Monday, September 26, 2022
Home Locale Directorul APIA Satu Mare Viorel Pintea vrea în libertate

Directorul APIA Satu Mare Viorel Pintea vrea în libertate

Directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, prins de procurorii DNA în timp ce lua 3.000 de euro mită de la un fermier, a făcut recurs împotriva măsurii Tribunalului Satu Mare de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Urmează ca judecătorii să se pronunțe asupra recursului.

Vă reamintim că directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Satu Mare Viorel Pintea a fost prins în flagrant, în data de 24 noiembrie, în timp ce accepta mită.

Potrivit Evz, fermierul Cornel Cherecheș deținea culturi de viță de vie pentru care reușise să acceseze fonduri europene substanțiale. În martie 2012, Viorel Pintea, ca șef al APIA Satu Mare, i-a pretins fermierului 2.500 de euro pentru a nu dispune controale la culturile lui. “Cherecheș a notat în denunțul formulat la 11 noiembrie 2013 că s-a supus și a dat șpaga cerută. Dar, spune fermierul, în mai 2012 Pintea i-a cerut alți 5.000 de euro din care Cherecheș i-a dat doar 3.000 lei. Omul a vândut culturile, în cursul aceleiași luni. Cum însă fermierul a rămas cu alte activități agricole și zootehnice supuse monitorizării APIA, Pintea a îndrăznit să ceară șpagă și a treia oară”, scrie Evz.ro.

In 2012 Viorel Pintea, șeful Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Satu Mare, a intrat în vizorul procurorilor DNA pentru o afacere de peste 1,2 milioane de euro. Subiectul anchetei îl reprezintă modul în care șeful APIA a intrat în posesia unui teren situat în vecinătatea fostului hipermarketului Real, din Satu Mare. Procurorilor DNA le-a trezit suspiciuni și contractul de donație prin care șeful APIA, la vremea aceea director al Oficiului de Cadastru și Organizare Teritorială Satu Mare, a fost cadorisit cu terenul de peste un milion de dolari.

UPDATE: În jurul orei 19:30 instanța a acceptat cererea DNA și a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului.

    • UPDATE: În urmă cu câteva minute directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea a fost prezentat instanței din cadrul Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Pintea nu a declarat nimic la coborârea din mașina Poliției. Ședința a început la ora 14.30. Vă reamintim că Viorel Pintea a fost reținut duminică (24 noiembrie) după-amiază după ce a fost prins în flagrant luând mită 3.000 de euro de la un fermier.
      Vom reveni cu detalii în ceea ce privește decizia instanței.

pintea22In cele de mai jos va prezentam comunicatul de presa de la D.N.A.:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea efectuează acte de urmărire penală față de inculpatul PINTEA VIOREL, director la AGENȚIA DE PLĂȚI ȘI INTERVENȚIE PENTRU AGRICULTURĂ (APIA) Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:

 În cursul lunilor martie și mai 2012, inculpatul Pintea Viorel, în calitate de director la APIA Satu Mare, a pretins unui denunțător (fermier) suma de 2.500 euro, respectiv 5.000 euro, pentru a nu dispune controale în legătură cu activitățile agricole desfășurate de acesta, respectiv la culturile de viță de vie pe care fermierul le deținea în județul Satu Mare și pentru care a accesat fonduri europene substanțiale.

Din totalul sumelor pretinse, în perioada anterior menționată, inculpatul Pintea Viorel a primit de la denunțător 2.500 euro și 3.000 lei.

Separat de sumele deja menționate, în dimineața zilei de 22 noiembrie 2013, inculpatul Pintea Viorel a pretins de la denunțător suma de 3.000 euro pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la activitățile agricole ale denunțătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă. În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 2013, inculpatul Pintea Viorel a primit de la denunțător suma de 3.000 euro pe care o pretinsese, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Pintea Viorel i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 24 noiembrie 2013, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpatului Pintea Viorel pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat, la data de 25 noiembrie 2013, la Tribunalul Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofițerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) și au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină