Friday, October 7, 2022
Home Stiri Satu Mare Acțiunea națională „FOC DE ARTIFICII”

Acțiunea națională „FOC DE ARTIFICII”

Poliția Română declanșează, începând cu data de 20 noiembrie a.c., acțiunea națională pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2013/2014. Asemenea acțiuni se vor desfășura și la Satu Mare, fiind angrenați atât polițiști specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, cât și polițiști de ordine publică.

Prin aceste acțiuni se urmărește prevenirea, identificarea și combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013/2014.

Polițiștii sătmăreni vor  controla societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice și vor desfășura activități specifice structurilor de ordine publică în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

În cursul anului trecut, în urma activităților desfășurate de polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, în colaborare cu cei de ordine publică din cadrul I.P.J. Satu Mare au fost întocmite peste 30 de dosare penale la regimul articolelor pirotehnice și aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 15.000 lei. De asemenea, au fost confiscate 24.941 petarde și 31 de kg articole pirotehnice, din clasele/categoriile de pericol II-IV.

Din datele statistice deținute de Poliția Română a rezultat că, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II – a se comercializau „la liber” către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel național, au fost înregistrate peste 350 de răniri și un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice.

După apariția, în anul 2006, a restricționării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară, au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse;
b) categoria 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni.

Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliția Română atrage atenția asupra periculozității folosirii materialelor pirotehnice interzise.

Rețineți: În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluțe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliți etc.).

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Mai trebuie menționat faptul că, articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
orsi on