Monday, October 3, 2022
Home Stiri Satu Mare Nichita Stănescu a fost comemorat la Colegiul „Doamna Stanca”

Nichita Stănescu a fost comemorat la Colegiul „Doamna Stanca”

Vineri, 13 decembrie, la Colegiul Național „Doamna Stanca” din Satu Mare a avut loc un eveniment de o mare intensitate spirituală, prilejuit de comemorarea marelui poet contemporan, Nichita Stănescu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 30 de ani.
Invitații acestui eveniment au fost poeții Felician Pop și Robert Laszlo, foști elevi ai acestei școli, precum și Cornelia Bălan Pop, cunoscută sub pesedudonimul literar de Corina Petrescu.
Directorul acestei unități de învățământ, prof. Anamaria Marușca,  a evocat în câteva frumoase cuvinte, personalitatea lui Nichita, insistând asupra unicității liricii sale.
A urmat un scurt program artistic dedicat celui comemorat, susținut de câteva eleve ale școlii.
Corina Petrescu a citit câteva poezii proprii, care au fost apreciate pentru sensibilitatea și forța de expresie, două din liniile identitare esențiale ale liricii poetei.
Apoi, poetul Felician Pop a făcut o scurtă introducere în universul poetic stănescian, spunând că Nichita a reușit să treacă dincolo de epiderma cuvântului și din interiorul acestuia, a văzut Necuvântul, care este defapt, cuvântul suprem.
El a vorbit și despre faptul că Nichita Stănescu a marcat tinerețea generației sale și, odată decriptat mesajul oniric al poetului, intri într-o lume fabuloasă unde cuvintele devin ziditoare de imagini, pline de o fascinantă stranietate.
El a vorbit apoi despre întâlnirea pe care a avut-o cu Nichita, pe când era elev de liceu.
Pentru a ilustra forța taumaturgică a verbului stănescian, Felician Pop a recitat poezia „Oedip soldat” din volumul „Epica Magna”, carte pe care poetul o are mereu alături, încă din anul apariției acesteia, 1978.
La rândul său, Robert Laszlo i-a îndemnat pe tineri să se apropie de poezie ca de un prieten de nădejde și a promis că va pune activitatea cenaclului „Alfazet” pe noi coordonate, invitându-și foștii colegi cu veleități artistice să participe la activitățile acestuia, cu atât mai mult cu cât „Alfazet” este un cenaclu al tinerilor creatori sătmăreni.
În finalul intervenției sale, tânărul poet a citit în primă audiție, câteva din poemele care vor face parte din următorul său volum de versuri ce va vedea lumina tiparului în prima jumătate a anului 2014.
Am remarcat cu plăcere interesul maxim manifestat de elevi pentru literatură, astfel că evenimentul s-a transforamt într-o memorabilă „întâmplare a ființei”, patetică și sporitoare.
Prezent la această comemorare, apreciatul solist de muzică populară, Petrică Mureșan, a dat tonul unei colinde pe care a cântat-o împreună cu întreaga asistență, revărsând asupra celor prezenți, spiritul hieratic al Crăciunului.
A fost o manifestare deschisă, plină de esențe și intense trăiri superioare, cum rar se mai organizează prin școlile noastre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
vasile on