Monday, October 3, 2022
Home sus Zâzanie în USL Satu Mare pe tema fondurilor zonei metropolitane

Zâzanie în USL Satu Mare pe tema fondurilor zonei metropolitane

Câteva considerații despre Fondurile Europene,
În calitatea mea de europarlamentar și membru al Comisiei de Dezvoltare Regională am urmărit cu mare interes conferința de presă despre programul extrem de ambițios de investiții al primăriei și Zonei Metropolitane pentru 2014.
Pentru o corectă informare, vreau să vă aduc la cunoștința faptul că în 10 decembrie 2013 am avut o întâlnire cu comisarul pentru dezvoltare regională, Johannes Hahnn, la Strasburg, pe tema implementării  programului de finanțare 2014-2020 iar concluzia a fost că, în cazul în care funcționează totul perfect, respectiv Comisia Europeană aprobă parteneriatul strategic cu România în luna ianuarie și birocrația comisiei cu birocrația românească se alinează în totalitate, termenul cel mai optimist de lansare a ghidului aplicantului poate fi, cel mai devreme, la sfârșitul anului 2014.
Experiența comisiei, în schimb, arată că si statele cele mai performante în absorbția fondurilor europene, în ciclul 2007-2013, au avut nevoie de 2 ani pentru lansarea axelor.
Prin urmare, planul extrem de ambițios de 147,2 milioane euro în Zona Metropolitană a Satu Mare este imposibil de realizat în ciclul financiar 2014-2020 .
De altfel, proiectele care se lansează se consideră a fi finalizate pe întreg ciclul financiar și nu într-un an. Cum nimeni nu-i perfect, nici Comisia Europeană, nici Ministerul Afacerilor Europene, nici Autoritatea de Management, nici organismele intermediare, nici domnul Gheorghe Rentea, în ignoranța dânsului, nici măcar domnul primar Coica, afirm cu certitudine ca suma nu va fi disponibilă pentru Zona Metropolitană în 2014.
De altfel, domnul primar Coica, un om de mare caracter, care , în general, este extrem de vigilent cu afirmațiile colaboratorilor săi, nu a fost, de această dată, vigilent cu afirmațiile domnului Rentea.
Dacă vrem să ne referim la ciclul financiar 2007-2013, care în urma negocierilor a primit trei ani în plus pentru decontare și implementare, se aplică doar la proiectele depuse deja. Nu știu să existe proiecte pe rol în valoare de 147 milioane euro.
De altfel, termenul destul de medical “fișe de proiecte“ nu există în nomenclatorul Comisiei Europene. Pe fonduri europene se lucrează cu proiecte care există sau nu există, nu cu fișe .
De altfel, prin vocea ministrului de Afaceri Europene, Eugen Teodorovici, România își propune să deconteze în 2014 aproximativ 1.5 miliarde euro. Ar fi frumos ca 10% din aceasta sumă să ajungă la Zona Metropolitană Satu Mare, dar practic este imposibil, din lipsa proiectelor depuse. Municipiul Satu Mare, pe ciclul financiar 2007-2013 a avut aproximativ 15 milioane euro, proiecte cu finanțare europeană. Este imposibil ca într-un singur an să ai de zece ori mai mult și fără proiecte și fără cofinanțare.
Din câte știu eu, proiectul de buget local nu are prevăzute cele aproximativ 8 milioane de euro care ar fi minim necesare pentru cofinanțare.
Doresc să vă informez că orice europarlamentar, oricât de abil ar fi, nu poate dirija nicăieri bani direct de la Bruxelles, nici măcar Zonei Metropolitane Satu Mare. Filtrele la care face referire domnul primar se cheamă, în România, Ministerul Afacerilor Europene, Autoritatea de Management, organisme intermediare, Agenția de Dezvoltare Regională și în primul și primul rând, acordul de parteneriat pe care, din păcate, Comisia Europeană încă nu l-a semnat cu România.
La noi și mari investiții REALISTE pentru Zona Metropolitană!
Cu stimă … și caracter,
europarlamentar Ovidiu Silaghi
membru în Comisia de Dezvoltare Regională a Parlamentului European
P.S. În altă ordine de idei, eu sunt om politic și reprezint un partid politic și în primul și primul rând sunt sătmărean și nu am nevoie de acordul nimănui ca eu și partidul pe care îl reprezint să facă activități politice pe raza municipiului Satu Mare. Nici măcar de acordul primarului!

1 COMMENT

  1. Consider ca este o lipsa de initiativa faptul ca nu s-au depus proiecte pt ca o anumita suma de bani sa ajunga la zona metropolitana Satu Mare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină