Saturday, December 3, 2022
Home Nationale Jurnalistul de război Adelin Petrișor, vine luna aceasta la Satu Mare

Jurnalistul de război Adelin Petrișor, vine luna aceasta la Satu Mare

Luna aceasta mai exact joi, 13 februarie, de la ora 18.00, în Sala de spectacole a Centrului Cultural “G.M. Zamfirescu” va avea loc conferința “Coreea de Nord, nimic de invidiat”, susținută de Adelin Petrișor, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de război din România. În cadrul evenimentului va avea loc și proiecția documentarului cu același nume, realizat de Adelin Petrișor și Cătălin Popescu în urma vizitei în Coreea de Nord, în 2012. Cu acest prilej, Adelin Petrișor va vorbi și despre cel mai recent volum al său, “Țara cu un singur gras”, apărut la Editura Polirom.

Vineri, 14 februarie, de la ora 12.00, în Sala de spectacole a Centrului Cultural “G.M. Zamfirescu”, Adelin Petrișor se va întîlni cu elevii din Satu Mare pentru o discuție despre ultimul său volum. După ce a transmis de la fața locului în numeroase zone de conflict, în 2012 Adelin Petrișor a ajuns, împreună cu colegul său Cătălin Popescu, în Coreea de Nord, o țară izolată de restul lumii, în care cultul personalității unui dictator comunist a fost “perfecționat” în timp. Au fost primii români cărora li s-a permis accesul aici după 1989.

Volumul “Țara cu un singur gras”, cu o prefață semnată de Emil Hurezeanu, prezintă vizita la Phenian a celor doi jurnaliști, care au încercat să surprindă cât mai mult din realitatea de zi cu zi din Coreea de Nord, fiind din acest motiv și protagoniștii unor incidente neplăcute. Cu unele dintre cele 16 fotografii color care ilustrează relatările din carte Adelin Petrișor a participat la International Photography Awards, unde a câștigat premiul la secțiunea “Editorial Non-Pro” și s-a numărat printre finaliștii secțiunii “Discovery of the year”.

Adelin Petrișor (n. 1975) și-a început cariera în anul 1994, la postul de radio 2M+. A lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 și Realitatea TV. În prezent este corespondent special al televiziunii publice. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Egipt, Tunisia, Siria și alte zone de conflict. În 2006 a realizat un reportaj în închisoarea americană Guantánamo. În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003, a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalități precum: Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatollahul Mohammad Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer. A fost distins cu Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 și premiul pentru documentar politic în 2009. În 2012 a participat la International Photography Awards (Los Angeles) cu cinci fotografii realizate în Coreea de Nord, fiind printre finaliștii la Marele Premiu “Discovery of the year” și adjudecîndu-și premiul la secțiunea “Editorial Non-Pro”.

Documentarul “Coreea de Nord, nimic de invidiat” a rulat la TIFF în 2012. În 2013 a fost ales în selecția oficială la Astra Film Festival Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de documentare din Europa de Est.

1 COMMENT

  1. e interesant si ma convins sa ma duc la prezentarea lui deoarece chiar una interesant si as putea descperi mai multe depre ‘excursa’ lui.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină