Monday, December 5, 2022
Home sus Iliescu: Rogozin a fost, în fond, vinovat. Mesajul cu bombardierul a fost...

Iliescu: Rogozin a fost, în fond, vinovat. Mesajul cu bombardierul a fost o obrăznicie

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, luni, că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost, în fond, vinovat, el arătând că survolarea unui stat independent se anunță, în baza unei înțelegeri, și a spus că precizările făcute de oficialul rus pe rețele de socializare reprezintă o “obrăznicie”.

Solicitat să comenteze dialogul dintre președintele Traian Băsescu și vicepremierul rul Dmitri Rogozin “pe pahare de băutură”, Iliescu a precizat că nu este vorba despre un dialog, ci de afirmații publice ale unuia și altuia, “cam nepotrivite pentru statutul fiecăruia în parte”.

“Și vicepremierul rus a avut ieșirile lui nepotrivite. Chiar survolarea teritoriului țării presupunea o înțelegere, se anunță când un demnitar de stat trece cu avionul, nu e o chestie comună, nu e un turist oarecare. Așa ceva intră în practica raporturilor normale între state, dar asta arată anormalitatea situației în care e aflăm. Rogozin, în fond, era vinovat. Trece peste un stat independent, o face așa, de capul lui, într-o situație complicată?“, a spus Iliescu.

El a menționat faptul că astfel de chestiuni capătă conotații neplăcute în momente cum sunt cele pe care le traversăm, iar comportamentul demnitarilor poate să afecteze imaginea pe care o proiectează asupra statului respectiv, asupra politicii, asupra măsuriilor și pozițiilor exprimate.

Întrebat dacă România ar trebui să răspundă instituțional la ceea ce a scris Rogozin pe rețele de socializare privind venirea cu “bombardierul”, Iliescu a spus: “Aia a fost o obrăznicie din partea lui și răspunsul i-a fost cam pe măsură, a fost în consonanță”.

În urmă cu o săptămână, vicepremierul rus a scris mai multe mesaje provocatoare, pe Facebook și Twitter, atât în engleză, cât și în rusă, la adresa oficialilor români, care nu i-au permis avionului său să se întoarcă la Moscova prin spațiul aerian românesc. Rogozin se întorcea din Transnistria, unde participase, la 9 mai, la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziștilor.

“Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, a declarat atunci Rogozin, subliniind că sancțiunile nu-l vor determina să-și anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

“La astfel de declarații eu nu pot avea decât o singură reacție. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declarații. E o declarație lipsită total de respect față de un alt stat, față de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia”, i-a răspuns atunci președintele român.

Rogozin a contraatacat pe Facebook și Twitter, întrebându-se “câte pahare a golit Băsescu pentru a prinde curaj să închidă spațiul aerian pentru avionul nostru”. El a continuat disputa, afirmând pe aceleași rețele de socializare că atrage “atenția Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declarației” premierul Victor Ponta.

Premierul român declarase că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator și este un personaj politic care nu are ce căuta în România, dar declarațiile sale impuneau o întâlnire a autorităților române cu președintele Traian Băsescu.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
cam