Monday, December 5, 2022
Home sus “Apa miroase a urină.Aducem pentru gătit de unde putem” .Pericolul din centrul...

“Apa miroase a urină.Aducem pentru gătit de unde putem” .Pericolul din centrul Careiului

Un veritabil incubator de viruși, având subsolul inundat  cu dejecții provenite de la grupurile sanitare tronează  în centrul municipiului Carei. Acest focar de infecție le oferă oamenilor un adăpost  dar și cele mai mari șanse de a se îmbolnăvi de hepatită sau de alte afecțiuni grave. În anul de grație  2014, într-o țară care se pretinde europeană,  în inima unui oraș cu oameni civilizați , Primăria Carei gospodărește un imobil  înspăimântător,LOCUIT  de peste 100 de persoane. 

Pentru cine dorește să se complacă în mărunțișuri bulevardiere  și tinde să vadă realitățile locale cu ochelari de cal,nu este recomandat acest articol.

Nu face parte din galeria de imagini frumoase și  inocente pe care anumite instituții și persoane se înghesuie să le  prezinte în ultima perioadă de timp ca fiind unicele secvențe ale  peisajului urban.Speranța  că poate  trista realitate va fi percepută   în  mod idilic nu ține decât la cei care nu sunt localnici și  nu au posibilitatea unei  scurte  deplasări pentru a  constata cele relatate.

Imaginile ce vor însoți relatările noastre nu sunt indicate celor slabi de înger sau celor simandicoși. Ele șochează dar din păcate nu pe cine ar trebui și anume pe cei responsabili,datorită cărora această situație se perpetuează de ani și ani de zile.Și despre care am scris și acum 3 ani,adică  în data de 15 martie 2011 (vezi aici),se pare fără  ca cineva să ia vreo măsură.

De atunci lucrurile s-au mai degradat,cum era și firesc deși a trecut și campania pentru alegerile locale de pe urma căreia locatarii s-au ales doar cu promisiuni și mici avantaje pecuniare specifice perioadei amintite.Actualul primar,Kovacs Eugen,care și-a continuat mandatul din 2008,este la curent cu situația de aici.

“Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”

Urmare a demarării lucrărilor de reabilitare a Casei de Cultură de pe strada Iuliu Maniu,calea de acces  spre locuințele  celor ce stau in imobilul fostului internat al Liceului Agro  a fost zidită.Intrarea se face acum dinspre centru ,de pe Calea 1 Decembrie 1918,mai exact prin curtea din spatele sediului PSD.

La câțiva metri de singura arteră principală ce face parte din zona A,unde se investesc multe milioane pentru cosmetizări și renovări,se află o clădire ce s-ar integra perfect în una din așezările din Afganistan sau Siria de azi peste care a trecut războiul.”Un ghetou” cum îl numesc chiar locatarii.

Locatarii sunt persoane nevoiașe,de toate etniile,mare parte  dintre ele fiind în posesia  unei pensii de stat .Pentru locuința ocupată,plătesc către Primăria Carei o  anumită sumă drept chirie dar și utilitățile.Fiecare apartament are contor de curent și apă.Majoritatea din ei sunt cu plata la zi a facturilor și a chiriei chiar dacă de la 1 ianuarie 2014 aceasta s-a mărit de 2,5 ori,fără nici un anunț prealabil sau o motivație.

Si ca în  orice comunitate ,de orice etnie,există și indivizi certați cu legile bunului simț și ale civilizației.

Aceștia aruncă resturile menajere pe geam,în curtea ce imprejmuiește blocul.Locul atrage astfel șobolanii care ating de multe ori dimensiuni impresionante.

Clădirea a ajuns intr-o avansată stare de degradare.Pe casa scărilor nu mai sunt geamuri ci doar găuri hidoase . Pe scări, pe paliere și în locuințe pute a MUCEGAI   de-ți taie respirația.

Deși pare greu de crezut, în “incubatorul” de microbi locuiesc oameni. Copii care merg la școală, adulți care au sau nu au un loc de muncă și bătrâni.

Aparatul foto a atras locatarii care și-au expus  păsurile acumulate de ani de zile.

“Nu ne ascultă nimeni  dacă vrem să  ne spunem problemele noastre.Audiențe la primărie nu se mai țin de ani de zile.Nu vin primarii aici numai când este campanie  sau dacă vine Keizer spune să facem curat dar noi  trebuie să curățăm după cei câțiva care aruncă mereu de sus? Noi nu avem restanțe la tot ce trebuie plătit.Au spus că daca nu ne convine să plecăm”

Vă sigur că veți primi alte locuințe dacă mă veți vota și acum” –așa a spus in iunie 2012 primarul și de atunci nu a mai venit pe la noi” ne spune o altă locatară.

“Am o rană la picior și  nu se mai închide.Doctorul a zis că e  datorită condițiilor în care locuim.E plin de MUCEGAI peste tot,chiar dacă zugrăvim tot apare mucegaiul.Să veniti să vedeti ce este in pivniță unde colcăie șobolanii.Sau cum curge apa din tavan la baie.Eu plătesc totul la zi și vă arăt și chitanțele

Sunt cateva din afirmatiile inregistrate de noi la fata  locului.

O tânără de 2 2 de ani se plânge că nu poate să își reînoiască  buletinul din cauza “domnului de la primărie”  care se ocupă de spațiile locative și care nu vrea să îi prelungească contractul pe locuință.Mai grav este că femeia are un băiețel de 9 luni căruia nu i se poate face certificat de naștere din acest motiv.

Nu mai stim la cine să mergem ca să rezolve această situatie de nesuportat” se plânge  o pensionară care este ingrijit imbrăcată.

Sunt familii care au 10 copii si stau in aceste locuinte pline de mucegai.Unii dintre copii sunt  astmatici iar altii au  grad  mediu de handicap.O altă familie ne arată o locuință ingrijită,frumos gresiata si zugrăvită,dar se plânge  că  oricat ar intretine locuinta tot  reapare mucegaiul.

“Apa miroase a urină.Aducem pentru gătit de unde putem” 

 Grupurile sanitare,cate unul pe fiecare etaj, sunt parcă imagini din filmele horror.

Aflate pe hol,în stânga scărilor,sunt veritabile incubatoare de viruși.Din țevi care străpung primejdios tavanul picură incontinu apă.Dejecțiile tronează la tot pasul.E greu de suportat și pentru un aparat foto!

“Uitați acolo găurile de unde ies șobolanii și se plimbă cum vor și pe unde vor.Dacă nu suntem atenți ne mușcă,  mai ales  pe copii!”

Fiecare din cei care au făcut cerc în jurul nostru în dorința de ne informa despre situația disperată  în care se află,afirmă că își aduc apă pentru gătit din alte părți deoarece cea de la robinet….miroase a urină și nu se poate folosi.

Explicații și scuze se vor găsi  destule, dar dincolo de toate considerăm că sănătatea oamenilor și peisajul urbanistic al Careiului nu ar fi avut de suferit dacă autoritățile locale ar fi pus la timp piciorul în prag, așa încât să nu ajungem să scriem despre un asemenea subiect puturos într-un mileniu al civilizației.

Daniela  Ciută

ghetou-baie1 ghetou-baiee ghetou-baie-gauri

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
carmen on