Wednesday, December 7, 2022
Home sus Antonescu: Interceptările trebuie să fie posibile doar cu mandat de la judecător...

Antonescu: Interceptările trebuie să fie posibile doar cu mandat de la judecător ca să evităm abuzuri

Președintele Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a declarat, marți, că interceptările trebuie să fie posibile doar cu mandat de la judecător, pentru a fi evitate abuzurile, justificând astfel eliminarea prevederilor din inițiativa de revizuire care îi privesc pe procurori.

Antonescu a fost întrebat care a fost motivul pentru care a fost eliminată din textul propunerii de revizuire prevederea conform căreia procurorii pot dispune interceptări pentru 48 de ore, în condițiile în care acest mecanism a fost convenit în USL.

“S-a eliminat din Constituție, nu s-a eliminat din legislația care există, nu s-a eliminat din Codul penal, nu s-a eliminat din Codul de procedură penală, nu în Constituție se rezolvă toate aceste lucruri. Articolul s-a eliminat pentru că a fost socotit superflu. În acest moment, în condițiile generale reglementate, procurorii pot face toate acele lucruri pe care le-au făcut până acum și le fac înainte (…)judecătorul este sursă de mandat, judecătorul este cel care dă mandatul, peste tot. Și cu mandat de la judecător ascultați cât vreți, arestați cât vreți, percheziționați cât vreți, dar cu mandat de la judecător, pentru altfel intrăm în abuzuri”, a susținut Antonescu.

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat, marți, o serie de amendamente prin care se precizează că interceptările se pot face numai în cursul procesului penal, fiind eliminat textul care oferea procurorului dispunerea măsurii 48 de ore.

“Interceptarea și înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, înregistrarea în mediul ambiental, localizarea sau urmărirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, înregistrarea de imagini, obținerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevăzute de lege se dispun de judecătorul instanței competente să judece fondul cauzei și numai în cursul procesului penal”, se arată în amendamentul adoptat în Comisia de revizuire la propunerea Asociației Magistraților din România.

În forma inițială a textului din inițiativa de revizuire, se preciza pentru articolul 28, alineatul 3: “Reținerea, predarea sau perchiziționarea trimiterilor poștale, interceptarea convorbirilor și a comunicărilor, interceptarea în mediul ambiental, percheziția informatică și accesul la un sistem informatic și la un suport de stocare a datelor informatice, obținerea datelor informatice, inclusiv a datelor de trafic și a datelor de localizare, identificarea abonatului, a proprietarului, a utilizatorului unui sistem de comunicații electronice sau a unui punct de acces la un sistem informatic ori alte asemenea tehnici se dispun de judecător, în condițiile legii”.

Totodată, textul care stabilea posibilitatea procurorului de a dispune pentru 48 de ore, în cazuri de urgență deosebită, interceptarea comunicațiilor a fost eliminat de membrii comisiei. Această reglementare era prevăzută atât în textul inițiativei de revizuire a Constituției, cât și în amendamentele propuse de AMR.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
nicu on