Wednesday, December 7, 2022
Home Stiri Satu Mare Interese de grup reclamate la ședința de Consiliu Local Carei

Interese de grup reclamate la ședința de Consiliu Local Carei

Vineri a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Carei,la care au participat 16 din cei 19 consilieri.Consilierii liberali au  purtat pe parcursul ședinței o banderolă albă la braț.
“Nu suntem în grevă dar dorim să  ne exprimăm astfel dezaprobarea  față de  executiv și consilierii UDMR care refuză să aprobe amplasarea în municipiul Carei  a busturilor unor importante personalități ale neamului românesc “  a afirmat în debutul ședinței consilierul Ciută.
După votarea ordinii de zi ,au fost aprobate în unanimitate proiectele  de hotărâri privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al  Municipiului Carei – post mortem – prof. Péter Karácsonyi și amplasarea  unui bust al acestuia  în curtea Centrului Cultural de pe str.Iuliu Maniu nr. 12-14, Proiectul  de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului Local de Venituri și Cheltuieli al Municipiului Carei pe anul 2014 și  Proiectul  de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și a cofinanțării proiectului ,,Rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră în Viile Careiului,județul Satu Mare,,
Discuții au existat pe marginea  Proiectului de hotărâre privind aprobarea studiului pentru lucrarea,, Asfaltare drum acces și parcări pentru blocuri de locuințe sociale, str.Tireamului  din municipiul  Carei.
Potrivit raportului  de specialitate al Serviciului tehnic, achiziții publice, investiții, privind studiul pentru lucrarea „Asfaltare drum acces și parcări pentru blocuri de locuințe sociale, strada Tireamului din municipiul Carei”. ,a fost propusă suma de 392.739 lei pentru 127 de parcări la cele 90 de locuințe sociale.
Bugetul local a fost apărat și de această dată  de consilierii liberali care au cerut socoteală pentru această lucrare în varianta propusă de executiv.
Acele parcări sunt foarte multe.Pentru 90 de locuințe sociale noi facem 127 parcări? Socotim și musafirii care le vin? Pentru cei care vor locui acolo, unul din criteriile de acordare de locuință socială este să nu aibă mașină personală. Noi pentru cine facem  parcările acestea?
La Căpleni, 2-3 angajați ai  primăriei toarnă  mereu dale iar când se adună suficiente se mai face câte un drum și astfel  se reduc cheltuielile. La noi e invers”  a menționat consilierul Adrian Bucureștean.
Francisc Rakovski,susținut de primar,a  precizat că de fapt parcările se vor realiza în două etape,că încă nu este prevăzut drumul de acces în Studiul de fezabilitate și atunci se ia în calcul și varianta realizării unui drum înspre cimitirul reformat dar pentru aceasta ar fi nevoie să se cumpere 5 ari de teren de la  o persoană fizică iar pentru acel drum canalizarea  va fi prin cădere liberă.
Urmare a unei deplasări la fața locului,pe strada Tireamului,consilierul Ciută a precizat că există mai multe inadvertențe pentru care propune o amânare a proiectului până la măsurarea exactă a suprafeței pe care se dorește amenajarea parcărilor,care este departe de a fi cea reală.
La acest moment nu este  necesară această lucrare mai ales că la blocurile ANL există doar fundația iar  mai apoi, când se va începe construcția lor,drumul acesta de acces va fi făcut praf. E nevoie în primă fază doar de 45 parcări că doar vorbim de locuințe sociale. Și  cheltuielile s-ar înjumătăți.”
Supus la vot în forma inițială,proiectul a fost aprobat.
A  fost aprobată și suma cerută de Uniunea  Jurnaliștilor Maghiari din România,având ca președintă- sătmăreanca Eva Racz de la Radio Cluj, pentru  organizarea în municipiul Carei a unei întâlniri  cu tema „Patrimoniul construit : noi provocări în promovarea turismului cultural”.
Consilierul Marius Rusu a  adresat primarului o întrebare   legată de obiectivele propuse spre vizitare,oferind în același timp și sugestii legate de eveniment.
Înțeleg că vreți să dați ca  exemplu Careiul pentru  bune practici în domeniul amintit. V-ați  gândit și la alte obiective înafară de castel și cripta de la Căpleni? Propun ca după încheierea acestei adunări,să fie amplasat la castel un panou pe care să apară toate articolele scrise de acești jurnaliști , evident și cu traducere în limba română,despre cele petrecute la Carei.”
“Nu eu le fac program ce și cum să facă. Pentru noi e o ocazie de a ne face reclamă. Mă bucur că vin. Știu că ziariștii din păcate nu sunt pe placul politicienilor.Ei o să își facă program ce și cum vor să facă” a declarat primarul Kovacs.
 Din fericire pentru Dvs,mai sunt și ziariști care scriu și ce vor politicienii” a replicat consilierul Ciută,fâcând referire la dubla măsură de apreciere a primarului.
“Când trebuie să plătim 1.000 lei pentru achitarea transportului elevilor careieni calificați la faza Națională de oină de la Iași nu aprobați,când solicităm  3 mii lei pentru o carte dicționar cu personalitățile locale nu aprobați pe motiv că sunt prea puțini maghiari iar acum vorbim de 6.000  lei la care se adaugă mereu alții“,a mai adaugat acelasi consilier.
Și acest proiect a fost aprobat ,cu 13 voturi pentru și 3  împotrivă.
A mai fost aprobat  Proiectul  de hotărâre privind alocarea sumei de 1.500 lei Clubului Sportiv,,SAB  GOMEZ,,  dar numai cu precizarea că plata se va face în urma depunerii decontului de cheltuieli.
La  punctul Diverse, a luat cuvântul consilierul Ilie  Ciută,care a atras atenția asupra faptului că unele proiecte sunt mereu amânate până la ignorare în timp ce altele,care convin,au mereu prioritate.
,,Domnule primar, ați promis că veți rezolva problema accesului locatarilor care sunt în divergență cu cei de la hotel L’Art,ați dorit să vă implicați  în capela mortuară de la Ianculești  cu un proiect costisitor deși propunerea mea era mult mai redusă ca preț și se folosea și disponibilitatea sătenilor de a presta munca voluntară și deja ar fi fost ridicată,așa …nu e nicăieri,la Cimitirul Eroilor români nu se mai vede nici o cruce ,niciun mormânt de ce  dezastru e acolo. O să vă rog să îmi comunicați dacă veți face ceva în acest sens pentru că doresc să mă implic personal și o s-o fac pe chletuiala mea. La bustul lui Simion Bărnuțiu sunt plăci căzute de mult timp și nu au fost înlocuite. La fel,dacă  nu doriți să vă implicați ,le voi face eu”.
Luările de cuvânt ale consilierului Ciută ,atrag mereu ieșiri vehemente ale primarului Kovacs care  în lipsă de argumente,folosește aceleasi  clișee stereotipe în exprimare.
Expresiilor  de genul ‘consilierul Ciută minte și dezinformează”  li s-a adăugat de acum una nouă: “Ciută are preocupări selective și habar nu are  ce face primarul și viceprimarul din oraș. Nu am ce să vă fac”.
Pentru problemele ridicate de consilierul opoziției careiene,explicațiile  oferite  au fost și de această dată fără substanță și fără fond,consființind înca odată neputința edililor de a le rezolva.
 Nu am reușit să mă  înțeleg cu proprietarul de la hotel l Art…nu vrea să dea cheia la oameni,ce să fac…. “
Nu a fost de înțeles nici de ce primarul și-a pus mâna în cap ca și chelul și a adus în discuție,la cele semnalate de consilierul Ciută, tocmai recent distrusa placă de la monumentul lui Avram Iancu,doar dacă nu dispune cumva de informații în plus.
“Și la cei care spun că facem…. să le fie rușine… și când cade placa se spune  că noi suntem, că vin în tricouri albe și fac distrugeri. Nu numai monumentele românești nu arată bine ….
 Nu arată bine nici Monumentul Ostașului Român, reabilitat de Consiliul Județean, care a promis că îl face și nu îl face…Acuze că executivul are memorie selectivă din start refuz să  accept și sper că lumea își dă seama. …”  si-a lansat  tirada  primarul,impotriva consilierului Ciută.
Schimbul de replici a contiunuat cu raspunsul celui vizat ,care reuseste sa scoata in evidenta afirmatiile goale de continut ale unui primar depasit de situatie.
,,Unde dai și unde crapă! Nu știți la ce vă referiți, dar folosiți expresii pe care nu le înțelegeți.  Știam că nu puteți rezolva aceste probleme,domnule primar, deoarece aici vorbim de interese de grup. Sunt de accord că nu aveți ce să îmi faceți pentru că știu că ați încercat!
Primarul  Kovacs : ,,Vă rog… să încheiem ședința.
Nu înainte de incheierea ședintei,consiliera Venig Gabriela,președinta Comisiei de învățământ, sănătate, culte   din cadrul CL,a  dorit să aducă la  cunoștința  celor interesați că  ,,Programările  în licee  sunt la mine si pot să ofer la cine dorește să vadă că  imposibilitatea  de a înființa clase noi se   datorește  numărului  copiilor  mai puține. Grupele de copii la grădinițe sunt în aceiasi situatie”.
BULETIN DE CAREI

3 COMMENTS

 1. sa se ocupe de oras nu de statui ca avem destule salari si loc de munca impozite mici daca vrea eugen cu ilie sa faca statui la ei in curte sa faca si sa chefuiasca langa statui noi vrem loc de munca salari mari nu statui

 2. eugen e suparat pe ilie ca nu il poate santaja cu nimic si nici nu poate sa arate cu degetul catre nimeni pentru ca e un primar cu retinere pe salar si care nu plateste niciun leu impozit.
  ilie angajeaza careieni la firma lui iar primarul aduce lucratori din marghita si oar si satumare la lucrarile din orasul carei.
  ilie are trecute in declaratia de avere toate casele si masinile iar primarul isi face prin ungaria ca sa li se piarda urma sau le trece pe numele fetei si baiatului.
  mare suparare pe jenou ca sunt mai multe personalitati romanesti decat unguresti. si mai mare bai ca cheltuie eugenul mai mult decat poate sifona

 3. reabilitarea doar a unei cladiri care va fi sediul noii primarii carei ajunge la cca 2 milioane de euro si trebuia terminata acum 3 ani..organele de cercetare lucra numai impotriva romanilor? talharii de la udmr au liber in tara?
  nici 600 mp de pus pavaj se fac de marghitenii udmr cu 245 mii lei noi si se vireaza in conturile firmei inainte de semnarea receptiei cu o luna..e criza de functionari la DNA si parchet?
  pe pasunea din ianculesti se toarna fundatii de catre apropiatii udmr carei!
  legile pentru terenurile incadrate ca pasune nu se respecta la carei pentru ca e primar UDMR?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină