Wednesday, December 7, 2022
Home sus Antonescu: România e direct interesată de situația din Ucraina și trebuie să...

Antonescu: România e direct interesată de situația din Ucraina și trebuie să fie direct implicată

Președintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat duminică seară că România ar trebui să joace un rol mai “accentuat” și mai “concret” în rezolvarea crizei din Ucraina, afirmând că interesele țării noastre sunt strâns legate de poziționarea UE, cu relevanță în cazul Republicii Moldova.
“Trebuie să jucăm un rol mai accentuat, un rol mai concret, un rol mai direct în toate aceste chestiuni care ne privesc pe toți și pe noi, românii, în mod special”, a afirmat Antonescu, referindu-se la criza din Ucraina în rezolvarea căreia un rol important a avut Polonia.
“Pentru România există un interes major legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina și este, să spun așa, un triplu interes. În primul rând, ca țară care se învecinează pe o bună distanță, are frontieră comună cu Ucraina și ca țară vecină Ucrainei unde trăiește o comunitate însemnată de etnici români, așa cum toți știm. În al doilea rând, este important, foarte important ce se întâmplă în Ucraina pentru România ca membru al Uniunii Europene, în al treilea rând, ca membru al Alianței Nord-Atlantice”, a susținut Antonescu. .
El a afirmat că este esențial pentru România să facă tot ce-i stă în putință pe toate căile diplomatice “pentru ca Ucraina să existe cât mai repede, unitatea statului ucrainean să fie păstrată, stabilitatea situației de acolo și, de asemenea, evoluțiile democratice”.

Liderul PNL a apreciat că speră să nu fie doar o întâmplare, ci un simbol faptul că aceste alegerile din Ucraina vor avea loc în data de 25 mai, atunci când în țărie din UE vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European.

“Mi se pare foarte importantă și o salut ca atare declarația domnului Olli Rehn, comisarul european pentru reformă economică, cel care, cred, a pus cel mai bine punctul pe i, cum se spune, care a vorbit explicit și despre un ajutor financiar substanțial pentru Ucraina, o țară aflată într-o profundă criză economică și, mai ales, a vorbit despre obligația ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei, cum adaug eu trebuie să ofere și țărilor care au semnat acordul de la Vilnius, în principal Republicii Moldova, o perspectivă clară de aderare la UE. Acele condiții și acel calendar pe care forțele democratice pro-europene din aceste țări să le știe foarte bine și către care să-și concentreze eforturile”, a afirmat Antonescu.
El a precizat că UE trebuie să întindă o mână către Ucraina, deoarece această țară aspiră spre valorile europene
“Noi suntem în fața unui eveniment istoric, pentru că Ucraina este o țară foarte mare, e o țară cu o populație considerabiă, este o țară cu o poziție și o importanță geostrategică de prim ordin, iar lupta acestor oameni, pentru mulți chiar cu prețul vieții, pentru valorile europene, pentru valorile democrației, înseamnă un efort și o mână întinsă, o aspirație pe care noi avem obligația, când spun noi mă refer la comunitatea europeană, vreau și cred că este nimerit ca România să vorbească mereu ca un membru al UE și să aibă un punct de vedere foarte bine conturat în deciziile pe care UE le ia, o mână pe care Uniunea Europeană trebuie să o strângă, trebuie să o strângă mai repede, trebuie să înțeleagă că dorința acestor oameni de a intra în sfera de valori europene și de ce nu în UE trebuie sprijinită și din direcția noastră, trebuie sprijinită dinspre Bruxelles și trebuie sprijinită dinspre capitalele tuturor țărilor membre ale UE”, a mai spus liderul PNL.
Președintele Senatului a precizat că raporturile dintre Uniunea Europeană și Ucraina au relevanță în cazul Republicii Moldova și a parcursului de integrare al acesteia.
“Cu cât UE va face deschideri mai largi și mai rapide către această parte, către această vecinătate estică, așa cum se numește ea, cu atât șansele unei țări ca Republica Moldova vor fi mai consistente și mai apropiate de a împlini această aspirație pe care și noi, ca o țară vecină, ca o țară soră, o susținem”, a declarat Antonescu.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
nicu on