Monday, February 6, 2023
Home Nationale Andreea PAUL: Algoritmul lui Victor Ponta de echilibrare a bugetelor locale blochează...

Andreea PAUL: Algoritmul lui Victor Ponta de echilibrare a bugetelor locale blochează funcționarea administrațiilor locale

Bătaia de joc a lui Victor Ponta la adresa comunitățile locale continuă! Prin tăierea bugetelor administrațiilor, primarii, atât cei din Opoziție, cât și din PSD, se află în imposibilitatea de a-și duce la bun sfârșit proiectele și de a accesa fonduri europene.

Zeci de localități au primit alocări financiare net inferioare față de cele de anul trecut. Pentru a arăta gravitatea situației, spre exemplu, o comună cu doar 3.200 de locuitori și o suprafață de 2.500 de ha a primit 5.100.000 de lei, în timp ce altor șase comune din aceeași zonă, totalizând o populație de peste 38.000 de locuitori și suprafață de trei ori mai mare, le revine (în total) doar 3.800.000 de lei.

În acest context, autoritățile locale nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare (între acestea fiind incluse și cheltuieli aferente școlilor și grădinițelor, iluminatul public, colectarea gunoaielor, etc.).

Dezvoltarea acestor comunități devine astfel imposibilă.  În aceste condiții, primarii și consilierii refuză să voteze proiectele de buget pe anul 2015, un buget care nu le permite să elaboreze nici un proiect pentru comunitățile pe care le conduc.

Asistăm astfel la un blocaj fără precedent, la care s-a ajuns din cauza unui algoritm făcut pe genunchi și care nu răspunde nevoilor comunităților locale.

Nevoile unei comune mari sau ale unui oraș sunt diferite de cele ale comunităților mici. Este greșită o egalizare între unitățile administrativ teritoriale printr-un sistem care face abstracție de numărul locuitorilor și suprafața localităților.

PNL îi solicită premierului Ponta să intervină de urgență în soluționarea acestor alocări bugetare catastrofale care obligă administrațiile locale să recurgă la măsuri extreme ce pot ajunge până la blocarea totală a activității din lipsa resurselor financiare.

Am avertizat încă de la sfârșitul anului 2014 că Parlamentul României a adoptat un nou mecanism de echilibrare a bugetelor primariilor prin care sunt avantajate localitățile foarte sărace și dezavantajate localitățile cu suprafețe mari și populație mai numeroasă, fără nicio dezbatere publică, prin atașarea unui articol cu totul nou la legea bugetului de stat pentru anul 2015. Județele sărace câștigă, cele mai bogate pierd.

De pildă, primariile sătmărene vor pierde prin noul mecanism de echilibrare a bugetelor locale, adoptat de majoritatea PSD, circa 12 milioane lei în anul 2015.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
marie on