Monday, February 6, 2023
Home Stiri Satu Mare Primăria Călinești Oaș sub sechestru și cu conturile blocate

Primăria Călinești Oaș sub sechestru și cu conturile blocate

Primaria Călinești Oaș are conturile blocate și toate bunurile sechestrate. Măsura a fost luată vineri de inspectorii Antifraudă din Ministerul Agriculturii. Aceștia au descoperit că primarul a cheltuit milioane de lei din banii statului și din fonduri europene pentru alimentarea cu apă a comunei, însă trei sferturi din localitate nu este încă branșată. Mai mult, din acești bani, primarul a construit o grădiniță, care este însă nefolosită.

prima pagSituația din Călinești Oaș a fost descoperită la începutul anului trecut, în urma unor verificări făcute de Direcția de Control și Antifraudă din Ministerul Agriculturii. Inspectorii spun că primarul a depus o cerere ca să obțină bani europeni pentru alimentarea cu apă a comunei, asta deși în localitate se derulau deja lucrări similare finanțate de Guvern.

Beneficiarul a preferat să le considere inexistente, întărind prin studiul de fezabilitate ideea că localitatea nu deține sisteme centralizate de apă și canal.

Din același raport al inspectorilor antifraudă reiese că au fost executate mai puține lucrări decât apărea în proiectul de accesare a fondurilor europene. Astfel, din cele aproape opt sute de familii din satul Lechința, care ar fi trebuit să beneficieze de rețeaua de apă și canalizare, numai două sute au acum condiții civilizate.

„- Noi nu avem canalizare. Nici apă, nimic, chiar nimic.
– Și cum vă alimentați cu apă?
– Aducem cum putem, cu gălețile”, spune un localnic.

Edilii spun că proiectul nu a primit avizul ministerului, așa că vor trebui să dea banii înapoi. Însă conturile sunt goale, pentru că autoritățile au cheltuit deja banii pentru construcția unei grădinițe care nici măcar nu era în proiect. Mai mult, grădinița nu a fost încă dată în folosință.

Dacă în termen de 6 luni nu returnează banii, bunurile administrației locale vor fi scoase la vânzare.

Primarul Copil este in al treilea mandat,  a ajuns să se creadă împărat, tratându-i cu înjurături și scuipături pe majoritatea consilierilor locali, inclusiv pe unii din propriul partid, motiv pentru care s-a ajuns ca două treimi din aceștia să-i fie împotrivă.  Ce este mai grav este că primarul Copil îi tratează cu înjurături și pe majoritatea cetățenilor  care îl caută pentru a le rezolva anumite probleme sau pentru a le elibera anumite acte.

Crezându-se cel mai frumos și deștept, primarul a dato-n bară cu aproape toate marile proiecte ale comunei. Școala din Călinești nu se mai termină de șapte ani și a produs o gaură de vreo 7 miliarde de lei vechi. În satul Coca le oferă oamenilor apă roș-maronie, deși s-a lăudat că a făcut stație de epurare și trei puțuri. Drumul spre Lechința n-a fost terminat iar cele trei drumuri din Călinești pentru care s-a aprobat finanțare nici măcar nu le-a început. Nici cu drumurile pietruite nu se poate lăuda, deși a scos și a învârtit balast care ajungea pentru un drum până la Satu Mare. Lacul din Călinești și împrejurimile sale au fost lăsate în paragină. Zeci de săteni se plâng că nu le-a dat pământurile strămoșești, făcându-și parte sieși și prietenilor săi.

Nereguli gasite de  Curtea de Conturi  la Primaria Calinesti-Oas:

Primarul Copil a fost prins de Curtea de Conturi cu o serie de mișmașuri și nereguli, pentru care este bun de plată. Are creanțe neîncasate la Primărie de peste 8 miliarde de lei vechi, nu a supus acțiunii de evaluare și nu a înregistrat în evidența contabilă terenurile care alcătuiesc domeniul public și privat al comunei, nu a organizat control financiar preventiv propriu, nu a stabilit taxe pentru terenurile concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosință persoanelor juridice, a efectuat cheltuieli de personal neprevăzute de legislația în vigoare (a acordat lunar fără bază legală suma de 300 de lei / persoană reprezentând drepturi de sănătate și securitate în muncă pentru angajații din primărie). Ce este mai grav și cu iz penal este efectuarea de plăți nelegale în valoare de 1,7 miliarde de lei vechi, pentru care va trebui să dea cu subsemnatul.

  • Viceprimarul Vasile Birtoc il acuza de anul trecut pe primarul Gheorghe Copil de FRAUDAVasile-Birtoc

Viceprimarul comunei Călinești-Oaș, Vasile Birtoc, îl acuză pe primarul Gheorghe Copil de fraudarea lucrărilor de canalizare executate în cursul anului trecut în localitate. Acesta susține că s-ar fi creat un prejudiciu de peste 1 milion de euro, prin intermediul acestei lucrări și că recepția a fost doar una formală.

 Vasile Birtoc a declarat că s-a alcătuit o comisie mixtă cu scopul de a verifica modul de executare a lucrărilor. Din comisie au făcut parte viceprimarul Vasile Birtoc, dirigintele de șantier, Florin Cristea, secretarul Vasile Bumb dar și opt consilieri locali. Potrivit celor declarate de Birtoc, în urma numărării căminelor de canalizare, în teren s-au găsit un număr de 122 de bucăți, iar în acte 162. „Căminele nu respectau proiectul, fiind amplasate în șanțurile de pe marginea drumului ceea ce împiedică scurgerea apei. De asemenea, unele cămine sunt amplasate pe carosabil și sunt din plastic. În mod normal ele trebuiau să fie din beton”, susține viceprimarul.

Birtoc spune că s-au facturat reparații de podețe ale cetățenilor, în valoare de 166.280 lei, însă în teren nu există reparații executate de constructor. „Stațiile de pompare de pe traseu sunt pline de ape reziduale și la două dintre ele nu funcționau pompele. La acestea era tras un tub pe sub drum, iar apele reziduale ajung în șanțul de pe marginea drumului, fiind un miros urât în zonă”, spune vicele.

Birtoc susține că lucrarea a fost câștigată prin licitație publică la suma de 3.169.000 lei (cu TVA inclus) și că s-ar fi facturat 4.478.340,58 lei (cu TVA inclus). „Diferența este de 1.309.340,58 lei, sumă pentru care executantul susține că a făcut lucrări suplimentare, însă acestea nu au fost găsite. Pentru a putea încasa aceste sume suplimentare, au fost făcute acte adiționale între Primărie și executant”, susține Birtoc

Totodata viceprimarul comunei Călinești Oaș spune: Proiectul european a fost declarat neeligibil. Ceea ce înseamnă că va trebui să rambursăm întreaga sumă.

Gavril Cuzdriorean, purtătorul de cuvânt al Direcției de Finanțe Satu Mare: Întrucât se pare că sunt sume folosite ilegal, s-a dispus un sechestru asiguratoriu la Primăria Călinești Oaș.

Primăria are toate conturile blocate, iar edilul a contestat raportul. Gheorghe Copil, primarul comunei Călinești Oaș: Nu se suprapune nicio lucrare. Sigur am făcut contestație la raport, s-a respins. ”Și acum am dat în judecată și așteptăm să vedem ce zice judecata”.

A.B.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină