Monday, November 28, 2022
Home sus Guvernul a alocat din nou bani primăriilor, de această dată peste 4,5...

Guvernul a alocat din nou bani primăriilor, de această dată peste 4,5 milioane euro

Guvernul a alocat din nou bani pentru unități administrativ-teritoriale, de această dată în cuantum total de 20 milioane lei (peste 4,5 milioane euro), pentru cheltuieli urgente în sezonul rece, prin suplimentarea bugetului Ministerului Administrației Publice, din Fondul de rezervă bugetară.

Decizia a fost luată în ședința de miercuri a Guvernului, prin hotărâre, fără ca aprobarea actului normativ să fie anunțată de Executiv.

În hotărâre se arată că repartizarea sumei pe unități administrativ-teritoriale se face prin ordin al vicepremierului Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor fundamentate ale acestora, iar ordonatorii principali de credite ai bugetului local răspund de utilizarea banilor.

În urmă cu o săptămână, bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fost de asemenea suplimentat de Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, cu 3,5 milioane lei, pentru finanțarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece.

Și acel transfer de fonduri a fost aprobat prin hotărâre, fără ca Executivul să anunțe aprobarea actului, la finalul ședinței.

Deși și în acel act normativ este precizat că banii vor fi împărțiți “pe unități administrativ-teritoriale” prin ordin al ministrului de resort, vicepremierul Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor fundamentate “ale unităților”, și că decontarea sumelor se face pe baza documentelor justificative transmise de “unitățile administrativ-teritoriale”, iar “ordonatorii principali de credite” ai bugetului local răspund de modul de utilizare a sumelor repartizate, Guvernul a susținul că sunt alocați bani doar pentru orașul Brad.

Și ministrul Administrației Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că suma aprobată de Guvern, de 3,5 milioane de lei, pentru sprijin pentru a putea trece de sezonul rece, vizează doar municipiul Brad, el arătând că va solicita în fiecare săptămână ca Executivul să aprobe astfel de ajutoare.

El a precizat că are la minister foarte multe solicitări de sprijin din partea multor primării care cer susținere pentru a putea trece de sezonul rece, în condițiile în care nu au bani suficienți.

Legea finanțelor publice locale stabilește că bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului sunt repartizați unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, dar numai pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar.

Inițial, argumentul invocat de Ministerul Finanțelor pentru transferul de bani către primării, prin derogare de la lege, era că, “potrivit prognozei meteorologice”, va exista un proces de transfer al maselor de “aer arctic” în Europa, rezultând “geruri anormale” pentru perioada următoare, ceea ce va determina creșterea consumului prognozat de energie electrică și termică pe perioada sezonului rece.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a schimbat argumentul prin care primarii vor încasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezervă bugetară, prin derogare de la lege, renunțând la explicația cu “gerul arctic” și motivând de această dată că este nevoie de bani pentru agent termic în sezonul de iarnă.

Astfel, argumentul prezentat acum de Finanțe, după modificarea notei de fundamentare aferente ordonanței de urgență pregătită în acest sens, este că în perioada sezonului rece va crește consumul de energie electrică și termică, astfel că pentru autoritățile locale se impune finanțarea unor cheltuieli urgente pentru asigurarea agentului termic pentru populație, “pentru perioada friguroasă”.

În caz contrar, susțin Finanțele, există riscul ca autoritățile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiții optime a agentului termic pentru populație pentru perioada friguroasă în anul 2013.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
ana on