Monday, February 6, 2023
Home Stiri Satu Mare Populația României în scădere alarmantă

Populația României în scădere alarmantă

Populația României este în continuă scădere. În luna noiembrie a anului trecut s-au născut cu 2818 mai puțini copii decât în luna octombrie a anului 2014, arată datele INS.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat astăzi datele privind mișcarea populației în luna noiembrie a anului 2014.

În noiembrie 2014 s-au născut 14.897 de copii, cu 2.818 mai puțini decât în luna octombrie.  Comparativ cu aceiași lună a anului 2013, numărul născuților-vii a fost mai mic cu 1.105.

În privința numărului persoanelor decedate, în luna noiembrie a fost de 21.097, cu 784 mai puține decât în luna octombrie 2014. În luna noiembrie a anului 2013 s-au înregistrat cu 827 mai puține decese față de aceeași perioadă a anului 2014.

“Sporul natural a fost negativ în luna noiembrie, de 6200 persoane (decedații având un excedent față de născuții-vii), la fel ca în luna octombrie (4166 persoane). Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub un an, înregistrate în luna noiembrie a fost de 114, în scădere cu 33 față de luna octombrie (147 decedați sub 1 an)”, se arată în comunicatul INS.

Totodată, numărul căsătoriilor înregistrate la oficiile stării civile în luna noiembrie 2014 a fost de 6.535, cu 4917 mai puține decât în luna octombrie.  Numărul căsătoriilor a fost, însă, în luna noiembrie 2014, cu 667 mai mare decât în aceea și lună din anul precedent.

În noiembrie 2014, numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive și conform Legii nr. 202/2010 a fost de 2345, cu 304 mai multe decât în luna octombrie. În noiembrie 2013 s-au înregistrat cu 79 de divorțuri mai multe decât în noiembrie 2014.
“Datele preliminare pe luna noiembrie confirmă continuarea degradării situației demografice a țării și anunță o scădere naturală a populației, la nivelul întregului an, de 70-75 mii persoane, similară cu cea din anul 2013″, a afirmat profesorul Vasile Ghețău, directorul Centrului de Studii Demografice al Academiei Române.
România stă bine la căsătorii și divorțuri
Potrivit acestuia, sporul natural din ultimii 10 ani a fost total negativ, populația României înregistrând o scădere cu 800 de mii, o cifră pe care o consideră alarmantă.
Profesorul Vasile Ghețău consideră că România se menține, însă, foarte bine la nivelul căsătoriilor în comparație cu media europeană. “În țara noastră se înregistrează cinci căsătorii la mia de locuitori. Comparația cu alte țări este, însă, foarte delicată, pentru că în multe state, în special din Vest, este răspândită uniunea consensuală. Totuși, nupțialitatea la noi se menține foarte bine. De partea cealaltă, divorțialitatea a rămas, după 1989, în mod paradoxal la 1,5 divorțuri la o mie de locuitori la rata anuală, fiind una scăzută. Este surprinzător având în vedere ce s-a întâmplat după 1989, cu libertatea de a  călători, cu formalități sumare în materie de divorț, dar și cu rata mare a șomajului, a violenței domestice, precum și prețul în creștere al locuințelor”, a mai spus Ghețău.
Profesorul atrage atenția că scăderea naturală din luna noiembrie, când numărul deceselor a fost cu 6.200 mai mare comparativ cu al nou-născuților, este îngrijorătoare.  “Noi suntem în al 25-lea an de scădere a populației țării. Este enorm, pentru că într-un sfert de secol s-au făcut acumulări negative. Scăderea naturală a fost dublată de emigrație. Cei 2,4 milioane care sunt acum afară e puțin probabil să mai revină. Chiar dacă se vor întoarce unii, vor pleca alții, iar cifra rămâne la fel”, a precizat Vasile Ghețău, adăugând, însă, că România este una dintre țările cu cel mai ridicat grad de depopulare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
vasile on