunuri și servicii cu 0,9%. Ca urmare a scăderii volumului formării brute de capital fix (cu 4,4%) aceasta a avut o contribuție negativă la creșterea PIB, de -1,0%”, arată INS.

Reducerea stocurilor din economie a avut ca efect o contribuție negativă semnificativă la creșterea PIB, de -2,5%.

INS va anunța la 7 octombrie datele provizorii privind evoluția PIB în trimestrul al doilea.

La jumătatea lunii august INS a comunicat că potrivit primelor estimări Produsul Intern Brut a urcat în trimestrul al doilea, față de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creșterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

În primul trimestru economia a urcat cu 0,7% față de trimestrul anterior, ca serie brută, și cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent.

BNR a revizuit, în august, prognoza de creștere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluției exporturilor, a producției industriale și a anului agricol bun.

De asemenea, Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României pentru acest an la 2% și la 2,25% anul viitor. Anterior, FMI și autoritățile române estimau o creștere de 1,6% în acest an și de 2% anul următor.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
ema on