Friday, October 7, 2022
Home sus Episcopia Greco-Catolică acuză implicarea instituțiilor Statului Român în împiedicarea retrocedării Mănăstirii din...

Episcopia Greco-Catolică acuză implicarea instituțiilor Statului Român în împiedicarea retrocedării Mănăstirii din Bixad

În urma intervenției mai multor instituții ale Statului Român pentru a pune piedici executării unei hotărâri definitive și irevocabile de retrocedare a Mănăstirii Greco-Catolice Bixad, precum și a opoziției la executare manifestată de un grup organizat condus de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a remis publicității un comunicat de presă.

Comunicat de presa referitor la retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad

Pe data de 7 noiembrie, 2013, trebuia sa aiba loc la Bixad (SM) executarea unei hotarari definitive si irevocabile a justitiei romane prin care Episcopia Greco-Catolica de Maramures sa fie pusa in proprietate si deplina posesie a Manastirii Greco-Catolice din localitate, confiscata in 1948 de regimul comunist.
Acum, dupa ce Manastirea a fost castigata inclusiv definitiv si irevocabil in instanta, institutii ale Statului Roman au dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pentru a-i lua inapoi aceasta manastire confiscata anterior de comunisti. Acest lucru dovedeste ca Statul Roman nu numai ca are o politica ce favorizeaza Biserica Ortodoxa majoritara, dar se implica activ prin Institutiile sale in epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice minoritare incepute de regimul comunist.
Concret, pe data de 7 noiembrie, 2013, reprezentantii Bisericii Greco-Catolice s-au deplasat la Bixad unde un executor trebuia sa puna in aplicare hotararea definitiva si irevocabila prin care Manastirea Greco-Catolica din localitate este data in proprietatea si deplina posesie Episcopiei Greco-Catolice de Maramures.
Inainte de inceperea executarii, oficiali ai Statului au spus reprezentantilor greco-catolici ca rolul lor nu este sa-i “bage” pe calugarii greco-catolici in manastire, ci numai sa masoare parcelele care ar trebui retrocedate dupa care sa se retraga.
Din cauza amenintarilor publice si incitarilor la violenta facute in repetate randuri de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe in cazul in care Manastirea Greco-Catolica este retrocedata, executorul judecatoresc a fost asistat de reprezentanti ai Politiei si ai Jandarmeriei Romane.
In momentul in care executorul si reprezentantii greco-catolici au ajuns in fata manastirii, intrarea era blocata de un lant viu de preoti si calugari ortodocsi, avand in spate lor si alte persoane de diferite varste.
Executorul s-a apropiat de ei si a solicitat sa fie lasat sa execute hotararea judecatoreasca, moment in care reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au manifestat impotriva executarii hotararii judecatoresti, au huiduit si au scandat lozinci impotriva greco-catolicilor, dintre care amintim: “Afara, catolicii din tara”.
Din cauza impotrivirii aratate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, executorul flancat de jandarmi si politie a mers prin spatele manastirii pentru a incepe masuratorile topografice in vederea identificarii exacte a parcelelor care sa fie date in deplina posesie Bisericii Greco-Catolice, asa cum prevedea hotararea judecatoreasca. Pe toata durata masuratorilor, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au scandat impotriva reprezentantilor greco-catolici si i-au amenintat.
Dupa terminarea masuratorilor, din cauza opozitiei la executare manifestata de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, nu s-au putut preda imobilele in deplina posesie si folosinta partii greco-catolice, partea greco-catolica a fost chemata sa mearga la sediul de politie din localitate unde sa se intocmeasca procesul verbal.
Reprezentantii greco-catolici au fost escortati de fortele de ordine afara din manastire si au mers la sediul politiei, unde au refuzat sa semneze procesul verbal facut de executor pe motiv ca nu au fost pusi in deplina posesie, asa cum a cerut-o decizia instantei.
In momentul in care acestia erau in sediul politiei, doua reprezentante din partea Consiliului Judetean Satu Mare s-au prezentat spunand ca aceasta institutie a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv ca Manastirea de la Bixad ar fi a Consiliului Judetean. In consecinta, Consiliul Judetean Satu Mare a cerut si a obtinut o ordonanta presedentiala de sistare temporara a executarii pana ce se judeca aceasta cauza.
Domnul Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a fost citat in presa spunand despre retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad urmatoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut in aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte in process. Noi nu am fost chemati niciodata in instanta desi suntem proprietarii de drept“.
Este greu de inteles cum Consiliul Judetean poate fi “proprietar de drept” pe Manastirea Greco-Catolica din Bixad, din moment ce ea exista de trei secole in proprietatea Bisericii Greco-Catolice si instanta de judecata a confirmat dreptul de proprietate asupra ei.
Mentionam ca pe data de 1 noiembrie, 2013, a avut loc la sediul Prefecturii Satu Mare o intalnire intre reprezentantii mai multor institutii ale Statului Roman unde acestia, substituindu-se instantelor de judecata, au rejudecat cauza Manastirii Greco-Catolice Bixad si au decis ca hotararea judecatoreasca va fi executatea numai “partial”. Tot atunci, reprezentantii Consiliului Judetean Satu Mare au afirmat ca anumite imobile din cadrul manastirii ar fi ale acestei institutii, dar ca nu au fost chemati la proces. Afirmatia este total falsa, deoarece instanta a gasit deja ca imobilele care fac obiectul acestei retrocedari nu se afla in proprietatea statului.
Modul cum autoritatile Statului Roman s-au coordonat pentru a nu pune in aplicare aceasta hotarare a justitiei romane dovedeste ca se doreste confiscarea din nou a Manastirii Greco-Catolice din Bixad.

Istoricul manastirii din Bixad

Manastirea din acest loc din Bixad a fost ctitorita la anul 1700 de calugarul greco-catolic bazilitan Isaia pe terenul donat de unii locuitori din Trip pentru edificarea manastirii. Manastirea a fost in posesia calugarilor greco-catolici ai Ordinului Sfantului Vasile cel Mare de la infiintare pana in 1948 cand, odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, aceasta manastire a fost confiscata de catre stat.
Mentionam ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad a fost un bastion al luptei impotriva comunismului in zona, Securitatea arestandu-i pe calugari inca din primavara lui 1948 pentru a se asigura ca acestia nu vor conduce oamenii la revolta atunci cand Biserica Greco-Catolica va fi scoasa in afara legii.
Este demn de mentionat ca in aprilie 1948, atunci cand Securitatea a venit prima data sa-i aresteze pe calugari, oamenii din Bixad si din satele din jur au venit la manastire, au inconjurat masinile Securitatii si nu le-au lasat sa plece pana ce nu s-au asigurat ca nici un calugar nu a fost arestat. Ulterior, toti localnicii care au participat la acel eveniment au fost arestati si anchetati de Securitate, iar calugarii au fost vanati unul cate unul iar manastirea inchisa.
In perioada comunista statul a transformat Manastirea Greco-Catolica din Bixad intr-un Preventoriu de copii ai caror parinti erau bolnavi de TBC, Preventoriu care apartinea de Spitalul orasenesc din Negresti-Oas. Chiliile calugarilor, precum si celelalte constructii ale manastirii au fost folosite pentru cazarea copiilor si activitatile lor.
Spre finele anilor ’80, sunt trimisi cativa calugari la aceasta manastire parasita pentru a o reactiva si a o face ortodoxa. Intr-un articol din ziarul Lumina al Bisericii Ortodoxe, inclusiv actualul staret al manastirii ortodoxe afirma ca, ajuns la Bixad in 1990, “N-am gasit nimic aici. Am luat totul de la capat.” Adevarul este ca era acolo biserica greco-catolica, iar calugarii ortodocsi au luat de la Preventoriul de copii o parte din vechile constructii ale calugarilor bazilitani.
In anul 1992 s-a emis hotararea de guvern 466/1992 prin care s-a predat Bisericii Greco-Catolice o parte din imobilele confiscate de regimul comunist si aflate in proprietatea Statului, inclusiv Manastirea Greco-Catolica din Bixad. In temeiul acelei hotarari a fost emisa Dispozitia nr. 97/10.09.1999 de predare a imobilelor mentionate in HG 466/1992 poz. 63 si 64 catre cultul greco-catolic.
In acest sens, pe data de 15.09.1999, Comisia de retrocedare impreuna cu Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare s-au prezentat la Bixad pentru a preda imobilele cultului greco-catolic. Predarea juridica nu a prezentat nicio problema, in acest sens incheindu-se Protocolul de predare-primire dintre Spitalul Orasenesc Negresti-Oas si Biserica Greco-Catolica, si Protocolul de predare-primire – in temeiul HG 466/1992 – dintre Primaria Comunei Bixad si Biserica Greco-Catolica. Transferul stapanirii materiale propriu-zise a constructiilor, insa, a fost impiedicata si atunci de interventia si opozitia reprezentantilor Bisericii Ortodoxe.
In anul 2006 Episcopia Greco-Catolica de Maramures a deschis proces pentru a intra in posesia efectiva a Manastirii, proces care s-a castigat, prin decizia 5847/2012, definitiv si irevocabil la Intalta Curte de Casatie si Justitie. Toate instantele au decis lasarea in deplina proprietate si posesie a Manastirii partii greco-catolice.
In baza deciziei 5847/2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Episcopia Greco-Catolica de Maramures a adresat tribunalului o cerere de investire cu formula executorie a sentintei si deciziei curtii de apel, cerere aprobata pe data de 05.11.2013.
Din aprilie 2013 reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au folosit de toate mijloacele legale pentru a opri aceasta retrocedare, mijloace care insa au fost respinse de instanta.
Pe data de 7 noiembrie 2013, dupa 21 de ani de cand aceasta Manastire trebuia sa fi fost deja retrocedata efectiv, Institutiile Statului nu numai ca nu si-au dat intregul concurs pentru a pune in aplicare o hotarare definitiva si irevocabila a justitiei romane, dar se implica activ prin instutiile pe care le reprezinta pentru a confisca din nou Manastirea Greco-Catolica din Bixad. In tot acest timp, imobilele greco-catolice din incinta Manastirii, in care nu am fost pusi in deplina posesie nici pana astazi, se degradeaza continuu cu concursul tacit sau direct al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane.
Precedentul creat de aceasta actiune coordonata a Institutiilor Statului Roman care a avut loc la Bixad este ingrijorator pentru viitorul statului de drept in Romania.
Episcopia Greco-Catolica de Maramures condamna aceasta atutidine abuziva si discriminatorie a Statului Roman manifestata in acest caz si va continua sa isi apare drepturile folosindu-se de toate mijloacele pe care legea le permite

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină