Monday, January 30, 2023
Home Stiri Satu Mare Ridicarea imunității cerută de DNA la adresa lui Ovidiu Silaghi

Ridicarea imunității cerută de DNA la adresa lui Ovidiu Silaghi

DNA a anunaț astăti printr-un comunicat de presă că solicită ridicarea imunității europarlamentarului Ovidiu Silaghi, președinte al PNL Satu Mare, pentru trafic de influență în formă continuată. Redăm în continuare comunicatul.
În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999 și ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curții Constituționale, doamna Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicitarea și referatul întocmit de procurorii anticorupție, în vederea sesizării Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii și formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, membru al Parlamentului European, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Transporturilor.
Faptele cu care Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată constau în aceea că, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, în schimbul exercitării, de către ministru, a influenței sale asupra unor funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) astfel încât C.N.A.D.N.R. S.A. să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate cu SC Romstrade SRL și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri în execuția lucrărilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului.
Totodată, Ovidiu Silaghi a primit de la același om de afaceri suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR SA, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.
Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârșirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă și completă a situației de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.
Ovidiu Silaghi a avut calitatea de deputat în Parlamentul României până la data de 3 septembrie 2013, iar în prezent este membru al Parlamentului European.
Potrivit articolului 9 al Protocolului privind privilegiile și imunitățile europene, membrii Parlamentului European beneficiază, pe teritoriul național, de imunitățile recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări.
Având în vedere că imunitatea domnului Ovidiu Silaghi derivă din calitatea acestuia de ministru, însă competența de a ridica această imunitate este atribuită camerei din care face parte, este necesară transmiterea unei solicitări către Parlamentul European pentru comunicarea unei opinii din care să rezulte dacă susnumitul beneficiază de art. 9 din Protocolul privind privilegiile și imunitățile europene, iar în caz afirmativ să dispună ridicarea acestei imunități.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină