Thursday, October 6, 2022
Home Stiri Satu Mare Consiliul de Administrație al CFR SA a fost REVOCAT, pentru management defectuos

Consiliul de Administrație al CFR SA a fost REVOCAT, pentru management defectuos

Adunarea Generală a Acționarilor CFR SA, companie controlată de stat prin Ministerul Transporturilor, a hotărât vineri revocarea din funcție a membrilor Consiliului de Administrație, pe motiv că aceștia au exercitat un management defectuos, care a afectat situația financiară a companiei.

“În acest sens, au fost constatate o serie de nereguli grave în actul de management al administratorilor, printre care menționăm: neîndeplinirea obligației de supraveghere și control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie săvârșite de executiv și constatate de organele de control, precum și încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor și a altor prevederi legale”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

Consiliul de Administrație era format din Florian Raimund Kubinski (președinte, CFO Volksbank România), George Micu (membru, directorgeneral CFR SA), Enache Jiru (membru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor) și Sebastian Tcaciuc (membru).

AGA a numit un nou CA, din care fac parte Ovidiu Petrișor Artopolescu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Puțura, secretar de stat în Ministerul Justiției, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, George Ciobănașu, auditor financiar.

Aceștia au fost evaluați și validați de consorțiul de consultanți alcătuit din PriceWaterhouseCoopers, George Butunoiu Group și David & Baias.

În perioada următoare, Consiliul de Administrație se va întruni pentru a alege noul președinte al CA. Adunarea Generală a Acționarilor a pus în vedere noului Consiliu de Administrație să analizeze de urgență modul de îndeplinire de către George Micu a îndatoririlor sale de director general interimar al societății.

“Chiar dacă întâmpinăm rezistență, dorim să fie clar pentru toată lumea că Ministerul Transporturilor a pornit un proces ireversibil de viabilizare economică a companiilor din subordine. Toate rezultatele controalelor efectuate vor fi trimise instituțiilor abilitate spre analiză, pentru a fi luate măsurile legale ce se impun, iar conducerea ministerului va lua decizii în consecință”, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Corpul de Control al Ministerului Tranporturilor a sesizat DNA și Secția Regională de Poliție de Transporturi București după un control la CFR SA, în urma căruia au fost constatate deficiențe de natură economică, administrativă sau organizatorică, precum și indicii privind săvârșirea de infracțiuni.

Ministerul Transporturilor a dispus controale la CFR SA, Tarom, CFR Marfă, CFR Călători și Societatea de Administrare Active Feroviare SAAF, perioada analizată fiind ianuarie 2012 – septembrie 2013.

Controlul la CFR SA a fost finalizat în noiembrie, raportul de la Tarom este pe circuitul de aprobare, iar în cazul celorlalte trei companii, acțiunile sunt în derulare, a comunicat miercuri Biroul de presă al Ministerului Transporturilor (MT) la solicitarea MEDIAFAX.

Rezultatele acțiunii de control de la CFR au fost consemnate în Raportul nr. 49627/04.11.2013, în cuprinsul documentului fiind menționate deficiențele de natură economică, administrativă, organizatorică, precum și aspecte care constituie indicii privind săvârșirea unor infracțiuni.

“Măsurile dispuse pentru remedierea deficiențelor de natură economică, administrativă și organizatorică sunt în curs de implementare. Având în vedere aspectele constatate, ce constituie indicii privind săvârșirea unor infracțiuni, Direcția Corpul de Control a sesizat organele abilitate ale statului (…) În acest sens, în luna noiembrie 2013, Corpul de Control a sesizat Direcția Națională Anticorupție și Direcția Poliție Transporturi – Secția Regională de Poliție de Transporturi București”, mai arată reprezentanții instituției.

CFR SA a transmis, joi, că neregulile semnalate în raportul Corpului de Control al MT cu privire la dispariția unor vagoane din parcul centralizat al companiei fac obiectul unor dosare aflate deja pe rolul instanțelor, fiind deficiențe înregistrate de companie în perioada 2003-2004.

“CNCF CFR SA a înaintat încă din anul 2012 sesizări organelor abilitate de control și a deschis procese pentru neregulile semnalate în situația electronică a parcului centralizat de vagoane, spețe care se află în faza de recurs sau în anchetă. Reamintim faptul că verificarea evidenței electronice a parcului centralizat de material rulant al CNCF CFR SA se face prin inventarieri anuale, în baza unei dispoziții comune semnată de societăți desprinse din fosta SNCFR (respectiv SNTFM CFR Marfă SA, CNCF CFR SA și SAAF SA), întrucât vagoanele sunt puse în circulație pe întreaga rețea de cale ferată, ele nefiind mijloace fixe staționare permanent și/sau înregistrate în gestiunea unei persoane, majoritatea fiind identificate și inventariate anual în locații diferite”, se arată într-un comunicat al administratorului rețelei feroviare publice.

În urma unei acțiuni proprii de inventariere a parcului centralizat de material rulant, efectuată de reprezentanții CFR SA în anul 2012, a rezultat că peste 900 de vagoane sunt deja în litigiu, precizează compania.

“Este vorba despre vagoanele care nu au fost preluate cu procese verbale de către CFR SA, încă din anii 2003/2004, data emiterii Ordinelor MTCT, deoarece nu au fost găsite pe teren, dar introduse eronat în sistemul electronic al parcului centralizat de material rulant al companiei (în această speță, compania are deja două acțiuni deschise pe rolul instanțelor, acțiuni aflate în faza de recurs); vagoane sustrase pentru care s-au transmis sesizări organelor de anchetă și vagoane care nefiind fizic identificate pe teren nu au putut fi inventariate, urmând ca astfel de situații să fie actualizate în baza de date electronică”, potrivit sursei citate.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
cami on