Monday, January 30, 2023
Home Locale Dorel Coica și încă 22 primari găsiți incompatibili de ANI. Risca închisoare...

Dorel Coica și încă 22 primari găsiți incompatibili de ANI. Risca închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă

Cincizeci de primari și 11 viceprimari din județele Satu Mare,Teleorman și Gorj au fost găsiți incompatibili de către Agenția Națională de Integritate (ANI), ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități. Constatările ANI vizează 23 de edili din județul Satu Mare, 16 din Teleorman și 22 din Gorj.

Astfel, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către 50 de primari și 11 viceprimari, ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, contrar prevederilor legale potrivit cărora “funcția de primar și viceprimar […] este incompatibilă cu: funcția de […]administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale[…];funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local […]; calitatea de comerciant persoană fizică […]“.

De asemenea, în cazul a doi primari și un viceprimar, ANI precizează că a sesizat organele judiciare competente, pentru posibila săvârșire a infracțiuAgentia Nationala de Integritatenii de fals în declarații, ca urmare a faptului că aceștia nu au menționat, în declarațiile de interese, calitățile și funcțiile deținute.

Astfel, au fost găsiți incompatibili, printre alții, primarul municipiului Satu Mare, Costel Dorel Coica, primarul orașului Tășnad (județul Satu Mare), Vasile Mitrașca, primarul din Carei (județul Satu Mare), Eugen Kovacs, primarul orașului Țicleni (județul Gorj), Radu Constantin, în restul cazurilor fiind vorba despre edili ai unor comune.

Pe lângă cei 61 de primari și viceprimari, ANI informează că a constatat, în cazul lui Cristian Dima – membru al Consiliului Local Galați -, încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către un consilier local, ca urmare a aprobării, în interes personal, a unor Hotărâri ale Consiliului Local privind majorarea contribuției publice la bugetul unei fundații în cadrul căreia acesta deține funcția de vicepreședinte, contrar prevederilor legale în vigoare.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Dintre acestea, cinci persoane nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilității constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.
De asemenea, conform dispozițiilor din Codul Penal, “declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituții de stat ori unei alte unități dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește pentru producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Eugen-Kovacs1LISTA FURNIZATA DE A.N.I. CU EDILII GASITI INCOMPATIBILI:

1. COICA COSTEL DOREL   Primar al Municipiului Satu Mare Jud. Satu Mare Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 iunie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de Primar al Mun. Satu Mare și calitatea de reprezentant al Mun. Satu Mare în Adunarea Generală a Acționarilor a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
2. VASILE MITRAȘCA   Primar al Orașului Tășnad Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2012 – 26 septembrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Orașului Tășnad și calitatea de reprezentant al Orașului Tășnad în A.G.A a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
3. GHEORGHE MARIAN   Primar al Comunei Săuca Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 – 27 iunie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Săuca și calitatea de reprezentant al comunei în cadrul A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
4. BALOGH DANIEL BELA   Primar al Comunei Craidorolț Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 – 02 aprilie 2013, întrucât a deținut simultan, funcția de Primar al Comunei Craidorolț și calitatea de reprezentant al comunei în cadrul A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
5. FLORINEL ANDREICA   Primar al Comunei Crucișor Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât deține, simultan, funcția de Primar al Comunei Crucișor și următoarele calități:               • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A. (31 octombrie 2012 – 12 septembrie 2013);       • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. SALUBRIZARE SOMEȘ SUD S.R.L. (23 august 2010 – 26 iulie 2011).
6. MIHAI GHETINA   Primar al Comunei Doba Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 – 31 mai 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Doba și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
7. SILVIU GELU ZETEA   Primar al Comunei Medieșu Aurit Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Medieșu Aurit și următoarele calități:               • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A. (24 ianuarie – 18 octombrie 2013);       • reprezentant al comunei în A.G.A. a  S.C. PRIMASERV ODOREU S.R.L. (19 martie – 02 august 2013);       • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. TUR-SOMEȘ LIVADA S.R.L. (26 iunie – 02 august 2013).
8. BARTOK IOAN GURZĂU   Primar al Comunei Beltiug Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 iulie 2012 – 09 iulie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Beltiug și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a  S.C. APASERV SATU MARE S.A.
9. IOAN ZOLTAN KARDOSI   Primar al Comunei Sanislău Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 05 aprilie – 30 mai 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Sanislău și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
10. ȘTEFAN DOBOȘ   Primar al Comunei Micula Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 – 29 mai 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Micula și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
11. ZOLTAN KISS   Primar al Comunei Berveni Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2012 – 14 octombrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Berveni și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
12. FERENCZ LEVENTE ZOLTAN   Primar al Comunei Săcășeni Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 noiembrie 2012 – 03 septembrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Săcășeni și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
13. LUDROCZKI ALEXANDRU   Primar al Comunei Orașu Nou Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, cu funcția de Primar al Comunei Orașu Nou și următoarele funcții și calități:               • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A. (19 iunie 2012 – 23 mai 2013);       • administrator în cadrul S.C. IMOL & TAMI S.R.L. (07 ianuarie 2005 – 27 septembrie 2013);       • persoană fizică autorizată în cadrul LUDROCZKI ALEXANDRU P.F.A. (19 august 2009 – 27 septembrie 2013).               Persoana evaluată nu a menționat în declarația de interese funcția de administrator pe care o deține în cadrul S.C. IMOL & TAMI S.R.L. și calitatea de persoană fizică autorizată deținută în cadrul LUDROCZKI ALEXANDRU P.F.A.
14. SIMON LEVENTE   Primar al Comunei Porumbești Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Porumbești și următoarele calități:               • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A. (16 decembrie 2010 – 26 iunie 2013);       • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. TUR-SOMEȘ S.R.L. (21 februarie 2011 – 23 aprilie 2013).
15. MIHAI GĂMAN   Primar al Comunei Dorolț Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 – 28 mai 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Dorolț și calitatea de reprezentant al comunei în cadrul A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
16. IOSIF NAGY   Primar al Comunei Păulești Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Păulești și următoarele calități:               • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A. (17 iunie 2008 – 31 mai 2013);       • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. TRANSURBAN S.A. Satu Mare (17 iunie 2008 – 21 august 2013);       • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. SALUBRIZARE SOMEȘ SUD S.R.L. (28 mai – 29 octombrie 2010).
17. IUHASZ LUDOVIC   Primar al Comunei Vetiș Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 – 29 mai 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Vetiș și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
18. EUGEN       KOVACS   Primar al Municipiului Carei Jud. Satu Mare Se află în stare de incompatibilitate începând cu data  de 17 iunie 2008, întrucât deține, simultan, funcția de Primar al Municipiului Carei și calitatea de reprezentant al municipiului în A.G.A. a  S.C. APASERV SATU MARE S.A.
19. IOSIF       MELLAU   Primar al Comunei Urziceni Jud. Satu Mare Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 iunie 2008, întrucât deține, simultan, funcția de Primar al Comunei Urziceni și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
20. GHEORGHE       OTTO       MARCHIȘ   Primar al Comunei Petrești Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât deține, simultan, funcția de Primar al Comunei Petrești și următoarele funcții și calități:               • administrator al S.C. IERUL TIREAM S.R.L. (17 august – 26 noiembrie 2009);       • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. GOKA LOCH PETREȘTI S.R.L. (21 martie 2012 – prezent);       • reprezentant al comunei în cadrul A.G.A. S.C. APASERV SATU MARE S.A. (17 iunie 2008 – prezent).
21. GABOR FEZER   Primar al Comunei Tiream Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 – 25 iunie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Tiream și calitatea de reprezentant în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
22. GHEORGHE NICOLAE GYAKON   Primar al Comunei Turulung Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 iunie 2012 – 03 iunie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Turulung și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A.
23. MIHAI LOCHLI   Primar al Comunei Ciumești Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Ciumești și următoarele funcții sau calități:               • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APASERV SATU MARE S.A. (20 iunie 2012 – 25 iunie 2013);       • reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. IERUL TIREAM S.R.L. (27 decembrie 2012 – prezent);       • administrator și membru în Consiliul de Administrație al OCOLULUI SILVIC SALCÂMUL CIUMEȘTI R.A. (05 februarie 2009 – 07 noiembrie 2013);       • administrator în cadrul S.C. MV ELIT SEED S.R.L. (26 mai 2004 – prezent);       • administrator în cadrul S.C. SCHWABEN MOLKEREI S.R.L.(25 martie 1998 – prezent).               Persoana evaluată nu a menționat în declarația de interese funcția de administrator și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al OCOLULUI SILVIC SALCÂMUL CIUMEȘTI R.A., și nici funcția de administrator deținută în cadrul S.C. MV ELIT SEED S.R.L.

3 COMMENTS

  1. da ANI nu verifica si declaratiioe de avere a primarului kovacs unde nu are trecute terenurile si imobilele detinute de copii inainte de casatorie cand nu aveau cum sa le dobandeasca la 2 ani de la absolvirea facultatii!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină