Wednesday, December 7, 2022
Home sus Salariu mediu brut de 968 de euro în Primaria Carei

Salariu mediu brut de 968 de euro în Primaria Carei

Anunțat cu surle și trâmbițe  ca unul din cele mai remarcabile  bugete de investiții ale administrației careiene,mediatizat pe bani grei,bugetul cu pricina se dovedește a fi departe de cifrele aruncate cu ușurință mulțimii neavizate,după cum reiese acum din documentele cuprinse în materialul de lucru oferit consilierilor locali pentru ședința de vineri 16 mai 2014.

“Această executie bugetară ne arată o cheltuială a banului public fără discernământ.Este o bătaie de joc a cheltuirii  banului public ce provine de la cetățenii care își achită taxele și impozitele.Mai multe nu spun numai dacă voi fi acuzat că mint” ,a menționat la începutul ședinței consilierul liberal Ilie Ciută.

Primarul Kovacs nu s-a putut abține și a replicat :” același șlager, aceiași melodie care am mai auzit-o….”

“Voi fi foarte scurt- a precizat consilerul Ciută.La Bugetul de venituri la impozitele și taxele pe proprietate,aveam prevederi de 6 milioane iar prin rectificare doreați a se incasa 6,9 milioane lei.Vă  spuneam atunci că nu este posibil ,că faceți acest lucru numai pentru a incasa salariile iar dacă vom vota această rectificare ne-am pierdut orice urmă de rațiune.Realitatea  e că am încasat numai 6 milioane deci ne-am pierdut rațiunea!

La capitolul cheltuieli de personal,aparatul propriu al primarului, a fost prevăzută suma de 3 milioane  iar realizarea e de 3,9 milioane deci avem o creștere de 26%. Pe scurt,salariu mediu  pentru aparatul propriu al primarului este de 968,6 euro ! La bunuri și servicii,aveam prevederi de 860.000 lei pe an și am cheltuit 1,333 milioane lei ,deci avem o creștere de 55%.Plătim dobânzi și credite în sumă de 4,430 milioane lei  dintre care numai dobânda e de 1,071 milioane lei,ce reprezintă 31,89%.

Sumele de la UE sunt mult mai mici decât cele prevăzute si aceasta datorită intârzierilor mari la proiectele in derulare.

Anul trecut ne-ati prezentat acest buget ca fiind cel mai bun buget…unde ați prezentat investitii de peste 54%.Această executie ne arată Realitatea.In loc de 54% investitii ati reusit  să aveti  68,9% cheltuieli la secțiunea de funcționare.

Cu alte cuvinte,din total buget în sumă de 54,692 milioane  lei ați reușit investitii de doar 17,.392 milioane  lei.In această sumă de 17,392 milioane lei sunt  cuprinse si rambursări de credite in valoare de 2,8 milioane lei”.

Deși  atât primarul cât și viceprimarul au avut la un moment dat firme particulare de gestionat, administratorul Beko a fost  cel desemnat să  ofere  un răspuns la cele semnalate de consilierul Ciută  din materialele cuprinse în mapa de lucru oferită pentru această ședință.

Expunerea  administratorului Beko nu a  adus prea multe precizări față de cele semnalate de consilierul Ciută,acesta reușind doar să ofere date legate de comparații cu anul 2012 sau de informații legate de salariul brut și net,omițând să specifice că și cheltuielile cu fondul de  salarii  sunt suportate tot de către bugetul local,adică primăria plătește și diferența dintre salariul efectiv și cel ce rămâne în mâna angajatului .

“Referitor la interventia domnului Ciută,precizez că bugetul acesta este mai mare cu 15 %   ca cel de anul trecut. Am atras fonduri de 65 miliarde lei.In ce priveste cheltuielile cu salariile,suma de 968,6 avansată de domnul Ciută  este o cheltuială  cu întreg fondul  de salarii si rezultă că brutul este de 756 euro iar ce duce omul acasă este un salar mediu de 514 euro pentru cei 73 de angajați. Cifra spusă de domnul Ciută este cu intreg fondul de salarii.Am mai rambursat în mai din creditele angajate și eu consider că avem un buget echilibrat și de dezvoltare deși e drept că nu este un buget de excepție”.

Nimeni dintre ceilalti consilieri de la alte formatiuni nu a dorit să intervină așa ca a fost supus la vot proiectul in forma initială și  aprobat datorită voturilor consilierilor UDMR și PSD.

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului de venituri și cheltuieli la data de 31 martie 2014 a fost votat de asemenea de către alianța UDMR-PSD din Consiliul Local Carei.

Precizări au fost aduse de consilierul Ciută,liderul grupului PNL din consiliu,care a scos în evidență faptul că la capitolul Autorități  publice,cheltuieli cu bunuri si servicii,suma prevăzută în buget este de 1 milion de lei din care pe primul  trimestru deja s-au cheltuit jumătate.

„La cheltuieli de personal,la aparatul propriu al primarului,se vede că avem o creștere de 7% la fondul de salarii față de anul precedent.

În ce privește rambursări de credite ,dacă anul trecut aveam o cheltuială lunară de 335.000 lei,pe primul trimestru avem o cheltuială lunară de 574.000 lei „ a încheiat consilierul liberal.

5 COMMENTS

  1. traiasca jeno primarul ne face un oras european careiul capitala culturala a judetului,ilie cu povestile du-te acasa la daniela si povesteste ca pe cei din carei nu ne intereseaza

  2. primarul din carei nu este cu retinere pe salar ca nu a platit datorii de miliarde la bugetul de stat??? acum ponta descarca la el bani de salarii pentru voturi.bani pentru ei din banii oamenilor necajiti care isi platesc la timp impozitele…
    si nu are careiu un viceprimar care a ingropat echipa de fotbal victoria si nu le da la campionii de la tenis de masa fonduri pentru ca antrenor e ginerele sau dar el nu vrea sa auda de fata lui si numai parintii lui recunosc si se ocupa de fata lui casatorita cu antrenorul?
    mare ciolaneala la carei ca amandoi primarii au dat chix cu afacerile lor si acum trebe sa isi umple pozonarele pana nu vine controlu ..si ginerele primarului este angajast la primarie cu salar de peste 40 de milioane dar sta mai mult prin concediu….

  3. afacerea pavajul din carei si afacera teatrul europena din carei fara foaier si cu intrare la loje pe exterior fie vara fie iarna…..in orasul european carei primarul jeno isi cumpara masina personala din banii fundatiei pentru promoovarea turismului local/

  4. eu nu stiu de ce se sare la gat la primar ca da la noi salarii asa mari ca si noi trebuie sa traim din ceva si daca careienii e prosti si nu zic nimik de ce sa nu ia jeno ce vrea si cat vrea ca repede vine iar falimentu si el din ce sa traiasca ..ca nu vrea sa ajunge ca si cand a candidat de la udmr pentru ca statea omu de la finante la usa lui sa mai scoate un milion pentru datoriile ca sa nu ia casa de la el..si acum ce daca sta in chirie ca nu poate sa aiba domnu primar nimic pe nume pana nu plateste datoriile la statu roman.noi trbe sa facem ce spune ca are sustinere dde la budapesta si pune la tonta pile

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină