Friday, January 27, 2023
Home Stiri Satu Mare Se întâmplă în Carei. Atentat la istoria locală în pofida dorinței contribuabililor

Se întâmplă în Carei. Atentat la istoria locală în pofida dorinței contribuabililor

bratianu-5-bust-carei

În municipiul Carei din România ne confruntăm momentan cu o  situație similară celei întâlnite în noiembrie 2014. Atunci, în plină campanie electorală, primarul UDMR din Carei îndemna electoratul maghiar să voteze Victor Ponta în detrimentul lui Klaus Iohannis, dar  rezultatele finale din data de 16 noiembrie  i-au adus actualului președinte al României aproape 70 % din sufragiile careienilor. Acum, primarul Kovacs nu este de acord cu amplasarea bustului regelui Ferdinand al României în părculețul din fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei deși contribuabilii careieni, români și maghiari deopotrivă nu sunt deranjați defel de acest amplasament solicitat  de Asociațiunea ASTRA Carei.

Mizând pe activitatea febrilă a instituțiilor  statului, care nu mai prididesc cu cercetarea înalților demnitari suspectați de fapte  de corupție,  conducerea UDMR  a muncipiului Carei, prin  baronii locali,  își permite  să interzică comunității românești amplasarea de busturi ale personalităților marcante  pe orice alt alt loc decât cel aflat în imediata vecinătate a Monumentului Ostașului Român.

Aceiași conducere, își permite  să facă angajări  de personal la primărie după legi instaurate de ei, să înființeze firme tip SRL angajând Consiliul Local fără să respecte hotărârile acestuia, să  semneze recepții ale obiectivelor realizate din fonduri proprii sau europene înainte de finalizarea acestora, să angajeze lucrări la anumite obiective înainte de a fi aprobate de Consiliul Local, să modifice proiectul de modernizare a Teatrului Municipal , finanțat din fonduri europene,  fără a solicita aprobările legale, să gestioneze defectuos bugetul local și fondurile de care dispun, să ascundă informații publice și  să acorde favoruri financiare unui grup de interese prin întocmirea de contracte de închiriere de  obiective locale la sume modice în detrimentul intersului local , să exploateze de 20 de ani apa geotermală din subsolul careian  generând profit dar  fără niciun  un aviz sau aprobare de la instituțiile abilitate , să neglijeze interesele cetățeanului onest contribuabil și lista poate continua.

Despre  refuzul primarului Kovacs care este și președinte al UDMR Carei , de a amplasa statuia lui I.C.Brătianu sau a  a regelui Ferdinand al României … careienii ridică din umeri nedumeriți, neînțelegând   motivele înverșunării primarului împotriva unor busturi.

În tot acest timp, primăria Oradea a demarat concursuri cu premii în bani pentru desemnarea celei mai reușite statui pentru regele Ferdinand și  prim ministrul Ionel Brătianu. Primăria Satu Mare și primăria Negrești Oaș au aprobat și ele amplasarea de busturi ale lui Ionel Brătianu fără ca formațiunea UDMR Satu Mare  să fie deranjată în vreun fel.

Cu totul alta este situația  în municipiul Carei care are și primar și viceprimar de la formațiunea UDMR

Primarul Kovacs  este cel ce desfășoară în ultimii ani o amplă campanie de slăbire a elementului cultural românesc prin  alocarea de fonduri substanțiale doar manifestărilor dedicate comunității maghiare. Și mă refer aici inclusiv la sumele acordate protocolului pentru evenimente  ce vizează întărirea  grupului apropiat interesului său ca baron local. Nu este cazul  protocoalelor pentru Ziua  Națională a României, care din 2008 încoace lipsesc cu desăvârșire, fizic vorbind . O simplă cercetare a  facturilor  achitate  de către Primăria Carei poate dovedi cele afirmate mai sus.

Și nu am uitat nici de incidentul din 2013, când  orașul a fost împodobit  cu drapele de Ziua Națională doar după  ce președintele CJ a dat un telefon la primăria Carei , în după- masa zilei de 30 noiembrie 2013.  De 1 Decembrie 2014, la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, primarul Kovacs nici nu a catadicsit să poarte  eșarfa tricoloră, semn distinctiv al primarilor  din România la manifestările oficiale  .

In acest climat subversiv , atent întreținut de administrația locală,  pentru a  incita și a discrimina  membrii comunităților  ce formează orașul multietnic Carei, obținerea unei aprobări pentru amplasarea  bustului regelui Ferdinand este o adevărată aventură.

Degeaba se plâng de soarta lor liderii UDMR pe la ambasadele străine, când în localitățile unde au primar UDMR refuză colaborarea cu  viceprimar din partea comunității românești, cazul municipiului Carei, și  refuză  amplasarea de busturi ale personalităților românești.

Vă rog să nu cădeti in capacana întinsă cu mare atenție de baronul local Kovacs  și  să aplecați urechea la lamentările lui șoptite inclusiv la urechile premierului aflat în vizită în Carei pe data de 25 octombrie 2014.

Acceptul primarului de a amplasa bustul regelui Ferdinand doar în vecinătatea Monumentului Ostașului Român, loc pe unde suveranul nu a călcat în vizita sa din 1919, împotriva voinței  inițiatorilor de proiect  și a contribuabililor careieni, români și maghiari deopotrivă , are de fapt cu totul alte conotații.

Realitatea este că  nu se acceptă de conducerea orașului  amplasarea vreunui bust al vreunei personalități românesti  în oricare alt loc  înafară  de perimetrul adiacent Monumentului  Ostașului Român.

În sprijinul acestei aberații, a fost ticluită o găselniță, spun ei credibilă, redactată sub forma unei adrese oficiale adresată primăriei Carei,chiar de către Direcția Județeană de Cultură din subordinea Ministerului Culturii din România, țara în care se află și municipiul Carei.

Aceasta este adresa folosită de primarul Kovacs ca motiv de refuz, la ultima ședință de CL, domnia  fiind în imposibilitatea de a oferi o altă explicație, mai plauzibilă,  pentru  interzicerea amplasării bustului regelui Ferrdinand în parcul din fața Parchetului.

O simplă trecere în vedere asupra situației actuale a amplasării busturilor și statuilor din municipiul Carei, este relevantă și atestă cele afirmate anterior.

Administrația locală UDMR promovează  și încurajează cu predilecție  amplasarea de plăcuțe și busturi ale comunității maghiare .  In acest context, discursurile sforăitoare ale reprezentantilor UDMR, legate de autonomie culturală,  sunt palme date comunității românești din Carei, aflată vremelnic sub  conducere UDMR.

Observați plăcuțele amplasate de UDMR în municipiul Carei, exclusiv în limba maghiară!

Singurele busturi ale personalităților românești ce se află amplasate în municipiul Carei  sunt cele ale lui Vasile Lucaciu, aflat chiar în fața școlii ce îi poartă numele,   cel al lui Simion Bărnuțiu, aflat în fața școlii frecventate de acesta , care o vreme a purtat numele lui iar după ce a fost retrocedată către Episcopia Romano-catolică  a ajuns să fie  deranjant  dacă ar fi să dăm crezare celor afirmate de primar la  ședinta Consiliului Local din 3 decembrie 2014.

Mai există în oraș și  bustul lui Avram Iancu, amplasat evident în perimetrul agreat, pe axa șoselei  Satu Mare – Oradea.

Ne confruntăm și cu situația  potrivit căreia  amplasarea bustului regelui Ferdinand în parcul Castelului ce se află în patrimoniul local,  să fie împiedicată de persoane străine , care nu sunt contribuabili careieni și nici nu contribuie la bunăstarea careienilor decât profitând de pe urma  sumelor alocate de la bugetul local ca susțineri pentru evenimente dedicate lor.

Primarul nu are în această situație nici un cuvânt de spus?  Se află la mâna unor  străini  și totuși nici o autoritate a statului nu a luat atitudine?  Să fie grupul de interese mai puternic decât  instituțiile statului de drept?

Pe fondul timidităților  din partea instituțiilor statului de drept,  la Carei au loc aniversări ale personalităților românești  cu bustul mobil iar pe locul solicitat pentru amplasarea acestora se aprobă rapid  amplasarea  altei  statui  care era refuzată constant de peste 20 ani .

Până și evenimentul dedicat dezvelirii statuii din centrul orașului a avut loc exclusiv în limba maghiară, într-un dispreț total față de vorbitorii de limbă română din oraș, cetățeni români și contribuabili careieni.
În acest context, am solicitat păreri ale contribuabililor onești careieni, care nu au reținere pe salar pentru datorii la bugetul de stat.

La întrebările noastre :

1.  ,,Ce părere aveți de ideea de a amplasa un bust al regelui Ferdinand I a României, cel care a vizitat Careiul în luna mai 1919,  în părculețul dintre Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei și Banca Raiffeisen?’’

2. ,,Dar de amplasarea  unui bust al  poetului național, Mihai Eminescu în municipiul Carei, ce părere aveți?’’ , au răspuns  toți cei solicitați.

Vom prezenta opiniile câtorva dintre cei cu care am discutat.

Doamna Mayer Eleonora lucrează la magazinul de textile din oraș și  declară că nu are nimic împotriva  amplasării  bustului  regelui Ferdinand I în părculețul  dintre Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei și Banca Raiffeisen:,,Se poate amplasa acolo, n-am nimic împotrivă. E un loc potrivit, iar dacă arată bine bustul, de ce nu? Și un bust al lui Eminescu ar putea fi în oraș. Sunt multe statui și busturi în oraș, dar nu văd de ce n-ar maifi  și cel al lui Eminescu…nu sunt împotrivă deloc.

Domnul Gergely Francisc, patronul localului City Club Biliard &Cafe  se declară și el favorabil unei asemenea inițiative.  ,,…poate fi orice bust amplasat în oraș, și bustul regelui Ferdinand și cel a lui Eminescu, chiar nu am nimic împotrivă.’’

Nici domnul Szabo Ioan de la magazinul Oțelul  nu este împotriva amplasării bustului regelui Ferdinand în municipiul Carei:

,, nu sunt împotriva busturilor, de mine poate fi amplasat bustul regelui Ferdinand în acel părculeț, nu am nimic împotrivă, De ce nu? De asemenea, nu sunt nici împotriva vreunui bust al poetului Mihai Eminescu în oraș’’ , a declarat acesta.

Doamna Saloti Ildiko este vânzătoare în Carei și spune că nu este deranjată de amplasarea bustului regelui Ferdinand în  părculețul din fața Parchetului.,, Mie îmi este indiferent. Eu  cred că sunt și alte probleme care ar trebui rezolvate în oraș, apă potabilă bună, de exemplu, altele mă interesează prima dată, dar nu sunt împotrivă.Oricum sunt atâtea, poate să mai fie unul, chiar mi-e indiferent.’’

Cu alte cuvinte, careienii  chestionați  se declară Pentru amplasarea bustului regelui Ferdinand în părculețul din fața Parchetului Carei.

Ale cui interese le promovați din postura de primar al unui oraș multietnic din România dacă nu ale careienilor care nu  sunt deranjați de amplasarea de busturi ale personalităților românești în orașul lor?

Daniela Ciută

adresa-vulturescu-bust

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
ovi on D