Tuesday, October 4, 2022
Home Politica Ponta: Băsescu ori nu înțelege, ori minte. Am modificat legea TVR ca...

Ponta: Băsescu ori nu înțelege, ori minte. Am modificat legea TVR ca să poată emite în Republica Moldova

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că acuzațiile șefului statului în privința TVR sunt “o tâmpenie”, iar Traian Băsescu “ori nu înțelege” ce a explicat anterior, ori “minte” și încearcă “să prindă muște cu moguli” în 2014 cum ar fi făcut în 2009.

Ponta a fost întrebat cum vede acuzațiile președintelui Traian Băsescu la adresa Guvernului în ceea ce privește TVR.

“E chiar o tâmpenie, ca să spun foarte clar. Am mai explicat o dată și sper că până la urmă cineva cu cap înțelege. Noi am făcut o mică modificare la legea TVR pentru a da posibilitatea ca TVR România să emită din nou în Republica Moldova. Din 2007 nu mai emite în Republica Moldova și am semnat un acord – nu noi, televiziunea română cu televiziunea din Moldova. Ieri s-a publicat hotărârea CEDO de închidere a conflictului între România și Moldova, iar la 1 decembrie noi am asigurat tot necesarul tehnologic și de infrastructură pentru ca TVR să poată să emită în Moldova. Asta este schimbarea la lege, ori nu înțelege domnul președinte, ori pur și simplu vă minte. În ambele situații e foarte grav. (…) Iar a început să prindă muște cu moguli și … ok, ne-a păcălit în 2009 o dată, dar chiar și în 2014 iarăși ne ia cu Vântu și cu Voiculescu?”, a replicat Ponta.

Președintele Băsescu a declarat că face public un avertisment “că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual”, care să includă și Televiziunea Română și că a ajuns la această concluzie urmare a două acte normative promovate de Guvern: OUG privind insolvența și modificarea legii SRTV și SRR.

“Avertismentul este legat de ceea ce eu înțeleg că se petrece cu privire la audiovizual. Așa cum multe din posturile de televiziune au semnalat și cum am semnalat și eu de la acest pupitru, a fost o Ordonanță de Urgență legată de insolvență care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară. Și vă reamintesc încetarea emisiilor, fie că e vorba de televiziune sau de radiouri, până la aprobarea în instanță a planului de reorganizare, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru televiziuni și era vădit faptul că televiziunile și radiourile erau o țintă pentru că în țară, în afara televiziunilor și radiourilor din București, mai sunt cel puțin 100 de televiziuni locale, regionale și radiouri locale și regionale care sunt în dificultate financiară. Deci, toate acestea ar fi devenit extrem de dependente de Guvern, de administrațiile locale, de cei care puteau să le dea soluțiile de încetare a emisiilor sau ca urmare a deciziilor CNA și a aplicării Ordonanței de Urgență. Slavă Domnului, probabil, datorită dumneavoastră, în primul rând, datorită discuțiilor pe care le-am avut cu Avocatul Poporului, acea Ordonanță de Orgență a fost atacată la Curtea Constituțională și Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională”, a menționat el, în declarația de presă susținută vineri.

Șeful statului a susținut că “jocul puterii nu se oprește aici”.

“Săptămâna trecută am întors la Parlament o lege care modifica Legea 41 din 1994 care este Legea de funcționare și organizare a Societății Române de Radio și a Societății Române de Televiziune. În cuprinsul acestei legi, la Art. 43, se dădeau trei soluții pentru Radioul și pentru Televiziunea Publică, în mod deosebit, și aceste trei soluții erau următoarele: SRR și SRTV pot înființa o persoană juridică de drept privat. Nimic suspect, chiar dacă ar fi putut să fie și de drept public, să spunem. A doua variantă pentru Radioul și Televiziunea Publică era că pot dobândi calitate de asociați în cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existentă. Interesant! Se putea potrivi mănușă unor televiziuni aflate în insolvență și cu emisia oprită și, sigur, puteau deveni și asociați majoritari. Și cel mai interesant este punctul al 3- lea al Art. 43 care spune că Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot achiziționa părți sociale sau acțiuni în cadrul unor societăți comerciale existente. Toate acestea, în mod deosebit punctul al 2-lea și al 3-lea mă fac să suspectez Guvernul, majoritatea parlamentară că ținta este Televiziunea Română și Radioul”, a adăugat el.

Potrivit președintelui, “este foarte clar” că situația economică a Radioului și a Televiziunii Publice, dar în mod deosebit a Televiziunii Publice, este dificilă, că la Televiziunea Publică “se fac achiziții absolut nesăbuite de mijloace de transport, sume uriașe, în condițiile în care Televiziunea are dificultăți financiare deosebite”.

“Și atunci, sigur că în baza modificării legii de funcționare, un post mai puternic financiar, unul care mai trăiește și mai face bani ba din achiziții de terenuri supraevaluate pe la ICA, ba din contracte de arendă cu ADS-ul, cu Agenția Domeniilor Statului, deci sunt televiziuni care au în spate resurse financiare care ar putea să facă din Televiziunea Română o anexă a unui grup media deja existent. Probabil, de aici și furia domnului Voiculescu și a televiziunii dânsului din ultimele săptămâni după ce am respins, am întors înapoi la Parlament Legea de modificare a legii de funcționare a Televiziunii și a Radioului român. În mod categoric, această lege are o țintă și ținta este legată de servirea unor interese de punere sub control total, în interes de partid, a Televiziunii Publice și eventual și a Radioului”, a mai spus el.

Președintele Băsescu a menționat că de aceea a întors la Parlament acest proiect de lege.

“Sper ca Parlamentul să țină cont de observațiile pe care le-am făcut și să dea un statut clar pentru Radioul și Televiziunea Română. Deci, acesta este un avertisment doar pe care îl fac public, că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual, monopol care să includă și Televiziunea Română și la această concluzie am ajuns ca urmare a două acte normative promovate de Guvern. Unu: celebra Ordonanță de Urgență cu insolvența și, al doilea, modificarea legii de funcționare a TVR-ului și a Radioului Public”, a arătat el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
bebe on