Friday, December 2, 2022
Home Stiri Satu Mare Revoltător.Eroilor români li se refuză prețuirea.Cine administrează Cimitirul Eroilor Români din Carei?

Revoltător.Eroilor români li se refuză prețuirea.Cine administrează Cimitirul Eroilor Români din Carei?

Situația Cimitirului Eroilor din municipiul Carei  întregește tabloul  stării monumentelor românești de pe domeniul public al municipiului Carei. De ani de zile,cei care  asigură  întreținerea vegetației luxuriante de aici efectuează  tăieri de formă care eliberează doar căile de acces,în timp ce crucile de la căpătâiul eroilor sunt ascunse privirilor de masa verde.

Dacă pentru orice alte monumente și  zone verzi adiacente acestora din municipiul Carei  se efectuează lucrări de întreținere și curățenie,pentru cele aparținând comunității românești  este nevoie de intervenția personală a membrilor comunității din Carei dar și atunci,cu aprobare de la reprezentanții dictaturii instalate de ani buni la cârma orașului.

Un semnal de alarmă legat de  simbolurile și cimitirele eroilor români a fost tras la ultima ședință de Consiliu Local prin vocea consilierului Ilie Ciută.  După semnalarea situației inadmisibile ce trenează de ani de zile în Cimitrul Eroilor  unde își dorm somnul de veci eroii din primul război mondial dar și din  cel de-al doilea război mondial ,acesta a afirmat că se va implica personal, în cazul unui nou refuz al administrației locale de a întreține aceste spații.

…..,la Cimitirul Eroilor Români nu se mai vede nici o cruce ,niciun mormânt de ce  dezastru e acolo. O să vă rog să îmi comunicați dacă veți face ceva în acest sens pentru că doresc să mă implic personal și o s-o fac pe cheltuiala mea. La bustul lui Simion Bărnuțiu sunt plăci căzute de mult timp și nu au fost înlocuite. La fel,dacă  nu doriți să vă implicați ,le voi face eu”.

Potrivit celor afirmate de Sebastian Egli,șef Birou Urbanism din primăria Carei, suprafata pe care se află Cimitirul Eroilor din cimitirul central s-ar afla în proprietatea bisericii romano-catolice,în timp ce sursele noastre ne spun că încă este în proprietatea Statului Român.  Este curios cum un Cimitir al Eroilor Români  să fie în administrarea parohiei romano-catolice maghiare   care să impună  solicitare de acord  pentru orice lucrare?! Adică românul să meargă cu căciula la mână la consilierii parohiali romano-catolici pentru a i se aproba renovarea unui monument,a unei plăci sau a reabilitărilor ce se impun  pentru cinstirea eroilor  români ?

An de an,se depun coroane de flori la monumentul ridicat in cinstea eroilor ce își dorm somnul de veci în cimitirul careian,eroi ce au căzut pe câmpul de luptă de la Carei,în urma asaltului dat în ziua de 25 octombrie 1944 pentru eliberarea ultimei porțiuni de pământ românesc. Si tot an de an,vegetația crește nestingherită,ajungând să acopere pietrele funerare de la căpătâiul ostașilor români,fără nicio intervenție din partea celor ce administrează acest teren.

Monumentul de la intrarea în Cimitirul Eroilor din Carei,realizat în 1928 de primarul de atunci Nicolae Dărăbanth,a fost restaurat de asociația Unirea 2009 Carei,după acceptul consilierilor Muller și Tempfli ca reprezentanți ai consiliului parohial romano-catolic.

Cu alte cuvinte,eroilor români la sunt interzise la Carei și comemorările adecvate și întreținerea mormintelor,fără acceptul reprezentanților comunității maghiare. La fel ca și  etnicilor români din oraș,cărora le sunt interzise amplasările de busturi ale personalităților lor istorice.

La fel ca și în cazul monumentelor românești,în jurul cărora se asigură întreținerea cu 2 zile înainte de anunțarea unui eveniment comemorativ. Placa de la bustul lui Avram Iancu a fost vandalizată fără ca să se ia măsuri împotriva celor vinovați  dar se încearcă mușamalizarea cazului,arătându-se cu degetul tot spre români în loc să fie făcute publice înregistrările  camerelor de supraveghere de la intrările în oraș sau din apropierea zonei respective ! În timp ce partea maghiară beneficiară a aceluiași proiect prin care s-au obținut aceste camere  le utilizează la maximă eficiență,la noi deservesc interese personale sau de grup.

Micul părculeț din jurul bustului lui Avram Iancu,nesupravegheat nici de camere video nici de poliția locală,este lăsat de izbeliște de administrația locală deși este în plin centrul municipiului,într-o zonă cu trafic  intens .

Pentru restaurarea Monumentului Ostașului Român din centrul orașului,a fost nevoie de intervenția președintelui Consiliului Județean,Adrian Ștef,pentru ca să se aloce fonduri necesare acestor operațiuni,deși  întreținerea întregului ansamblu cade în sarcina primăriei pe domeniul căreia se află.

Cu alte cuvinte,în municipiul Carei,nici eroii români  nu au dreptul la  un loc de veci decent,fiind tratați la fel ca și monumentele simbol ale românilor  careieni care își plătesc aici taxele și impozitele.

 Daniela Ciută

2 COMMENTS

  1. cea mai priceputa la carnaval e nevastamea si nu o spun eu ci toti gagii ei pe care din pacate a trebuit sa ii accept daca am vrut sa nu se afle ce potenta am; nu degeaba i se spune in carei la a mea pereche nutzi spaima p…
    acum am ramas si fara attila si daca nu gasesc ceva carnaval pentru ea am incurcat-o!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină