Monday, November 28, 2022
Home Stiri Satu Mare Prefectul s-a autosesizat în privința Mănăstirii Bixad

Prefectul s-a autosesizat în privința Mănăstirii Bixad

Prefectul Eugeniu Avram a fost informat de reprezentanții Poliției și Jandarmeriei despre punerea în executare a unor hotărâri judecătorești prin care s-a dispus retrocedarea parțială a unor imobile terenuri și construcții din incinta Mănăstirii Ortodoxe Bixad către Episcopia Română Unită cu Roma Greco – Catolică de Baia Mare.

Pentru a identifica soluții amiabile, având în vedere impactul social și pentru prevenirea creșterii tensiunilor dintre cetățeni, prefectul Eugeniu Avram a convocat în ședință, în data de 01.11.2013, factorii implicați, părțile și executorul judecătoresc

În urma ședinței, s-a întocmit o minută pe care o prezentăm în continuare:

MINUTĂ

întocmită azi, 01.11.2013, orele 12.00, cu ocazia informării prefectului județului Satu Mare privind punerea în aplicare a Sentinței Civile nr. 180/2011 pronunțată de către Tribunalul Mehedinți în dosar nr. 6184/83/2010 și a Deciziei Civile nr. 341/25.10.2011 a Curții de Apel Craiova.

Prefectul Județului Satu Mare a fost sesizat de către reprezentanții Poliției, Jandarmeriei și de către domnul executor judecătoresc Iva-Anițaș Marian Dan despre

punerea în executare a hotărârilor judecătorești menționate ce au ca obiect retrocedarea unei părți de teren și construcții din incinta actualei Mănăstiri Ortodoxe din Bixad.

La ședință au participat domnii: Tătar Ioan, primarul comunei Bixad, Tohătan Ioan Ștefan, consilier juridic, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, arhimandritul Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, Stratulat Mircea, avocat, Iva-Anițaș Marian Dan, executor judecătoresc, Kalmar Tiberiu, expert tehnic judiciar, comisar șef Taloș Constantin, șef al IPJ Satu Mare, colonel Leucuța Petru, adjunctul inspectorului șef al IJJ Satu Mare, Mândruț Marius, directorul Direcției juridice a Consiliului Județean Satu Mare, Chioran Eugen, director al Cancelarie Prefectului județului Satu Mare, Tomșa Adina și Domuț Sebastian, consilieri juridici în cadrul Instituției Prefectului Județului Satu Mare.

Menționăm că au fost invitați și reprezentanții Episcopiei Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Baia Mare, prin Cancelaria Preasfințitului Vasile Bizău. Ulterior contactării telefonice a cancelariei, Preasfinția Sa Vasile Bizău a avut o convorbire telefonică cu prefectul Eugeniu Avram, iar azi, 01.11.2013, nu a trimis niciun reprezentant la întâlnire.

Cu toate acestea, prin cabinetul de avocat Ionuț Vida-Simiti din Cluj Napoca, au trimis un memoriu în care și-au exprimat punctul de vedere, solicitând punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești.

Ședința  a fost condusă de domnul prefect Eugeniu Avram care le-a adus la cunoștință tema întâlnirii, respectiv punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești, atrăgând atenția asupra respectării legii din partea tuturor factorilor cu atribuții și implicați în prezenta speță, rugându-i ca apoi cei prezenți să-și spună punctul de vedere și eventuale observații.

Domnul executor judecătoresc Iva-Anițaș Marian Dan a precizat că trebuie să pună în executare hotărârile judecătorești menționate și că va fi asistat și va cuprinde în Procesul Verbal de Executare măsurătorile topografice și observațiile ce se vor face de către domnul Kalmar Tiberiu, expert tehnic judiciar.

Domnul Tătar Ioan, primar al comunei Bixad, informează participanții că la momentul venirii domniei sale la ședință, în curtea Mănăstirii erau adunați un număr însemnat de cetățeni și circa 60 de autoturisme, care s-ar opune executării hotărârilor judecătorești. Cunoscând starea de spirit din localitate, își manifestă temerea de  crearea unui conflict ce ar putea excalada cu consecințe imprevizibile. Pentru calmarea spiritelor, face propunerea de atribuire în schimb, pentru terenurile cuprinse în hotărârile judecătorești, dacă și reclamanții din prezenta cauză sunt de acord.

Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, consilierul juridic Tohătan Ioan Ștefan, cât și domnul avocat Mircea Stratulat, sugerează ideea amânării punerii în aplicare a hotărârilor judecătorești ținând cont de faptul că pe rolul instanțelor de judecată sunt alte două cauze care sunt în strânsă legătură cu obiectul executării și că, situația juridică a unor imobile din incinta mănăstirii nu este clarificată și delimitată.

Domnul Mândruț Marius, directorul Direcției juridice a Consiliului Județean Satu Mare, informează participanții că o parte dintre imobilele supuse executării silite sunt cuprinse în domeniul public al județului Satu Mare, cuprinse de altfel în HG 967/2002, iar județului nu-i sunt opozabile hotărârile a căror executare se solicită deoarece nu a fost parte în proces și, în acest sens, va înainta de îndată executorului judecătoresc documentele care atestă acest fapt pentru a se ține cont de prevederile acestora.

În acest moment al desfășurării întâlnirii, domnul prefect Eugeniu Avram atrage din nou atența asupra respectării legii și a procedurilor existente în materia executării silite, subliniind că domnia sa nu poate să se opună și nici nu solicită autorităților competente să se opună executării hotărârilor judecătorești, ba, dimpotrivă, să se ia toate măsurile necesare ce se impun din punct de vedere al Poliției și Jandarmeriei pentru a nu se crea un conflict și pentru prevenirea excaladării unor evenimente nedorite.

Domnul Kalmar Tiberiu, expert tehnic judiciar, menționează că, cu mijloacele tehnice de care dispune, poate identifica cu exactitate numerele topografice cuprinse în expertiza domnului Cojocărașu Ilie care a stat la baza hotărârilor judecătorești, iar în condițiile în care va constata că pe suprafețele de teren, obiect al executării, există impedimente, le va menționa cu exactitate în procesul verbal de executare și în aceste condiții, după cum se observă pe schițele transmise de către Consiliul Județean și cele care au fost anexate expertizei domnului Cojocărașu, sentința se va pune în aplicare doar parțial. A mai menționat că din dispozitivul hotărârilor judecătorești nu rezultă, că vor fi afectate biserica și terenul de sub biserică nr topo (2938) și alte două parcele top 2940 și 2941. Totodată nu se face vorbire în aceste hotărîri punerea în executare a clădirilor: altarul de vară, pergola, birourile, stăreția precum și construcțiile anexe. De asemenea, menționează că el este obligat în identificarea obiectului din dispozitivul hotărârilor judecătorești să țină cont de toate obstacolele existente De Facto și De Jure.

Reprezentanții Poliției și Jandarmeriei au subliniat că vor acorda sprijinul pentru punerea în executare a hotărârilor în limitele competențelor, la data și ora la care vor fi solicitați de către executorul judecătoresc.

În finalul întâlnirii, domnul prefect a făcut apel la primarul comunei Bixad și starețul Mănăstirii Bixad de a informa corect populația despre obiectul executării silite și de a face demersuri pentru calmarea spiritelor, apel la înțelepciune și fermitate în aplicarea legii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
denisa on