Monday, February 6, 2023
Home Nationale Ponta indică Guvernul Tăriceanu ca fiind cel care a alocat bani mulți...

Ponta indică Guvernul Tăriceanu ca fiind cel care a alocat bani mulți din Fondul de rezervă

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a prezentat, marți seara, un grafic al alocărilor de bani din Fondul de rezervă, din care rezultă că Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a acordat, în 2005-2008, cele mai multe fonduri din această sursă, calculat ca procent din produsul intern brut.

În acel interval, Guvernul era format din liberali și democrați și condus de Călin Popescu Tăriceanu, actual partener de guvernare al premierului Ponta în calitate de președinte al Partidului Liberal-Reformator.

În graficul prezentat pe Twitter alături de un scurt mesaj în care face referire la “demagogia PNL și PDL”, care solicită anchetarea modului de acordare a banilor din Fondul de rezervă în 2013, după raportul Curții de Conturi, Ponta arată că Guvernul Tăriceanu a acordat din această sursă bani reprezentând 0,77% din PIB în 2005, 1,76% din PIB în 2006, 0,50% din PIB în 2007 și 0,67% din PIB în 2008.

În același grafic, Guvernul Boc este indicat cu alocări din Fondul de rezervă de 0,37%-0,50% din PIB în 2009-2011, iar Guvernul Ponta, cu 0,26% din PIB în 2012 și 0,15% din PIB în 2013.

În perioada prezentată de Ponta, Produsul Intern Brut, la care sunt raportate procentual alocările de bani, a urcat însă constant, de la 288 miliarde lei în 2005 la 639 miliarde lei în 2013.

Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenți de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare și transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituții, a anunțat, joi, Curtea de Conturi.

Legea finanțelor publice locale stabilește că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pot fi acordați unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar.

Guvernul a aprobat, însă, în ultimii ani, numeroase derogări de la această lege pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor, banii fiind repartizați prin ordin al ministrului Administrației Publice, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, și fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie prezentată public, în Monitorul Oficial, ca în anii precedenți.

În 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri către primării, înlocuit ulterior cu alte argumente, făcea referire la apropierea unui “ger arctic”.

Raportul Curții de Conturi pe 2013 amintește că banii din Fondul de rezervă nu trebuie rambursați de către beneficiari, inclusiv primari, dar relevă că, în practică, nici nu a existat un control al Ministerului Finanțelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut în actul de alocare a banilor a și fost îndeplinit, ministerul nefectuând nici măcar o evaluare a notelor de fundamentare întocmite de către ordonatorii de credite care primeau banii.

În 2013, au fost emise 38 hotărâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară către diverși ordonatori de credite și bugetele locale, banii astfel alocați ajungând la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat luni la finalul ședinței săptămânale a conducerii PNL că formațiunea solicită înființarea a două comisii de anchetă în Camera Deputaților și Senat, pe tema cheltuirii Fondului de rezervă al Guvernului și a situației Autostrăzii Comarnic-Brașov.

“PNL a decis să solicităm la nivel parlamentar constituirea a două comisii de anchetă, prima la nivelul Camerei Deputaților în legătură cu modul de cheltuire, de folosire a Fondului de rezervă aflat la dispoziția primului ministru. Raportul Curții de Conturi relevă faptul că banii au fost alocați după criterii politice, în mod evident nu face altceva decât să confirme practica alocării subiective și politice a banilor aflați la dispoziția primului ministru, și bineînțeles în afara scopului pentru care s-a creat acest fond”, a spus Stroe.

El a menționat că alocarea fondurilor nu s-a realizat în mod transparent, cu respectarea criteriilor de urgență.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a reaționat la această solicitare, arătând că PNL era în Guvern în acel an și adăugând “Caragiale e depășit total !”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină