Friday, December 2, 2022
Home Stiri Satu Mare Finanțele sătmărene pe locul 4 pe țară la încasări

Finanțele sătmărene pe locul 4 pe țară la încasări

Miercuri, 02 aprilie în cadrul unei confrințe de presă susținută la sediul Direcției Generale a Finanțelor Publice, directorul acesteia, Mircea Ardelean a prezentat raportul pe luna martie.

Din cele declarate de acesta reiese că, pe trimestrul I, s-au încasat, 106,45% (245.854.766 ),  mai mult cu 6,45% adica cu 14.894.766.

Deasemenea de la începutul anului, planul de încasare a fost depășit în fiecare luna, în ianuarie, 108,04%( 6.227.562); februarie  104,64 %(3.281.528) iar martie: 106,50 % (5.385.676). Datorită acestor cifre, finanțele sătmărene se situează pe locul 4 pe trim I dupa Teleorman, Dambovita si Arges, pe țară, iar pe regiune pe  locul I.

Deasemenea s-au redus arieratele de la 128.137.027 la 108.788.474.

2.    RAPORTUL DE ACTIVITATE  AL INSPECTIEI FISCALE

Structura de inspectie fiscala cu un numar de 59 de inspectori a realizat pe trim.I 467 de actiuni de inspectie fiscala , din care 359 de inspectii fiscale generale si partiale.

Au fost stabilite obligatii suplimentare in suma de 11.838.426 lei din care amenzi contraventionale in suma de 42.400 lei.

Au fost transmise 13 sesizari penale catre organelle abilitate pentru prejudicii prezumtive totale in suma de 27.342.122 lei.

3.     TAXA DE POLUARE

Incasari din taxa auto: anul 2014 – 2.133.739 lei(pana la 01.04.2014);

Restituiri taxa poluare anul 2014 – 3.127.552 lei (pana la 01.04.2014);

Nr. cereri restituiri taxa auto persoane fizice – 2.239 cereri (pana la 01.04.2014);

– solutionate  – 1.805 cereri (pana la 01.04.2014);

persoane juridice – 350 cereri (pana la 01.04.2014);

– solutionate  – 310 cereri (pana la 01.04.2014).

4.        NOUTATI FISCALE

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal-bugetare , publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151/28.02.2014.

Principalele modificari :

  • Restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

  Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin achitarea în fiecare an a 20% din valoarea acestora.   Procedura de efectuare a plății titlurilor executorii va fi stabilită prin ordin comun al ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice și al ministrului Finanțelor Publice, cu respectarea termenelor

  • Referitor la activitatile agricole -se poate opta pentru stabilirea localității sau localităților unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile prevăzute pentru fiecare grupă de produse

Contribuabilii sau asocierile fără personalitate juridică care desfășoară activități agricole pentru care venitul se stabilește pe bază de norme de venit și care dețin suprafețe cu această destinație în localități diferite vor opta pentru stabilirea localității sau localităților unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile prevăzute pentru fiecare grupă de produse.

  • Certificarea declarațiilor fiscale depuse la organele fiscale  devine opțional
  • Certificarea declarațiilor fiscale depuse la organele fiscale  devine opțională, inclusiv pentru declarațiile rectificative. Certificarea declarațiilor fiscale de către contribuabili va reprezenta un criteriu de evaluare în analiza de risc fiscal atunci când se va efectua selecția contribuabililor supuși inspecției fiscale;
  • S-au introdus prevederi speciale referitoare la rambursarea TVA

Rambursarea TVA  se va efectua printr-o procedură aprobată prin Ordin al Ministrului Finanțelor Publice. În baza unei analize de risc , organul fiscal va decide în condițiile stabilite prin ordinul menționat, dacă efectuează inspecția fiscală anterior sau ulterior aprobării rambursării. Pentru deconturile de TVA cu sumă negativă de TVA cu opțiune de rambursare pentru care suma solicitată la rambursare este de până la 45.000 lei, organul fiscal va rambursa taxa cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale. Această procedură nu va fi aplicată în cazul în care contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte de natura infracțiunilor și nici în cazul în care organul fiscal, pe baza informațiilor deținute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite.

  • Incepand cu data de 01 martie 2014 a scăzut nivelul dobânzii pentru fiecare zi de întârziere

Dobânda pentru fiecare zi de întârziere a scazut de la 0,04% la 0,03%. Prin excepție, nivelul dobânzii pentru obligațiile fiscale eșalonate la plată conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2011, pentru care contribuabilul constituie întreaga garanție sub forma scrisorii de garanție bancară și/sau mijloace bănești la o unitate a Trezoreriei Statului, este de 0,02%.

  • Modificari legate de poprirea conturilor bancare

Poprirea conturilor bancare ca masura de executare silita pentru stingerea creanțelor fiscale, poate fi înființată numai dupa împlinirea unui termen de 30 zile de la data comunicării somației.

In data de 03.04.2014 ora11:00,  in sala de sedinte de la etajul I de la sediul Administratiei Judeteane a Finantelor Publice Satu Mare, va avea loc intalirea cu contribuabilii avand ca teme „Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din arenda incepand cu 1 ianuarie 2014” si „Prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.8/2014  vizand modificari aduse Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.”

 

 

2 COMMENTS

  1. Ni se impoziteaza pana si aerul. Niste taxe uriase dar salarii enorm de mici!!! si numai de scumpiri nu aveam noi nevoie ,bietii de noi !!! Si normal ca sunt pe locul 4!!!! Nimic nu merge bine in tara asta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
<