Monday, October 3, 2022
Home sus Ponta: Am sesizat deja DNA privind contractul cu Bechtel la Autostrada Transilvania

Ponta: Am sesizat deja DNA privind contractul cu Bechtel la Autostrada Transilvania

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Guvernul a sesizat deja DNA în legătură cu contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania pentru că “este bine” să se știe “din cauza cui nu s-a făcut această autostradă”
Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, dacă Guvernul va sesiza DNA în legătură cu nereguli din contractul cu Bechtel, Victor Ponta a declarat acest demers a fost făcut deja în baza rezultatelor unui raport de control.
“Am făcut-o deja. Am trimis rezultatele controlului și aspectele de natură penală pe care noi le-am descoperit către DNA. Am vrut să încheiem o dezbatere care durează de foarte mulți ani și este importantă pentru Transilvania, de ce ceea ce am început în 2004 nu am continuat. Răspunsul este foarte multă ignoranță și rea-credință. Dincolo de trecut, e bine să știm din cauza cui nu am făcut autostrada”, a spus Ponta.
Premierul a participat, vineri, la inaugurarea Campusului Teologic “Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, unde a primit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, “Crucea transilvană”, dar a și fost huiduit de un opozanți ai proiectului Roșia Montană și ai exploatării gazelor de șist. De la Cluj-Napoca, Victor Ponta a plecat spre Sebeș, pentru a inspecta lucrările la autostrada Deva-Sibiu.
Inspectorii guvernamentali arată în raportul încheiat la 27 noiembrie și transmis vineri de Guvern, printre altele, că înțelegerea cu Bechtel a fost modificată fără respectarea dispozițiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat.
Conform raportului, renegocierea contractului, stabilit inițial la “valoarea corectă” și certificată ca atare de 2,2 miliarde euro, a fost inițiată, în 2005, fără un mandat din partea Guvernului, fiind doar un mandat acordat de fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre (PDL), iar lucrările fiind întârziate. Negocierile au fost coordonate de Gheorghe Dobre și fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu.
Prin încheierea unui acord de modificare la contract, în baza unei hotărîri de guvern inițiată de Dobre și avizată de Vlădescu și fostul ministru al Justiției Monica Macovei, statul a fost păgubit cu 40 milioane euro, prin reclasificarea acestei sume, acordate inițial cu titlu de avans, drept cheltuieli de mobilizare, cu încălcarea dispozițiilor legale. Inspectorii arată că miniștrii știau, conform notei de fundamentare a hotărîrii de guvern, că aveau obligația recuperării acestei sume.
Pentru crearea unei “aparențe de legalitate”, a fost însă acceptată creșterea cheltuielilor de mobilizare de la 30 milioane euro la 70 milioane euro, cu toate că acestea se refereau la activități anterioare înceerii construcției, iar construcțiile erau deja începute din 2004.
Inspectorii îi acuză astfel pe miniștrii Dobre, Vlădescu și Macovei că au creat un artificiu pentru a justifica faptul că Bechtel a păstrat 40 milioane euro.
Inspectorii mai arată că în acrdul de modificare a fost extinsă cu un an perioada lucrărilor, ceea ce a majorat costul total cu cel puțin 12 milioane euro, ca rezultat al aplicării costurilor indirecte de capital cu un milion euro pe lună.
În raport se mai arată că, în 2009, contractul a fost din nou modificat de către fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu (PDL) și directorul CNADNR Cristian Duică, doar printr-un protocol deși era necesară măcar o hotărâre de guvern, ceea ce a avut drepr consecințe plata către Bechtel a 29,4 milioane euro, sumă necertificată de către reprezentantul beneficiarului, respectiv al dirigintelui de șantier. Suma includea și contravaloarea lucrărilor care includeau vicii de calitate.
Ulterior, în 2011, printr-un memorandum al Guvernului care indica un cost total de 9,9 miliarde euro și o economie, neargumentată însă, de 6 miliarde euro, Bechtel a mai primit încă 115 milioane euro pentru “soluționarea pretențiilor”.
În raport este prezentată și o sinteză a majorării costurilor în perioada 2006-2011, arătându-se că suma de plată a fost ridicată de la 343,1 milioane euro la 695,7 milioane euro, pentru secțiunea 2B a autostrăzii și de la 214,7 milioane euro la 509,6 milioane euro pentru secțiunea 3C. Cheltuielile indirecte de capital pentru cele două secțiuni au fost majorate de la 28,8 milioane euro la 84 milioane euro.
Costurile de proiectare la secțiunea 2B au urcat de la 4,5 milioane euro la 5,6 milioane euro.
Valoarea totală efectiv plătită către Bechtel, calculată inițial la 2,2 miliarde euro pentru întreaga autostradă, a fost de 1,2 miliarde euro pentru doar 52 kilometri realizați, reprezentând 12,5% din lungimea totală a autostrăzii. Pe o distanță de 60,5 kilometri, 15,7% din lungimea totală, lucrărle au fost doar începute, nu și finalizate.
În raport se mai arată că reprezentanții Companiei Naționale pentru Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) nu au pus la dispoziția Corpului de Control originalul contractului, iar acesta nici nu a fost găsit în pofida căutărilor la mai multe instituții, fiind obținute doar copii certificate. În final, la CNADNR a fost identificat un exemplat marcat “conform cu originalul”, în limba engleză, care ar fi originalul documentului aflat în posesia statului.
Inspectorii guvernamentali arată că, în urma controlului, au rezultat acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor fapte de natură penală săvârșite de foștii miniștri Gheorghe Dobre, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei și Radu Berceanu și fostul șef CNADNR Cristian Duică, fiind sesizată astfel Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Raportul de control va fi trimis și Serviciului Român de Informații (SRI), CNADNR, ministerelor Transporturilor, Finanțelor, Justiției, Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Departamentului pentru Proiecte de Investiții, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei premierului și Curții de Conturi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină