Monday, January 30, 2023
Home Nationale Iohannis, despre păstrarea acordului cu FMI: Nu e doar treaba Guvernului să...

Iohannis, despre păstrarea acordului cu FMI: Nu e doar treaba Guvernului să hotărască, ar fi grav

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Digi 24, despre declarațiile Executivului privind încheierea și neprelungirea acordului cu FMI, că nu e doar treaba Guvernului să hotărască că mai trebuie sau nu acord și, să ia decizii astfel, fără a cunoaște motivațiile, ar fi destul de grav.

Președintele Iohannis a precizat că păstrarea sau nu a acordului cu FMI este o chestiune care trebuie foarte bine gândită și judecată, între mai mulți actori”.

”Mi se pare că nu este doar treaba Guvernului să hotărască că mai trebuie sau nu mai trebuie acord cu FMI. Chestiunea nu este simplă fiindcă, de data aceasta, sunt argumente foarte serioase, pro și contra, și aici, dacă discuția se duce mai departe, e mai ușor să se găsească o soluție”, a spus Klaus Iohannis la Digi24.

Președintele a ținut să dea și un exemplu, precizând: ”Dacă ar fi venit ministrul Finanțelor să spună: Domnule, noi ne pregătim să intrăm în zona euro. Asumat este termenul 2019. Nu poți să intri direct, trebuie doi ani de pregătire, un program de rată fixă la schimb. Deja ajungem foarte repede. Și atunci să ne spună: Bun, nu vrem acord cu FMI, fiindcă înlocuim ancora FMI (..) România nu mai are nevoie de acea ancoră de țară în dezvoltare, ci are nevoie de o ancoră nouă, care este acordul care duce spre integrarea în zona euro”.

El a arătat că aceasta ar fi fost explicația pe care ”ar fi găsit-o bună și ar fi susținut-o”.

”Dar, așa, pur și simplu să ne spună că nu mai e nevoie de acord, ok, de ce nu mai e nevoie? Mă întreb și eu. Să ia un Guvern decizii doar așa, fără a cunoaște motivațiile, ar fi destul de grav”, a mai comentat președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov a declarat la Realitatea TV că actualul acord al României cu FMI expiră în septembrie 2015 și că “foarte probabil” acordul nu se va prelungi.

Vâlcov a fost întrebat dacă are acordul Fondului pentru măsurile anunțate în cadrul ședintei de Guvern, și care prevăd, între altele, o reducere sensibilă a TVA și modificări de taxe și impozite.

“Nu l-am cerut”, a răspuns Darius Vâlcov, argumentând că actualul acord se încheie în septembrie 2015 iar noul Cod Fiscal intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

“Asta înseamnă că acordul nu se mai prelungește?”, a fost întrebat ministrul, el răspunzând: “Foarte probabil”.

“Am depășit de mult stadiul în care trebuie să vină profesorul să ne arate unde e tabla și unde e ușa. Trebuie să avem doar dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri”, a mai spus ministrul Finanțelor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
orsi on