Monday, December 5, 2022
Home sus Cristian Smadu și-a închiriat un apartament de 20.000 de euro, plătit din...

Cristian Smadu și-a închiriat un apartament de 20.000 de euro, plătit din bani publici

Președintele PC Satu Mare, Cristinel Fănel Smadu, pe vremea când era directorul general al Companiei Naționale Aeroporturi București a trăit pe picior mare din bani publici. Instalat în fruntea companiei, Smadu a căutat să-și închirieze o locuință de serviciu. Și, obițnuit cu viața de miliardara uitat că era bugetar și era plătit din bani publici. Smadu și-a găsit un apartament de 220mp, într-un complex rezidențial, pentru care a plătit o chirie de 2.282 euro pe lună. Cele mai puțin de zece luni petrecute de Smadu la conducerea CNAB, a costat compania doar pentru chiria președintelui PC 20.000 de euro. Curtea de Conturi a stabilit că Samadu a închiriat apartamentul ilegal și îi cere acum banii înapoi.
“Auditul Curții de Conturi, care nu îl nominalizează explicit, arată că Smadu și-a închiriat, în numele companiei, un apartament de 220 de metri pătrați într-un complex rezidențial de lux în nordul Capitalei, pentru care deconta lunar chirie și întreținere de aproximativ 2500 de euro, beneficiu pe care și l-a inclus, ilegal, în contract. Locuința de 3 camere și dependințe de 220,86 de metri pătrați, din care 127,27 de metri pătrați suprafață utilă și 65,53 metri pătrați terase și balcoane, a fost închiriată în Clubul Rezidențial Stejari, la 8 kilometri de aeroport, scrie Gândul.
Contractul s-a încheiat pe 25 octombrie 2012 între SC Masterange România SRL și Compania Națională Aeroporturi București reprezentată de directorul geneeral adjunct, adică Smadu personal, care preluase atribuțiile directorului general în septembrie. Același director apărea însă și ca ocupant al apartamentului.
„Valoarea lunară a chiriei a fost stabilită la 1.840 de euro (1500 de euro fără TVA) fără a include contravaloarea utilităților, cheltuielile de administrare au fost de 382 de euro și garanția pentru plata chiriei de 2.282 de euro”, se arată în raport.
Contractul a fost încheiat pentru 2 ani, cu angajamentul că, pentru rezilierea anticipată, compania urma să plătească despăgubiri echivalente cu valoarea chiriei până la expirarea duratei acestuia.
Cristinel Fănel Smadu, ajuns la CNAB pe filera PC, fusese numit interimar pe 31 august, după demiterea liberalului Cornel Poterașu anunțată personal de Victor Ponta. Pe 17 septembrie 2012, Consiliul de Administrație ia act de ordinul „de numire în funcția de director general”, cu toate că, atenționează Curtea de Conturi, „ordinul prevedea numai preluarea atribuțiilor funcției de director general”, iar pe 11 octombrie același CA aprobă „raportul prin care se justifica suportarea cheltuielilor generate de închirierea locuințelor de serviciu” și îl mandatează pe Smădu să negocieze modificările cu sindicatele.
Negocierile se încheie în avantajul acestuia, în contractul colectiv de muncă al companiei apărând brusc un paragraf nou prin care cheltuielile cu chiria și utilitățile pentru directorii generali și executivi erau suportate de CNAB. Plafonul: până la 1500 de euro fără TVA (exact cât era contractul lui Smadu) pentru directorii generali și pănă la 750 de euro pentru directorii executivi.
Curtea de Conturi susține că beneficiul este însă unul ilegal, OUG 79/2009 reglementând expres ce drepturi are un director general într-o companie de stat, fără ca decontarea chiriei și a întreținerii să se numere printre acestea.
Din noiembrie 2012 până în iunie 2013, suma datorată de companie pentru apartamentul de lux a ajuns la 19.700 de euro. În medie 2500 de euro lunar.
Favorul făcut sieși de Smădu din banii companiei a fost anulat ca urmare a unei conjuncturi. Contractul colectiv de muncă a expirat în iulie 2013, iar noul manager privat, Liviu Radu, nu a mai preluat prevederea.
 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină