Wednesday, December 7, 2022
Home sus Regele Ferdinand I al României batjocorit de primarul UDMR-ist al Careiului

Regele Ferdinand I al României batjocorit de primarul UDMR-ist al Careiului

Bustul Regelui Ferdinad I al României este refuzat a se amplasa în preajma castelului din Carei,vizitat de acesta împreună cu Regina Maria în 1919,la întoarcerea de la Szegedin.Refuzul vine din partea primarului Kovacs care afirmă  ”mă  forțați să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.Nu  forțați  lucruri ce nu e bine  să  forțați!”
Ședința aleșilor locali convocată în zi de sărbătoare,sărbătoarea Sânzienelor ,a fost una care va ramâne pentru generațiile viitoare ca un etalon al manifestărilor discriminatorii și șovine  ale conducerii UDMR de la cârma orașului, în chiar sala de ședințe a primăriei Carei,șuvoaiele de ură emanate de discursurile primarului Kovacs fiind la un moment dat …palpabile.
O atmosferă deosebit de tensionată cum rar se poate întâlni la  o întrunire a Consiliului Local cu participarea primarului  și viceprimarului  care ar trebui să se ocupe  de problemele admninistrative locale și să trateze în egală măsură toți membrii comunității multietnice  și fără a insera discursuri și acțiuni dictatoriale,de forță.
Teroarea introdusă în sala de ședințe,susținută de faptul că majoritari sunt consilierii UDMR  riscă să  transforme orașul în teatru de război,sub directa coordonare a celor plătiți din banul public pentru a lucra în folosul tuturor locuitorilor orașului.
Ura viscerală  am putea  spune  a primarului Kovacs,la adresa liderului opoziției liberale,dusă până la  paroxism, pune în pericol însăși democrația și libertatea de exprimare  a unui ales local  din forul legislativ al orașului !
Și toate acestea datorită insistenței liberalului Ilie Ciută de a amplasa în municipiul Carei bustul Regelui Ferdinad și a lui Ion I.C .Brătianu.Dacă proiectul de hotărâre pentru amplasarea bustului Regelui Ferdinand I s-a regăsit pe ordinea de zi,proiectul de hotărâre pentru amplasarea bustului lui Ion I.C.Brătianu,de la a cărui naștere se împlinesc 150 de ani pe 20 august,a fost refuzat a se introduce pe ordinea de zi !  Toate comisiile de specialitate au solicitat discuții în plen iar la Comisia Economică consilierii UDMR s-au abținut.Faptul a atras intervenția consilierului Ilie Ciută,inițiatorul proiectului.
Mă adresez primarului .Aveti  în spate o majoritate pe care o folositi discreționar și totalitar.Nu este normal să se întample  asa ceva .Vă  aduc aminte că acest oraș face parte din România iar această țară nu a fost cumpărată la vamă.
Am avut o înțelegere și trebuia să mai veniți să discutăm a fost replica primarului Kovacs,deranjat de afirmațiile consilierului liberal.
Dacă ati facut referire la acea discuție,am să spun ce și cum ați propus pentru ca să nu se creadă că avem ceva de ascuns.Ați afirmat că veți fi deacord și veți vota pentru cele două busturi dacă luăm statuia lui Simion Bărnuțiu din fața Seminarului romano-catolic, a adăugat consilierul Ciută.

Declarația  a atras noi  valuri de furie  și invective bilingve la adresa liberalului din partea primarului care face față din ce în ce mai greu dezvăluirilor în public despre afirmațiile sale controversate de multe ori.
Cu ce merită  partidul liberal să mă tin eu de cuvânt pentru nu stiu mai ce….”
Nici Proiectul  de hotărâre privind aprobarea ridicării unui bust al Majestății sale Regele Ferdinand I al României în Parcul Dendrologic Carei nu este de dată recentă,acesta fiind introdus pe ordinea de zi și în ședința din luna mai  doar că atunci li s-a sugerat liberalilor să accepte amânarea lui pentru că…este în prejma  alegerilor europarlamentare.
Înțelegători din fire,liberalii careieni au acceptat sugestia,cu atât mai mult cu cât consilierul Ilie Ciută a fost împreună cu primarul Kovacs și cu șeful Biroului de urbanism Sebastian Egli să identifice posibilele locații.
În decurs de o lună de zile primarul a emis afirmații contradictorii,ba că e de accord cu locația din parc din fața castelului,ba că e mai bine să fie mutat bustul mai la margine,ba că e mai bine să nu fie lângă castel,ba că se mai gandește,până când a ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să fie împins până lângă Monumentul Ostașului Român,loc pentru care va cere aviz de la comisia de cultură județeană  fiind dispus să facă și  să achite documentații ,totul numai să scape de bustul Regelui Ferdinand realizat din alte fonduri decât ale municipalității careiene.
Incercările consilierului Bucureștean  de a apela la înțelepciunea primarului au pus mai mult paie pe foc,acesta fiind hotărât să taie în carne vie pentru a scăpa de bustul regelui Ferdinand al României.
“Am cerut ceva și se oferă cu totul altceva decât am discutat.Nu cred că locația de lângă Monument e una bună și nu înțeleg de ce vă încăpățânați  să o duceți acolo.Tot acolo vreți să îl puneți unde noi nu dorim.Cu ce vă deranjează bustul Maiestății Sale?”a  întrebat  Bucureștean.
Fervoarea cu care a respins orice propunere de dialog în favoarea monologului dictatorial a surprins neplăcut întrega asistență,rar având ocazia să asistăm la asemenea manifestări colerice.
“Nu văd rostul opoziției  dvs …Nu în public trebuie să rezolvăm problema și  să ne spălăm  rufele.Vreți să faceți show să vă vadă lumea la TV.Și în parcul Kosuth a fost o statuie aruncată în aer în perioada interbelică.Nu e cazul să punem o lopată peste unele sensibilități .Aveți acum  mania cu statuile? Mențin poziția mea pentru punere la Monument.Acum nu sunt alegeri,de ce vă grăbiți ?” a fost tirada lansată de primar,dintr-o suflare.
Potrivit celor declarate de consilierii liberali,acesta a uitat că a fost deacord cu amplasamentul inițial la toate cele 5 întâlniri,că  bustul  nu se face pe cheltuiala orașului,fapt discutat la întâlnirile avute când au fost solicitate desenele sculptorului Radu Ciobanu și care nu au fost prea agreate de primar.În ceea ce privește  “aruncarea în aer a unui bust” consilierul Bucureștean a venit cu precizări “Statuia la care faceți referire a fost îngropată si știți foarte bine că nu ați găsit-o și de aceea aruncați cu afirmații neadevărate.Nu doriți bustul regelui Ferdinand numai pentru că vine din partea noastră.Ce fel de discurs promovați?”
În sprijinul celor afirmate de Adrian Bucureștean,consilierul Ciută  face apel la memoria primarului pentru acceptarea locației inițiale,martor fiind Sebastian Egli.
A fost momentul în care primarul și-a pierdut de tot cumpătul și a afirmat că ” mă forțați să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni în curtea castelului înafară de familia lor.Nu fortați lucruri ce nu e bine  să forțați!”
La întrebarea liberalilor legată de cine este administratorul castelului ,răspunsul primarului a fost tot unul șocant pentru un reprezentant al unei întregi comunități care în cazul Careiului este una multietnică.” Cine l-a construit”.
Uzul rațiunii fiind cu totul pierdut pentru edil nu mai e de mirare că nu a fost luată în considerare nici propunerea de a amplasa bustul Regelui împreună cu cel al lui Ion I.C.Brătianu în locul fostului părculeț dintre stația de taxi și magazinul Oțelul.
Vorbim totuși de regele Ferdinand al României domnule primar,cel care promulga Constituția României de după Primul Război Mondial, din 1923,apreciată la vremea sa a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale din Europa.” a încercat să ajungă la rațiunea majorității UDMR consilierul Ilie Ciută.
Cu cele 11 voturi împotrivă din partea consilerilor UDMR și cele 2 abțineri ale consilierilor PSD,bustul Regelui Ferdinand rămâne în continuare în atelierul sculptorului Radu Ciobanu.Vehemența cu care este refuzat de consilierii UDMR nu face cinste etniei maghiare care a fost mereu sustinută de către Regele Ferdinand mai ales în anul 1919 când Armata Ro­mână, al cărei comandant era, a luptat pentru eliberarea Budapestei de sub ocupatia bolșevică si a impărtit cu locuitorii înfo­me­tati,indiferent de etnie,cazanul garnizoanei.Un gest de aleasă noblețe, din păcate prea puțin apreciat de urmași,după trecerea timpului.
Cu ocazia vizitei Principelui Nicolae al României la castelul  din Carei în data de 8 aprilie 2014,acestuia i-a fost prezentată o expoziție fotografică dedicată vizitei străbunicului său,Regele Ferdinand al României cu Regina Maria,la Careii Mari în anul 1919.
Daniela Ciută

4 COMMENTS

  1. ferdinant nu afacut nimic pentru orasul Carei ,in schimb familia regala a creat Romania Mare,ei au facut razboiul de independenta,au reusit unirea cu Transilvaniei ,Bucovina au marit suprafata Romaniei deci au facut treaba Holenzoleri de aceia avem nevoie de un Johannis presedinte

  2. regele ferdinand a eliberat populatia maghiara de bolsevicul bela kun si a hranit ungurii infometati de conducatorii lor care acum se semneaza romanul ca le este rusine de apartenenta lor!
    regele Ferdinand a fost dorit de contii maghiari ca si conducator pentru ei potrivit cererii acestora din 1919 cand peste tot in ungaria era primit cu paine si sare!
    nici macar istoria voastra nu o cunoasteti leprelor care traiti si azi din tinut mana intinsa la statul roman.
    la munca cu voi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină