Thursday, September 29, 2022
Home sus D’ ale Primăriei Carei : Parcare fără autorizație

D’ ale Primăriei Carei : Parcare fără autorizație

Profitând de faptul că brațul prea solicitat și prea scurt al Legii nu ajunge până la primăria Carei,administratia locala continuă să procedeze  după bunul său plac,construind parcări fără autorizație în timp ce careienilor  plătitori de taxe și impozite li se impune obținerea unui  astfel de aviz înainte de începerea oricărei lucrări  de acest fel.

Obiectivul în cauză  este parcarea din perimetrul lacului Ianculești,care a fost preluat in administrare de către Primăria Carei în martie 2012.

In 24 iulie semnalam apariția unei fundații  cu amprenta la sol de 10x9mp,pe terenul dinafara perimetrului ce delimitează zona lacului, pe suprafața de pășunat a satului,teren care are o cu totul altă incadrare și contravine total OUG 34/2013.

La fel cum nici pentru această construcție nu a fost solicitată autorizație de constructie,nici parcarea din zona de agrement lacul Ianculesti nu are autorizație de construcție de fapt nici măcar solicitare în acest sens.

Potrivit celor declarate  pentru Buletin de Carei  de  ing.Sebastian Egli,sef Birou Urbanism din cadrul Primăriei Carei de care apartine terenul in discutie,”nu am primit nici o solicitare pentru  amenajare parcare la lacul Ianculesti,nici în vară,am văzut că ați scris despre așa ceva,si nici până acum.Nu stiu despre ce lucrări este vorba pentru că eu nu am primit solicitare pentru  lucrări de amenajare parcare.”

Dacă pentru majoritatea locuitorilor municipiului Carei  se aplică dispozițiile Legii 50/1991,privind autorizarea executării lucrărilor de construcții,se pare că nu același lucru este valabil pentru administratorii lacului din satul Ianculești,adică primăria Carei.

Potrivit legii 50/ 1991, Autorizația de constructie (AC) reprezintă actul eliberat de administratia publică locală, in baza căruia solicitantul poate efectua lucrări de constructie.

Autorizația de construcție este eliberată de Primărie – Serviciul de Urbanism din localitatea  in care se află terenul.

Mai mult,pentru  porțiunea de pășune  pe care sunt construite parcările și a fost turnată acea fundație,ianculeștenii plătesc impozite.Si nu orice fel de impozite.Localnicii din Ianculesti plătesc pentru terenul agricol impozite la nivel de zona A din municipiul Carei, de aproape 3 ori mai mari decât orice sat sau comună din jur!

Cilindru compactor pentru lac nu și pentru sat

Chiar și fără a avea vreo autorizație,lucrările la parcare au continuat,până la finalizarea ei,pentru acestea Primăria găsind și fonduri și utilaje adecvate.

Lucrările de amenajare a parcării au dus la înălțarea digului,o altă ilegalitate,înălțare care duce la inundarea pășunii din coada lacului și deci degradarea și diminuarea ei.

Nu ai cum să nu observi că un compactor stă in permanență in zona  lacului,probabil pentru finalizarea lucrărilor începute in primăvară in timp ce  drumurile din sat suferă din lipsa oricărei investitii de peste 20 de ani.

Conform celor declarate de delegatul sătesc Ciprian Chiorean,de la investirea sa din 3 februarie a depus 2 solicitări la Primărie pentru ajutor in reabilitarea drumurilor din sat,fiecare dintre acestea rămânând doar la stadiul de promisiune ,atât din partea primarului cât și a viceprimarului.

“ Nu inteleg de ce se feresc  să ne ajute ca să beneficiem si noi de drumuri normale.Am reușit să aducem 10 camioane mari de piatră spartă pentru constructii,obținută ca sponsorizare,deci am scutit primăria de o cheltuială,si aveam nevoie doar de ajutor pentru reabilitarea drumurilor ce nu au fost băgate in seamă de peste 20 de ani! Primăria a trimis  o basculantă și un ifron iar noi am adus 6 oameni din sat pentru lucrări.Datorita timpului scurt acordat utilajelor pentru aceste lucrări,drumurile au fost făcute …ca să fie,au iesit in valuri si a fost nevoie să intervenim cu utilaje cerute de la o societate binevoitoare.E greu să faci treabă bună fără cilindrare in timp ce compactorul stă și acum, din primăvară la baltă.Am mai avut o promisiune pentru  reabilitare drumuri după ce am semnalat că utilajele de mare tonaj ce trec prin sat pentru realizarea drumurilor agricole printr-un proiect al primăriei agravează și mai mult starea acestora .Mi s-a  promis că la terminarea lucrării se vor ocupa și de sat dar am rămas doar cu altă promisiune nerespectată.”

Odată terminată parcarea de la lacul Ianculești,au început lucrări de împrejmuire,garduri frumos băițuite,care să delimiteze anumite zone.

Managerul de proiect de amenajare a drumurilor agricole,printre care și cele de pe raza satului Ianculești,este Rakovski Francisc  iar administratorul lacului este Kiss Dejo , cititor de contoare la APASERV SA,împreună cu  consilierul UDMR Leitner Robert.

Amenajarea unei parcări pe o suprafață de teren ce aparține de Primărie presupune solicitarea acordului Consiliului Local  Carei concomitent cu solicitarea unui certificat de urbanism si a unei autorizații de construcție,fapt ce lipsește cu desăvârșire în acest caz,mai ales că terenul intră sub incidența  Ordonantei de Urgență a Guvernului nr. 34/2013    privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991,care  a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 267, din 13 mai 2013.
Până la această dată,nu a figurat pe ordinea de zi  a vreunei ședințe de Consiliu Local Carei vreo solicitare în acest sens darmite o aprobare.

Daniela Ciută

ianculesti-lucrari-laccompactor-ianculesti-lac

parcare-lac-ianculesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină