Monday, September 26, 2022
Home sus Peste 30.000 de kg de legume, fructe și carne au fost confiscate...

Peste 30.000 de kg de legume, fructe și carne au fost confiscate de polițiștii sătmăreni

28.000 de kg de legume și fructe și 3.700 kg de mărfuri din categoria carne și produse din carne congelate au fost indisponibilizate de polițiștii sătmăreni în ultimele două zile, în urma controalelor efectuate în trafic și la mai multe depozite din județ. De asemenea, au fost întocmite 9 dosare penale pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 2.000 lei.
La nivel național, Poliția Română a declanșat, la data de 18 noiembrie a.c., o acțiune de prevenire a evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu carne, legume, fructe și obiecte ornamentale (jucării, obiecte de sezon).
Asemenea acțiuni sunt derulate implicit și la nivelul județului nostru, fiind angrenați în activități atât polițiști ai Serviciului de Investigare a Fraudelor, cât și polițiști ai Serviciului de Ordine Publică și ai Serviciului Rutier. Se verifică respectarea legislației în domeniul transportului de mărfuri, fiind amplasate filtre rutiere. Echipele de control verifică respectarea normelor referitoare la plata T.V.A. intracomunitară, precum și dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la prețul, tipul și cantitatea mărfii transportate).
Sunt monitorizate transporturile de mărfuri de import intracomunitare, prin amplasarea de filtre rutiere de către echipe mixte, respectiv polițiști de la rutieră, ordine publică și investigarea fraudelor, pe traseele dinspre principalele căi de acces în țară. Au fost verificate, de asemenea, societăți comerciale și depozite, pentru a stabili circuitele și operațiunile efectuate de agenții economici.
Polițiștii au constatat comiterea a 9  infracțiuni de evaziune fiscală, fals și uz de fals, și au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 2.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii 12/1990 pentru combaterea actelor de comerț ilicit. Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 28.000 de kg de fructe și legume și 3.700 de kg de carne, a căror proveniență legală nu a putut fi justificată, nefiind înregistrate în evidențele contabile ale societăților verificate.
Persoanele suspectate de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și fals încercau prin diferite metode eludarea prevederilor legale conform cărora le revenea obligația de a înregistra în contabilitate întreaga cantitate de marfă importată și de a achita taxe și impozite către bugetul de stat. Tranzacționau astfel marfa fie prin intermediul unor firme fantomă, fie apelau la facturi false în care era menționată o cantitate infimă de marfă, în raport cu cea transportată și introdusă în realitate în țară. Dețineau astfel două serii de acte, dintre care, bineînțeles unele false, o categorie pentru marfa transportată în realitate și altele pentru o cantitate mult mai mică, pe care le și prezentau la control și care creau aparența de legalitate. Și cum aceste mărfuri nu erau înregistrate în evidențe, ulterior și vânzarea acestora se făcea tot „la negru”.
Este și cazul unui depozit de legume-fructe din municipiul Satu Mare, verificat de echipele mixte de polițiști, de unde au fost ridicate peste 1.000 de kg de fructe și unde au fost depistate ilegalități, diferențe mari între stocul scriptic și cel existent în fapt.
Tot pentru a se sustrage de la achitarea obligațiilor fiscale, în unele cazuri bunurile se introduceau în țară pe persoane fizice și astfel erau și valorificate. De altfel, societățile respective nici măcar nu erau înregistrate în registrele speciale ale operatorilor intracomunitari, astfel încât, nefiind îndeplinite formalitățile impuse de lege, nu le era permisă nici efectuarea de achiziții intracomunitare. Mai mult, verificările polițiștilor au scos la iveală că nici societățile din Ungaria care au livrat respectivele cantități de legume și fructe nu erau înregistrate ca operatori intracomunitari, în evidențele din țara de origine.
Asemenea acțiuni sunt în plină derulare în județul nostru, echipele mixte de polițiști continuând verificările până la finele anului.

2 COMMENTS

  1. Daca Politia Romana si-ar fi facut treaba,in vederea verificarii marfurilor si nu o data ,de doua ori pe an.. atunci nu s-ar fi ajuns la o asemenea cantitate. Cred si sper ca Politia Romana,sau cel putin Satmareana sa-si faca mai bine treaba,pentru a evita aceste sume mari

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină