Wednesday, October 5, 2022
Home Stiri Satu Mare Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul...

Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul ZAMBACCIAN

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, luni, de instanța supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru șantaj și luare de mită, iar soția sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian.
Completul de cinci judecători al instanței supreme l-a condamnat peAdrian Năstase la patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și la trei ani de închisoare pentru șantaj. Instanța a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Adrian Năstase să o execute pe cea mai grea, de patru ani de închisoare.
Instanța l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice; dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat; dreptul de a ocupa o funcție sau de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru “participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, instanța dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.

Irina Paula Jianu, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată și la doi ani de închisoare pentru participație improprie la fals intelectual la legea contabilității, în formă continuată.
Totodată, judecătorii au dispus decontopirea pedepsei de trei ani de închisoare, dispusă de instanța de fond, în pedepsele componente de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societății comerciale împotriva scopurilor acesteia și, respectiv, de trei ani de închisoare pentru participație improprie la folosirea de documente false la vamă.
Completul de cinci judecători a constatat, în cazul Irinei Jianu, încetarea procesului penal dare de mită și pentru participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a prescripției răspunderii penale.
Instanța a contopit pedepsele la care a fost condamnată Jianu, urmând ca aceasta să execute patru ani de închisoare. De asemenea, judecătorii au dispus ca pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei cu închisoarea.
Completul de cinci judecători a menționat că Irina Jianu este arestată în altă cauză.
Irina Paula Jianu execută pedeapsa de șase de închisoare primită în dosarul “Trofeul calității”, în iunie 2012. 
La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soții Adrian și Dana Năstase au achiziționat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Soția fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru “participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită și șantaj.
Fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanța a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societății comerciale împotriva scopurilor acesteia și o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participație improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanță, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentința va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistrați pentru dare de mită, spălare de bani și fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.
Sentința din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost contestată atât de inculpați, cât și de procurori, la Completul de cinci judecători, care luni a dat decizia definitivă în această cauză.
În 5 mai 2010, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase și Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupție.
Adrian Năstase a fost acuzat în acest caz că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.
Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

2 COMMENTS

  1. Consider ca Adrian Nastase a primit o pedeapsa mult prea mare pt actiunile savarsite,avand in vedere ca alte fapte mult mai grave raman nepedepsite

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
alina on