Thursday, October 6, 2022
Home sus Ce se întâmplă cu patrimoniul de la Roșia Montană?

Ce se întâmplă cu patrimoniul de la Roșia Montană?

Ordinul Arhitecților din România și mai multe organizații pentru protecția patrimoniului îl acuză pe Daniel Barbu, ministrul Culturii, că dezinformează publicul atunci când afirmă că vestigiile arheologice de la Roșia Montană vor fi protejate în cadrul proiectului minier. Prezenți la conferința “Adevărul despre patrimoniul istoric de la Roșia Montană: ce nu spun Daniel Barbu, Ministrul Culturii, și Gold Corporation”, reprezentanții OAR și ai ONG-urilor au declarat că Ministerul Culturii ar putea oricând să inițieze procedura pentru includerea Roșiei Montane în Patrimoniul mondial UNESCO, însă reprezentanții instituției nu doresc acest lucru deoarece susțin proiectul RMGC.
Ștefan Bâlici, vicepreședinte al Asociației Arhitectură, Restaurare, Arheologie și coordonator al șantierelor de restaurare ARA de la Roșia Montană, a declarat că exploatarea minieră ar provoca distrugerea a 80% din patrimoniul existent în zonă, iar cea mai mare parte a galeriilor romane, medievale și moderne ar dispărea.
Recent, ministrul Barbu a afirmat într-o dezbatere televizată că galeriile romane care au rămas neatinse din perioada romană nu vor fi distruse. Ministrul se referea la complexul de galerii Cătălina-Monulești, care fac parte acum din Muzeul Mineritului amenajat la RMGC în localitate.
Însă arhitectul Bâlici a explicat că multe alte galerii ar fi distruse odată cu începerea proiectului, inclusiv galeriile romane din masivele Cârnic și Orlea. Acestea se află în prezent pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A.
“Unul dintre cele mai valoroase ansambluri miniere din Europa”
Într-un document postat pe site-ul său săptămâna trecută, Ministerul Culturii arata că nu există în arhiva ministerului niciun dosar de nominalizare a Roșiei Montane pentru a fi înscrisă pe Lista Tentativă UNESCO: “Din analiza proceselor verbale ale Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice nu reiese că un asemenea dosar ar fi fost vreodată supus avizării”.
Însă reprezentantul ARA arată că asociația a redactat un dosar potrivit procedurilor recomandate de UNESCO, dosar pe care l-a depus la minister încă din anul 2010. Dosarul propunea ca Roșia Montană să fie înscrisă pe Lista Tentativă a UNESCO, apreciind că sunt îndeplinite condițiile cerute de UNESCO, ca de exemplu cele de integritate și de autenticitate.
Un an mai târziu, în 2011, Comisia Națională a Monumentelor Istorice a cerut  înscrierea Roșiei Montane în UNESCO. Potrivit lui Bâlici, la ora actuală ministrul Culturii nu mai avea de făcut nimic altceva decât să expedieze dosarul.
Însă până acum niciun ministru în funcție nu a făcut acest lucru, în ciuda faptului că ICOMOS, organism consultativ UNESCO, a cerut acest lucru în repetate rânduri. Din 2002, la fiecare adunare sau reuniune importantă, ICOMOS a emis câte o rezoluție referitoare la Roșia Montană, cerând autorităților române să înceapă procedura de evaluare a valorii patrimoniului de la Roșia Montană, a explicat arhitectul. În pozițiile sale oficiale, ICOMOS a cerut renunțarea la proiectul RMGC.
Michael Petzet, președintele ICOMOS în perioada 1999 – 2008, a vizitat Roșia Montană în 2007. După vizită, președintele i-a trimis o scrisoare premierului de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în care numea situl arheologic „unul dintre cele mai vechi și mai valoroase ansambluri miniere din Europa și din întreaga lume”.

1 COMMENT

  1. Mi se pare o idee excelenta sa fie inclusa rosia montana in patrimoniul UNESCO, deoarece ar avea un potential turistic ridicat si s-ar putea castiga de pe urma aceasta pe termen lung.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină