Saturday, December 3, 2022
Home sus Patronul firmei de transport Fany și soția lui reținuți de DNA

Patronul firmei de transport Fany și soția lui reținuți de DNA

Vineri, 14 martie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a proprietarilor firmei de transport Fany:
1. DOBRILĂ DANIELA (începând de la data de 14.03.2014, ora 03:00 până la data de 15.03.2014, ora 03:00), director la Direcția Licențe din cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită;
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată;
– complicitate la spălare de bani;
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator;
2. CADAR ERONIM ȘTEFAN, (începând de la data de 13.03.2014, ora 19:50, până la data de 14.03.2014, ora 19:50), asociat în cadrul unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– dare de mită;
– spălare de bani;
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator ;
– cumpărare de influență;
3. CADAR OLEZIA, (începând de la data de 13.03.2014, ora 23:05, până la data de 14.03.2014, ora 23:05), asociat și administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– dare de mită;
– spălare de bani;
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator;
Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice privind săvârșirea unor fapte de corupție în contextul derulării licitației privind “Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic județean pe anii 2014-2019”.
Astfel, la data de 29 noiembrie 2013, la nivel național s-a declanșat procedura de licitație pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele județene de transport pentru perioada 01.01.2014-30.06.2019.
În contextul demarării procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport județean de persoane, inculpații Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, pentru ca, prin prisma funcției deținută de aceasta, să le înlesnească câștigarea unui număr cât mai mare de trasee, din cele scoase la licitația ce a debutat la finele lunii noiembrie 2013.
De asemenea, a mai rezultat că, tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat pentru a obține acte necesare câștigării procesului intentat împotriva Consiliului județean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.
S-a stabilit că, în vederea câștigării licitației inculpatul Cadar Eronim Ștefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la București pentru „a rezolva” din timp licitația, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.
Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat și ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri și bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player și mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de cca 12.000 euro). De asemenea, în același scop de favorizare a firmei inculpaților, a rezultat că inculpata Dobrilă Daniela ar fi pretins de la soții Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de cca 3500 euro.
La data de 18.11.2013, consecutiv cu înmatricularea autoturismului, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare și ar fi emis un act(punct de vedere al ARR), datorită căruia, la data de 25.11.2013 Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al CJ Cluj. Consecința directă a acestei hotărâri, urmărită de soții Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitație a unor trasee de transport persoane..
În vederea câștigării licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ștefan date confidențiale, ce nu sunt destinate publicității, din bazele de date ale instituției unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalți operatori de transport persoane, concurenți ai firmei inculpaților, favorizând astfel, societatea comercială a celor doi, în procedura de licitație.
La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Județean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR București, a opinat că licitația trebuie anulată, amânând luarea unei decizii.
Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 și validată de Consiliul Județean Cluj în ședința din aceiași zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați.
În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane fizice și juridice.
Procurorii DNA, în instrumentarea dosarului, au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

1 COMMENT

  1. Frumos. Deschideti publicatia cu un comunicat de presa. Da’ ceva investigatii nu puteati face, ca timp era berechet, iar oameni de valoare aveti, har Domnului? Inteleg interesul patronului vis a vis de domeniul transporturilor si capra moarta a concurentului de traseu interjudetean, dar nici chiar asa. Parerea mea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
denisa on