Wednesday, December 7, 2022
Home sus De ce să ne dăm copii de-acasă?…Autoritățile locale ignoră sportul de performanță

De ce să ne dăm copii de-acasă?…Autoritățile locale ignoră sportul de performanță

Alți doi tineri sportivi careieni sunt solicitați de către  cluburi din țară pentru performanțele lor și datorită lipsei totale de implicare în  finanțare din partea administrației locale care pare decisă  să ignore  tenisul de masă careian care cucereste medalie dupa medalie .

Problemele financiare cu care se confruntă disciplina sportivă tenis de masă  din municipiul Carei nu mai sunt demult o noutate pentru careieni și nu numai.(aici)

Un sport apărut pe harta orașului în 1999 datorită muncii asidue depusă de antrenorul Podoabă, riscă să dispară înainte chiar de a fi consacrat în liga națională, deși talente și rezultate sunt cu carul!

Repetatele cereri  pentru susținerea unui instructor sportiv  zac prin sertare deși  există o persoană care este dispusă să aplice pentru această activitate pentru salariul minim pe economie! Până și anveloparea sălii de sport,aprobată în Consiliul Local încă de anul trecut ,este lipsă din  planul de lucrări ale administrației locale  și astfel cheltuielile de regie se mențin la cote ridicate.

La ultima deplasare de la Buzău, la Paleta de Argint, concurs rezervat juniorilor IV – copii 8-10 ani, careianul Paul Szilagy a concurat pentru echipa CSS Odorheiul Secuiesc cu care a reușit clasarea pe locul IV iar individual, pe locul 8, fiind cel mai tânăr participant. A fost repede remarcat de antrenorul federal Viorel Filimon, care mai trece câteodată pragul clubului TAPO Carei .

Atât Paul, cât și Dari Helga sunt solicitați de către antrenorul federal Filimon pentru a face parte din echipa de la Constanța. În urma discuțiilor dintre antrenorul Podoba și Viorel Filimon se va decide soarta celor două talente careiene.

Cei doi sportivi nu sunt singurii pe care orașul nu-i sprijină în niciun fel pentru a concura sub culorile locale . Toți sportivii careieni de la tenis de masă care au ajuns la nivel de performanță sunt obligați de împrejurări să renunțe la clubul local pentru cluburi din țară bine finanțate.

În ultimii 3 ani au luat cale pribegiei,fiind apreciați în mod deosebit de cei care i-au solicitat, încă 5 sportivi.

Alin Măran este momentan la Constanța, la Centrul Olimpic, Sek Kristof a fost și el nevoit să plece la Constanța de unde a ajuns acum in Germania,Toth Mark joacă tot la un club german de elită,Grad Anca joacă pentru CSM Arad, iar Heinrich Kevin se află la Târgul Secuiesc.

Și toate acestea pentru că administratia locală nu este interesată în  promovarea unei echipe locale de tenis de masă,fete sau băieți ,în Liga B pentru început.

Avem copii cu potențial,avem un antrenor dispus să facă  pregătire cu ei și care a demonstrat  că este capabil să aducă rezultate mai mult decât remarcabile și atunci care să fie problema?Cine nu îi dorește pe acești tineri la Carei și nu dorește o echipă de divizie?

Pe parcursul a 20 de ani de antrenorat, Mircea Podoabă a pregătit și transferat următorii jucători:LUPSA IOANA  la Eternit  Oradea (div. B seniori);PINK MARK -Centrul Olimpic Bistrița, CSM Arad, BVSC Budapesta, CSS Slatina ,(acum antrenor la un centru de profil din LONDRA);GRAD ANCA –CSM Arad; RUS ANDREI -CSM Cluj; SEK KRISTOF și MARAN ALIN -CSS Constanța; BALAJ ROBERT -CSM Cluj;HEINRICH KEVIN –CSS Tg. Secuiesc;  KERESZTESI KITTI –LPS Tg. Mureș; MOLNAR GERGO – Cegled Ungaria.

Tinerii careieni concurează cu sportivi ce dispun de fonduri și de echipamente de marcă, dar câștigă trofeu dupa trofeu. Kitty și Helga au adus bronzul  de la Open-ul Austriei  pentru  ACS Dumbrăvița din județul Timiș care are  echipă  de tenis de masă în Superliga națională. Mircea nu a dispus de sumele necesare deplasării, înscrierii și cazării la o competiție de un asemenea nivel ca cea din Linz, cu 64 de echipe participante dintre cele mai reprezentative din Europa.

Helga și Kitty nu  au băgat de seamă răutățile unor umili funcționari  și au mai adus o medalie de argint  de la Open-ul Croației ,,Zapping ’’,de la Zagreb din perioada 15-18 mai 2014, rezervându-și dreptul ca din Praga, de la Turneul de Tenis de Masă, să revină cu 2 medalii de aur și una de bronz. Medalia de aur de la echipe a fost dublată de cea de la individual pentru Kitty Keresztesi, iar DARI HELGA a revenit cu una de BRONZ!

Un comunicat al Direcției de Sport  anunță performanța, dar încă niciun primar  nu a apreciat performanța sportivelor de la TAPO CAREI  cum vedem că se întâmplă peste tot în  alte localități.Dacă alte cluburi careiene beneficiază de sprijinul constant și de prezența la fel de constantă a edililor orașului, sportivii lui Mircea sunt cenușăresele Careiului și poate de aceea soarta le surâde mereu, încununând munca depusă și modestia ce îi caracterizează .

În luna august, Federația Română de Tenis de masă organizează baraj de calificare pentru divizia B la acest sport. Chiar să nu își dorească conducerea acestui oraș ca sportivii noștri să evolueze  în astfel de competiții? Ratăm șansa  de a dispune de echipe performante care să reprezinte Careiul  numai pentru că nu practică sportul agreat de unii sau alții din primărie?Avem ocazia să ne facem remarcați la nivel național ca oraș care sprijină performanța în sport.Am beneficia de reclamă gratuită.Potrivit celor declarate de antrenorul Podoba,efortul pentru promovarea în liga B  ar aparține sportivilor careieni iar susținerea financiară ar presupune în jur de 1.000 lei pe etapă la care se adaugă cheltuieli de deplasare.Pe an sunt 4 etape.O sumă ridicolă în comparație cu cea alocată pentru  tot felul de întâlniri și cine de taină sau cele alocate amenajării de parcări pentru firme private.

Avem trei fete care pot oricând să evolueze pentru  o echipă în divizia B și fără cheltuieli prea mari sau nu la fel de mari ca și cele cu care am fost obișnuiți la echipele de fotbal. Finanțăm tot felul de sindrofii, dar nu ne  susținem  în niciun fel tinerii careieni talentați și de viitor.

Dari Helga a fost luată în vizor și de către persoane din Budapesta care și-ar dori să evolueze în echipe de top. Renunțăm pur și simplu la ea?

Pentru 2 săptămâni de cantonament, suportate financiar de CSS Odorheiul Secuiesc, Paul nu poate să își plătească deplasarea, dus- întors.

Prezent ca invitat la postul local de radio în cursul zilei de duminică, primarul Kovacs a afirmat “ totdeauna  a fost ajutat TAPO și cei de fac performanță…chiar acuma am dat la el ceva” .

Afirmația face parte din colecția de perle sau minciunele care crește de la o zi la alta.Acel ceva se referă la   motorina  pentru ultima deplasare de la Praga,unde a fost necesară înscrierea,cazarea  și masa,echipamente.În plus,persistă lipsa de dialog și încurajarea discuțiilor în particular, promovate mereu în ședințele de consiliu unde  laitmotivul  “veniți să discutăm în birou ,nu aici,nu așa se procedează….”  se repeta constant.

Aducem la cunoștintă pe această cale domnului primar că Clubul TAPO de pe lângă Clubul Elevilor Carei a fost amenajat pe locul unei foste  centrale termice datorită implicării și muncii lui Mircea Podoabă. Acest antrenor a adus sala de antrenamente la standarde înalte și a pregătit și antrenat copii noștri fără a beneficia de sprijin constant  din partea administrației locale sau a Clubului Elevilor de care aparține.Antrenorul este obligat să depună eforturi substanțiale în a căuta sponsori pentru deplasări, tăind astfel din timpul alocat antrenării copiilor. Pentru a face performanță, copii mai au nevoie, înafară de munca asiduă și de o alimentație corespunzătoare și de echipamente și de posibilități de deplasare la competiții.

Dacă străinii i-au apreciat mereu, conducerea orașului nu a fost niciodată prezentă în mijlocul lor, nici măcar atunci când au revenit cu MEDALII de AUR de la Praga.

Am ajuns să ne dăm copii la alte cluburi numai pentru a  susține ambițiile unora? Avem un viceprimar care a fost sportiv  la viața lui și de la care se aștepta susținere pentru o activitate sportivă care poate face reclamă orașului unde își desfășoară activitatea.

Chiar nu este nimeni interesat de valorile noii generații? Dar de activitatea sportivă de performanță în Carei?

Daniela Ciută

9 COMMENTS

 1. sa se ridice problema intr-o audienta la domnul primar ,careiul fiind oras european se va gasi o rezolvare rapida ,pana atunci sa faca antrenamente cat mai multe si antrenorul sa nu mai umble in baruri

 2. nu confundati antrenorul cu primarul pe care il duce soferul dupa ce boraste pe toata lumea….baiu e ca vicele fotbalist nu vrea sa isi rewcunoasca fata din tineretele sale zbuciumate si cum sotul ei este antrenorul de la tenis…misterul e gata rezolvat….bani primesc numai karatistii lui fazekas si fotbalistii repetenti a lui lajos chiar daca nu fac nimic…nici macar matreata…..astia nu se mai satura de bani ca au fost pirliti rau in tinerete si acum cred ca se umfla pe 5 vieti.Careiul e orasul european unde vicele aduce romicii sa vanda haine vechi in centru pe strazi blicate lunea si vinerea de a ajuns de tot rasu orasului.singuru lui proiect e sa vanda vechituri pe trotuar ca sa nu se vada trabucele coloratilor aduse via ponyvas

 3. sorina nu vrei sa recunosti ca orasul nostru e european dar cu putin iz balcanic,pentru ca se vinde la piata lucruri folosite ,aici la carei se intalneste civilizatia austro-ungara cu cea bizantiana din sud ,si toti convietuim pasnic si bine suntem multe famili mixte de exemplu familia primarului cea a vicelui unde nu conteaza nationalitatea ci pentru ca toti facem parte din marea familie a europei unite

 4. speram sa nu aduci in discutie familiile celor doi;dar pentru neavizati sa dam cateva amanunte.
  sotia primarului kovacs este romanca grecocatolica dar amandoi copii ei,fata si baiat, sunt botezati la reformati.cu adevarat romanca si buna inteleggere in familie.
  la cea a vicelui e ceva mai tragic.singura lui fata care mai traieste a fost crescuta de mama si de bunici,parintii vicelui,pentru ca acesta nu doreste sa o recunoasca.trist dar adevarat.
  acestea sunt cele doua situatii de buna conviatuire in familiile celor doi.in orasul european multietnic CAREI conducerea UDMR nu da voie romanilor sa amplaseze statuia unui rege al ROMANIEI in parcul de la castel pentru ca…nu sunt de acord grofii,aceasta fiind declaratia primarului si la consiliul local si la emisiunea postului local radiotransilvania carei.
  deocamdata atat.restul de ionformatii pe parcurs.

 5. mai mare rusinea ca intr-un oras multietnic chiar primarul sa dea tonul la disciminare etnica si la tot soiul de actiuni revansarde datorate nostalgiilor din epocile demult apuse.
  tocmai primarul are probleme cu integrarea europeana pe care o considera necesara doar natiei sale unguresti.
  sunt de notorietate toate refuzurile sale la adresa comunitatii romanesti de a-si cinsti inaintasii careieni.primarul UDMR CAREI si cu cinsilkierii sai s-au opus in consiliu pentru ca sa se tipareasca pentru bibliotecile careiene o carte dictionar cu personalitatile locale careiene numai pentru ca sunt mai multi maghiari decat romani..desi la liceul piarist se invata numai in limba maghiara.
  la fel si in cazul statuiii regelui Ferdinand,aceiasi UDMR din CAREI se opun pentru punerea statui in parc desi consilierii romani au votat mereu pentru toate doleantele maghiarilor.
  primarul pofteste insa si la pamnturile ianculestenilor unde le-a luat deja lacul si a pus gard cu sirma ghimapata ca la auschwitz si construieste cabane pe pasune!
  a disparut si padurea de 30 de hectare a satenilor chiar din primul mandat al lui jeno.
  oare din ce bani are atatea case un primar care are retinere pe salar pentru datoriile de miliarde la fisc? stim ca le are trecute pe membrii familiei dar nu ramane el nescapat ca nici la crasna cand era director nu a stiut sa isi pastreze diplomatele cu marci si tot faliment a ajuns de atrebuit sa il puna udmr pe liste in 2008 ca era muritor de foame ..pana si familia a luat de la el drept de semnatura si nu mai are nici o proprietate pe nume…a rams de el numai ura impotriva romanilor carora le refuza statui si carti de comemorare a inaintasilor si locuri de munca.

 6. ferdinant nu a facut nimic pentru carei in schimb pentru romania holenzoleri au creat romania mare si cea moderna de aceeia trebuie ales liberarul neamt johannis presedinte,pentru noi pamanturile sunt ale orasului nu a dus nimic din muntii orastiei ,aici au fost sunt ale noastre a tuturor locuitorilor orasului nu a zece animale cate sunt acolo,ura contra romanilor povesti pentru nationalisti cineva care e casatorit cu o romanca nu merge aceasta poveste

 7. cine e casatorit cu o romanca accepta si copii romani si nu duce si fata si baiatul la botez la reformati,igaz? romanca a fost folosita de primar doar ca mesaj electoral?
  toleranta zeroi la cei doi primari udemeristi de carei.va deranjeaza ca poporul roman a avut regi ca si ferdinand care a ajutat maghiarii sa scape de bolsevici si a hranit multimea pe care voi o batjocoriti si acum?
  in orasele Romaniei trebuie accept de la unguri pentru statuile regilor tarii? stim ca voi nu promovati decat criminalii de razboi dar romanii au avut parte de conducatori viteji care au respectat toate neamurile de pe pamnturile lor.
  ce pamant are jeno in carei ca doar a venit cu valiza si carnetul de pcr in buzunar si a primit casa nationalizata a lui zoli fotografu unde muncitorii de la primarie atunci comitet pcr lucrau pe gratis.casa de pe caplenilo a fost scoasa de banca la vanzare pentru datorii si a trebuit trecuta pe numele fetei moni ca sa scape de executare silita.
  ce primar ati ales ..pe unu cu datorii ca ultimul coldus.

 8. sa spuneti si la vice ca nu e frumos sa nu recunoasca fata din tinerete care seamana leit cu el si de care parintii lui au avut mereu grija..nu e frumos sa nu ai capacitatea de a accepta greselile tineretii,copii nu ar trebuisa sufere pt ca tatl nu poate fi barbat!

 9. ce primari sunt aia care nu isi ajuta copii talentati din oras si refuza sa aiba o echipa de divizie ????
  ce fel de oameni ati ales careienilor ca sa va conduca????
  un datornic la stat cu miliarde si un fotbalist fara scoala pt care singura realizare ca vice e un ocskasor in fata la liceul teoretic carei?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină