Monday, January 30, 2023
Home Stiri Satu Mare Mircea Ardelean, Gheorghe Moiș și Soos Istvan, trimiși în judecată de DNA

Mircea Ardelean, Gheorghe Moiș și Soos Istvan, trimiși în judecată de DNA

Procurorii DNA au dispus marti 10 februarie, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv al fostului director executiv al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Satu Mare, Mircea Ardelean, acesta fiind acuzat de luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu, în formă continuată.

În același dosar sunt cercetați și șeful Biroului Colectare și Executare Silită Persoane Juridice din cadrul AJFP Satu Mare, Soos Istvan, respectiv omul de afaceri Gheorghe Moiș.
Soos a fost trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, iar Moiș pentru dare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în cursul lunii noiembrie 2013, Mircea Ardelean, în calitate de director executiv interimar al AJFP Satu Mare, a pretins de la Gheorghe Moiș, ca societatea acestuia, pe cheltuială proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în București, deținut de fiica lui Ardelean. Totodată, l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgență, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt.

„Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi, în cursul lunii decembrie 2013, Gheorghe Moiș a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziția de materiale și executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia.

În schimbul acestui folos patrimonial, la data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată de inculpatul Gheorghe Moiș, la sediul AJFP Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcționarii din cadrul instituției.

La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către Ardelean, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat.
De menționat este faptul că, la data de 6 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare mai sus amintite, Gheorghe Moiș îi solicitase lui Ardelean, ca până la data de 25 decembrie 2013, AJFP să efectueze plata sumei respective. Ardelean l-a asigurat că, în data de 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul societății, fapt care s-a și întâmplat”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

De asemenea, în perioada noiembrie-decembrie 2013, respectiv luna martie 2014, Soos Istvan, în calitate sa de șef Birou Colectare și Executare Silită Persoane Juridice în cadrul AJFP Satu Mare, în urma unei înțelegeri prealabile cu șeful său, a pretins de la un agent economic, în numele acestuia din urmă, mai multe obiecte de mobilier (canapele fixe și extensibile, pat dormitor, saltele, perne etc.), în vederea mobilării a patru locuințe ce aparțineau celor doi inculpați sau unor rude ale acestora.

Aceste bunuri, în valoare totală de aproximativ 12.500 lei, au fost livrate de firma respectivă la adresele indicate de Soos Istvan, fără a fi achitate de beneficiari. În schimbul acestui folos patrimonial, Soos i-a dat de înțeles reprezentantului societății comerciale respective, că șeful său, va proteja activitatea firmei, cu ocazia derulării unor controale fiscale desfășurate de către inspectorii fiscali din cadrul AJFP Satu Mare, în perioada noiembrie-decembrie 2013.

Pentru a disimula primirea bunurilor respective, cu titlu de mită, Soos Istvan i-a dispus agentului economic să întocmească o factură către firma unei rude, care nu a fost înregistrată în contabilitatea societății respective și nici nu a fost achitată până în prezent.

„În perioada 2012-2014, Mircea Ardelean i-a creat unei persoane, care, în perioadele 2007-2013 respectiv aprilie 2014-iunie 2014, a ocupat funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, o situație de inferioritate pe temei de apartenență politică. Concret inculpatul, printr-o atitudine de continuă ostilitate, l-a determinat pe acesta să renunțe la funcția publică deținută, întrucât dorea ca acea funcție de conducere să fie ocupată de o persoană care se afla în același partid politic ca și susnumitul, și anume de inculpatul Soos Istvan.

Acest lucru s-a și concretizat ulterior prin emiterea unor decizii de către directorul general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, emise în baza propunerilor formulate de inculpatul Ardelean Ioan Mircea”, susțin procurorii.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător, în vederea confiscării speciale, respectiv a confiscării extinse, asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro și 75.000 lei) și asupra a 36 monede din metal galben (cu o valoare totală de aprox. 37.000 euro), ridicate de Mircea Ardelean.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
cami on