Monday, October 3, 2022
Home sus Vânătoare de spioni.Ultimele clipe ale unui fost elev al Liceului Vasile Lucaciu...

Vânătoare de spioni.Ultimele clipe ale unui fost elev al Liceului Vasile Lucaciu din Carei

O nouă carte ce încearcă să aducă în lumină umbrele ascunse ale istoriei naționale moderne a văzut de curând lumina tiparului.

Neobositul istoric și scriitor prof. Ioan Ciarnău,aduce în atenția cititorilor, sutele de mii de români închiși, torturați și în final uciși mișelește în închisorile comuniste, cu siguranță cei mai vrednici dintre români, adică tocmai aceia care au aprins și au menținut nestinsă flacăra martirajului românesc. Aceștia, dând dovadă de o nemărginită omenie și mai ales de multă îngăduință și toleranță, au lăsat pentru urmași,prin glasul lui Mircea Vulcănescu închis la Aiud, un mesaj-testament: Să nu ne răzbunați!.
Mult timp urmașii martirilor din rezistența anticomunistă au fost marginalizați. Din păcate, chiar și în zilele noastre se mai aud unele voci ostile. În aceste condiții nu e de mirare că cele mai multe dintre famiile care au suferit de pe urma deposedărilor sau a nedreptăților ce le-au fost aplicate au trebuit să părăsească locurile de baștină și să se stabilească prin alte localități, unde au înfruntat greutăți nebănuite, au trebuit să reia totul de la început.
Toate aceste povești greu de crezut, dar cumplit de adevărate se regăsesc între filele cărții-document „Vânătoare de spioni” al cărei autor este  prof. Ioan Ciarnău.Volumul  va fi lansat joi, 31 octombrie 2013, ora 13,00, în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Carei.
Sunt așteptați să ia parte la eveniment toți iubitorii de carte, de istorie adevărată sau foști colegi ai unora dintre personajele cărții.

O știre laconică din presa  toamnei  anului   1953  încunoștiința opinia publică execuția unui condamnat la moarte. Nimeni altul decât colegul de liceu, careian, Ioan Iuhasz. În pofida faptului că a depășit adolescența, la data crâncenului eveniment se afla încă pe băncile școlii.Născut la 17 noiembrie 1933,  la data execuției (31 octombrie 1953) se îndrepta spre împlinirea vârstei de 20 de ani și  mai avea de durat doar câțiva pași temporali până la adunarea a două decenii de viață și de urmat încă o clasă de liceu.  Știrea m-a cutremurat. Îi purtam imaginea în memorie și pentru că-l aveam acolo. Vestea s-a constituit în traumă. Am împărțit cu el locuirea în dormitoarele internatului, și ni s-au încrucișat drumurile pe sălile școlii. Iar pentru că aveam aceiași vârstă, în pofida faptului că urma, de abia, cursurile clasei a IX-a iar eu mă aflam în clasa  terminală (XI), între noi s-au legat bune punți de comunicare” afirma despre unul din personajele cărții Vânătoare de spioni,colegul său de clasă Tiberiu Vanca.

BULETIN DE CAREI

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină