Wednesday, December 7, 2022
Home sus Medicii trebuie să declare sponsorizările de la companiile de medicamente - proiect

Medicii trebuie să declare sponsorizările de la companiile de medicamente – proiect

Cadrele medicale, dar și organizațiile de pacienți, vor trebui să declare sponsorizările și orice alte cheltuieli acoperite în beneficiul lor de producătorii de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare, potrivit proiectului de modificare a Legii privind reforma în sănătate.

Aceeași obligație o au producătorii, deținătorii de autorizații de punere pe piață sau reprezentanții acestora în România și distribuitorii angro și en detail de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare.

Sponsorizările trebuie declarate, conform proiectului de act normativ, la Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului.

“Producătorii, deținătorii de autorizații de punere pe piață sau reprezentanții acestora în România și distribuitorii angro și en detail de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare.

Au obligația să declare Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamantului toate activitățile de sponsorizare, precum și orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenți medicali, organizații profesionale, organizații de pacienți și orice alt tip de organizații care au activități în domeniul sănătății. Obligația (…) revine și beneficiarilor activităților de sponsorizare, medici, asistenți medicali, organizații profesionale, organizații de pacienți și orice alt tip de organizații care au activități în domeniul sănătății”, prevede proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea unor acte normative, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Proiectul face referire, printre altele, și la asistență medicală transfrontalieră.

Se propune, astfel, ca pe lângă Casa Națională de Asigurări de Sănătate, să se înființeze și să funcționeze Punctul Național de Contact (PNC), ca structură fără personalitate juridică.

PNC va avea ca atribuții consultarea cu organizațiile de pacienți, structurile de specialitate ale Ministerului Sănătății, furnizorii de servicii medicale și asigurătorii de sănătate, dar și colaborarea cu celelalte PNC și cu Comisia Europeană în acest sens.

Tot PNC va fi responsabil de “furnizarea către pacienți și cadre medicale, la cerere, informațiilor privind drepturile cu privire la primirea de asistență medicală transfrontalieră, îndeosebi, în ceea ce privește termenii și condițiile rambursare a costurilor și procedurile de evaluare și de stabilire a drepturilor respective”.

Potrivit unei alte prevederi legate de asistența medicală transfrontalieră, pacienții au dreptul să depună plângeri prin intermediul cărora aceștia pot solicita repararea daunelor potrivit prevederilor legale în vigoare, dacă aceștia suferă prejudicii produse în urma asistenței medicale pe care o primesc.

De asemenea, pacienții au dreptul la “protecția vieții private în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, potrivit Legii 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, cu modificările și completările ulterioare și a art. 21 din Legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului”.

Proiectul de OUG se află în dezbatere publică până la 26 februarie.

4 COMMENTS

  1. e ceva normal sa declare, toate firmele trebuie sa declare. Baga bani in buzunar destuli si nimeni nu-i verifica, iar serviciile medicale sunt sub orice critica….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină