Tuesday, October 4, 2022
Home Stiri Satu Mare D’ale Primăriei:la toți în mod egal.Jos cu performanța

D’ale Primăriei:la toți în mod egal.Jos cu performanța

Cele 21 de proiecte incluse pe ordinea de zi a ședintei de marți 29 octombrie au țintuit în scaune consilierii și participanții la lucrări  nu mai puțin de 3 ore.

In deschiderea sedinței ,primarul Kovacs a retras de pe ordinea de zi Proiectul  de hotărâre privind alocarea sumei de 17.820 lei,pentru premierea elevilor care au obținut rezultate bune la olimpiadele naționale și precum și a profesorilor îndrumători.

Dezbaterile pe marginea Proiectului  de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate:,, Extinderea rețelei instalației electrice de joasă tensiune în Parcul dendrologic din mun.Carei, au adus in discutie locatia viitoarelor manifestari ale Zilelor Orasului dar o hotarare in acest sens nu a fost adoptata iar proiectul a întrunit unanimitate.

Costurile investiției  Extinderea rețelei instalației electrice de joasă tensiune în Parcul dendrologic din mun. Carei”,sunt estimate la 90.670 lei.

La ședință au participat și două învățătoare de la Scoala gimnazială nr.1 Carei,în numele a cinci cadre didactice ce predau la clasele de rromi de la această școală pentru a-și susține punctul de vedere în ce privește efectuarea plăților din cadrul  proiectului ,,Împreună pentru viitorul nostru,,.

Datorită timpului lor limitat,președintele de ședință Ilie Ciută a propus colegilor săi discutarea in avans a acestui punct.

Proiectul  de hotărâre pentru continuarea  proiectului ,,Împreună pentru viitorul nostru,, la Școala Gimnazială nr.1 Carei,prevede alocarea sumei de 55.620 lei.

In cadrul acestui proiect,cele 5 învățatoare care au clase de rromi ,rămân după orele de curs încă 2 ore pentru a ajuta copii la pregătirea temelor de casă.Bugetul prevăzut pentru  acest  program este de 55.620 lei /an.

La solicitarea acestor cadre didactice,consilierul Ciută propune ca remunerarea învățătoarelor să fie făcută  pe oră si nu în mod egal la fiecare după cum prevede proiectul propus de executiv.Potrivit propunerii ,fiecare învățătoare urmează să primescă în mod egal  contravaloarea oreleor prestate,ignorându-se gradele profesionale obținute și vechimea în muncă.

“La simularea făcută în cadrul ședinței economice,împreună cu Varna Levente,directorul Direcției de învățământ,a reieșit că plata cu ora nu depășește bugetul alocat de executiv ci dimpotrivă”

Cele de mai sus sunt susținute de înv.Kolbaszer E.

“Dorim să mulțumim în primul rând pentru ajutorul acordat pentru masa caldă.Copii cu care lucrăm provin din familii dezorganizate,cu grave probleme sociale și datorită acestui aspect e foarte dificila de lucrat cu ei.Acasă văd un cu totul alt mod de viață decât cel pe care noi încercăm să îl promovăm.În timpul petrecut împreună încercăm să îi apropiem de școală și să îi facem să înțeleagă că școala e singura lor șansă  în viitor.Ne gândim și la etapa a doua,de alfabetizare a maturilor din aceste familii.În primul an,în cadrul acestui proiect am făcut voluntariat,adică am lucrat în același mod dar gratuit.Credem că rezultatele noastre de până acum vorbesc în locul nostru și am dori să fim recompensate prin plata cu ora,funcție de competențe.Fiecare copil are dreptul la o șansă în viață.Am făcut cu ei multe spectacole și v-am trimis mereu invitații.am făcut chiar o tabără de o săptămână pentru cei care nu ar fi știut altfel ce e aceasta,am participat la concursuri la nivel de județ și chiar la nivel de națională”,a rostit în alocuțiunea sa înv.Kolbaszer.

Nu de aceiași părere sunt repezentanții UDMR prin vocile consilierei Venig și a primarului Kovacs care consideră că direcțiunea școlii e cea care stabilește către cine se duc banii,consilierii fiind cei care aprobă numai suma alocată.

“Noi aprobam doar o suma dar cui se imparte e problema direcțiunii,că poate o invățătoare se imbolnăveste  sau naște si atunci se schimbă datele problemei” afirmă consiliera Venig Gabriela.

Cele afirmate sunt  însă în totală contradicție cu materialele oferite pentru această ședință consilierilor,fiind întocmite tabele nominale cu  sumele repartizate!

“Vă rog să vă uitați peste  materialele primite si să le si studiati inainte de ședință pentru că veți vedea că în ele este prevăzut nominal alocarea sumelor,adică cu nume și prenume figurează în tabel.Acest proiect ne propune să revenim la perioada de tristă amintire,în care toți trebuie plătiți la fel,indiferent de performanțele unora și de munca depusă“,precizează consilierul Ciută.

“Nu ințeleg de ce ne opunem noi dacă cadrele didactice nu doresc această modalitate de plată și nici nu depășim bugetul! “ a mai adăugat la final și consilierul Bontea.

Varianta plății cu ora a cadrelor didactice a fost supusă la vot de către Ilie Ciută dar a fost susținută doar de consilierii liberali,ceilalți votând împotrivă și optând pentru varianta plății în forma propusă de  Primărie,în mod egal pentru fiecare cadru didactic implicat,indiferent de calificările acestora.

Daniela Ciută

1 COMMENT

  1. Ne bucuram pentru acest proiect, deoarece sunt copii din familii rrome care chiar au nevoie de acea masa calda si de acele ore de invatat. Felicitari!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
lavi on <