Monday, February 6, 2023
Home Internationale Criza rublei rusești amenință susținerea Transnistriei, care s-ar putea reorienta spre UE

Criza rublei rusești amenință susținerea Transnistriei, care s-ar putea reorienta spre UE

rubla

Criza rublei amenință susținerea pe care Moscova o acordă regiunii separatiste moldovene Transnistria – ce primește aproximativ 70% din buget de la Kremlin – și ar putea conduce la o realiniere a Tiraspolului și o eventuală apropiere de UE, scrie The Guardian citând Eurasianet.org.

Moscova a refuzat să prelungească un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari acordat Transnistriei, scria la începutul lui ianuarie cotidianul pro-Kremlin Nezavisimaia Gazeta, citând o sursă din cadrul Sovietului Suprem, organismul legislativ separatist de la Tiraspol. Guvernul rus nu a confirmat informația, însă experți moldoveni o consideră credibilă.

Câteva sute de mii de locuitori, inclusiv etnici ruși și ucraineni, se confruntă cu o situație dificilă, după ce Rusia a sistat în vară plata unor pensii, și după creșterea, în ultima perioadă a prețurilor la hrană, utilități și medicamente. Transnistria și-a proclamat independența față de Republica Moldova în 1992, după ce separatiști proruși locali susținuți de unități din cadrul armatei ruse au respins forțele moldovene, iar de atunci supraviețuirea acestui teritoriu depinde de prezența trupelor rusești de menținere a păcii și de subvențiile trimise de la Kremlin.

Însă Rusia se confruntă în prezent cu propriile dificultăți, iar capacitatea Guvernului rus de a susține în continuare atât Transnistria, cât și regiunile separatiste proruse georgiene Abhazia și Osetia de Sud, se află sub presiune.

“Judecând după situația economică dificilă și deteriorarea continuă (a condițiilor) din regiunea Transnistria, mai ales după criza din Ucraina și prăbușirea rublei rusești, informația pare plauzibilă”, a declarat Ion Tornea, un analist de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale din Chișinău, referindu-se la informația publicată de Nezavisimaia Gazeta. “Federația Rusă se află într-o criză multilaterală și nu poate să arunce cu bani în stânga și-n dreapta”, adaugă Oazu Nantoi, directorul Institutului pentru Politici Publice din capitala moldoveană.

Însă un lider transnistrean dă asigurări că Moscova este angajată în continuare în ajutorarea regiunii separatiste proruse – dar nu la nivelul de odinioară. Astfel, în prezent gazul nu mai este furnizat gratis, iar pensionarii nu mai pot călători fără să plătească pe mijloacele de transport în comun, a declarat Dmitri Soin, un membru al Sovietului Suprem. El a mai declarat că salariile din sectorul public au fost reduse, de vara trecută, cu 20%, iar plata suplimentelor la pensie sistată.

Soin a avertizat că pierderea ajutoarelor rusești, pe lângă măsurile anterioare, ar putea “conduce republica nerecunoscută într-un dezastru economic”, în contextul în care Tiraspolul înregistrează deja un deficit bugetar de 404 milioane de dolari, raportat la proiectul de buget pentru 2015.

În acest context, Transnistria caută noi surse de venit, iar începând din martie mașinilor înmatriculate în afara regiunii li se va solicita un “card verde” la intrare. Taxa urmează să fie aplicată mai întâi vehiculelor din Uniunea Europeană (UE).

În schimb, la Tiraspol circulă zvonuri potrivit cărora urmează să le fie impuse noi taxe “celor care nu studiază și nu muncesc în instituțiile transnistrene”, potrivit unei familii al cărei fiu studiază în Republica Moldova. Aceste informații nu au putut fi confirmate din surse independente, precizează publicația britanică.

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru agenția rusă Tass, că “prognoza pentru economia (transnistreană) pentru primul semestru (din 2015) este negativă”, adăugând că industria a înregistrat pierderi, iar în unele cazuri a oprit producția. Date oficiale arată că exporturile din ianuarie către Rusia erau de 3,5 ori mai mici decât în aceeași perioadă din 2014, iar comerțul cu Ucraina și Republica Moldova a stagnat.

Șevciuk a afirmat că transnistrenii înțeleg că are loc o “replanificare” a bugetului Rusiei, dând asigurări că “proiectele umanitare” vor continua, fără să ofere alte detalii.

În acest context, unii apreciază că Uniunea Europeană (UE) ar putea să fie o sursă de “ușurare economică”. Potrivit lui Șevciuk, 30% din exporturile transnistrene sunt efectuate deja către UE, însă – potrivit publicației – o stimulare a comerțului cu Europa implică o politică de realiniere. Bruxellesul a renunțat la taxarea bunurilor provenind din Transnistria, însă înțelegerea expiră în 2016. Până în prezent, Transnistria a refuzat să se alăture Acordului de Liber-Schimb semnat anul trecut de către UE cu Republica Moldova și Ucraina.

“Dacă până la sfârșitul anului Transnistria nu se reorientează către Europa”, cu scopul de a păstra aceste scutiri de taxe, “sectoarele textil și metalurgic, dar și alte industrii, vor fi afectate dur”, a apreciat Soin.

Liderii de la Tiraspol nu ascund faptul că se confruntă cu o problemă și au anunțat un concurs de planuri cincinale “anticriză”, al cărui câștigător va obține un premiu în valoare de 45.000 de dolari, potrivit agenției rusești Tass.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină