Friday, December 2, 2022
Home sus Un acord în domeniul gazelor între Rusia și Ucraina ar putea fi...

Un acord în domeniul gazelor între Rusia și Ucraina ar putea fi semnat "în următoarele zile"

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a afirmat la sediul din Bruxelles al Comisiei Europene (CE), că un acord în domeniul gazelor între Rusia și Ucraina ar putea fi semnat “în următoarele zile”.

“Vom ajunge la un acord, probabil, în următoarele zile, nu în cursul acestei nopți”, a declarat comisarul european.

Delegația rusă era așteptată la negocieri în cursul acestei nopți, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), însă, în cele din urmă, reuniunea trilaterală – între Gunther Oettinger și miniștrii rus și ucrainean ai Energiei Aleksandr Novak și Iuri Prodan – a fost amânată pentru miercuri dimineața, la ora 07.30 GMT (10.30, ora României), a comunicat CE.

Reuniunea trilaterală va fi precedată de “întrevederi bilaterale”, a adăugat Comisia.

Discuțiile purtate de cele trei părți au drept scop ajungerea la un acord asupra prețului de livrare a gazelor rusești către Ucraina și achitării sumelor datorate de partea ucraineană.

Reuniunea precedentă s-a încheiat în cursul nopții de luni spre marți, după aproape opt ore de discuții, fără semnarea unui acord.

Miza, potrivit lui Prodan, este de a găsi “o soluție globală care să rezolve problemele întâmpinate în stabilirea prețului de livrare a gazelor și achitării datoriilor”.

“Dar nu putem accepta mecanismul de calculare a prețului propus de Gazprom”, a explicat el, în cursul nopții de luni spre marți, subliniind că Ucraina vrea “un preț echitabil și corespunzător pieței”, a insistat el.

Moscova reclamă, în prealabil, semnarea unui acord în privința achitării unei sume de 1,47 de miliarde de dolari, care reprezintă datoria la gaze a Ucrainei față de Rusia pentru lunile noiembrie și decembrie 2013.

“Rusia vrea să ajungă la un acord și participă în mod constructiv”, a afirmat ministrul rus.

Compania rusă Gazprom și cea ucraineană Naftogaz au început negocieri pentru stabilirea prețului de livrare a gazelor rusești și unui plan de achitare a datoriilor la gaze ale Ucrainei față de Rusia. Ucraina are datorii la gaze față de Rusia în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru lunile noiembrie și decembrie 2013, aprilie și mai 2014, potrivit Gazprom.

De asemenea, cele două părți trebuie să ajungă la un acord asupra prețului și cantităților de livrare a gazelor rusești către Naftogaz. Prețul ar urma să se situeze între 268 și 480 de dolari pe mia de metri cubi.

Ucraina a achiziționat aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz în 2013.

Rusia a anunțat că nu va întrerupe pe parcursul negocierilor livrările de gaze către Ucraina, tranzitată de aproximativ 15% din gazul importat în state membre UE.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină