Wednesday, February 8, 2023
Home Nationale Klaus Iohanis îndeamnă Moldova să lupte împotriva corupției

Klaus Iohanis îndeamnă Moldova să lupte împotriva corupției

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Chișinău, că e nevoie de de voință politică în combaterea corupției, precizând că România a dovedit că acești pași se pot face, și a adăugat: ”Vă recomand să îi obligați pe politicenii dumneavoastră să facă aceleași lucruri”.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, în cadrul conferinței de presă comune susținute împreună cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, cum ar putea avea Republica Moldova o justiție asemănătoare celei de peste Prut, cu instituții precum DNA-ul românesc și cât de importantă e voința politică în combaterea corupției, în condițiile în care există un guvern minoritar, dependent de voturile comuniștilor.

”E nevoie de voința populară și de voință politică și atunci lucrurile acestea se pot rezolva”, a răspuns Klaus Iohannis, adăugând: ”Poate suna foarte superficială treaba cu voința populară, dar dacă electoratul dorește o reformare, o înbunătățire a clasei politice, și au fost foarte multe situații când electoratul s-a exprimat clar, de exemplu în noiembrie anul trecut, o să vedeți că dintr-o dată, politicienii înțeleg că ceva trebuie schimbat în abordare”.

Potrivit președintelui României, este evident că ”trebuie să existe voință politică pentru schimbare, mai ales în domeniul combaterii corupției, independenței justiției, consolidării statului de drept”.

”Este nevoie de multă voință politică și, oricât de mult și-ar dori oamenii și oricât ar vota pentru ceva de pus în practică (..) aceste lucruri trebuie puse în practică, totuși, de politicieni”, a mai declarat Klaus Iohannis, precizând că este convins că acesta este singurul drum care trebuie parcurs pentru a elimina corupția, care, până la urmă, atentează la bunăstarea oamenilor.

”Aceste lucruri se pot face. România a dovedit că acești pași se pot face. Am avut sprijin foarte consistent de la partenerii europeni, vă recomand să îi obligați pe politicenii dumneavoastră să facă aceleași lucruri”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: România – o ancoră de stabilitate în regiune și un partener solid pentru R. Moldova și Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Chișinău, că vede România ca o ancoră de stabilitate în regiune și un partener solid pentru R. Moldova și Ucraina, exprimându-și speranța că și cetățenii moldoveni văd în București un partener loial.

“Ne-am exprimat îngrijorarea față de implicațiile pe care evoluțiile din Ucraina le pot avea în ce privește stabilitatea Republicii Moldova”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis, referindu-se la discuția pe care a avut-o cu președintele Nicolae Timofti vizând situația din țara vecină.

Șeful statului a precizat că, în acest context, România dorește “extinderea spațiului de prosperitate, democrație și stabilitate în vecinătatea noastră imediată”.

“Vedem România drept o ancoră de stabilitate în regiune și un partener solid al statelor vecine – Republica Moldova și Ucraina – în calea lor spre Europa. Sperăm ca toți cetățenii Republicii Moldova să vadă la rândul lor în România un partener de încredere, loial și de lungă durată”, a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, președintele Nicolae Timofti a afirmat că i-a dezvăluit lui Klaus Iohannis viziunea Republicii Moldova asupra a ceea ce se întâmplă în regiune.

“Mesajul nostru rămâne același: de solidaritate și sprijin pentru eforturile întreprinse cu participarea partenerilor internaționali vizând identificarea unei soluții politice pașnice a crizei, fără ingerințe externe, cu respectarea principiilor suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a precizat Timofti.

Președintele moldovean i-a mulțumit, totodată, președintelui Iohannis pentru vizita efectuată la Chișinău și “pentru tot ce face România pentru Republica Moldova”.

Iohannis: România va face tot ce e posibil pentru a sprijini R. Moldova pe drumul său european

Președintele Klaus Iohannis i-a asigurat, marți, pe toți cetățenii moldoveni că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini R. Moldova pe drumul său european și democratic, subliniind, totodată, că românii și partenerii europeni au așteptări și speranțe mari privind Chișinăul.

“Există, în România, dar și în rândul partenerilor noștri europeni, așteptări și speranțe mari privind Republica Moldova, în consens cu votul proeuropean exprimat în noiembrie 2014. Vreau să îi asigur pe toți cetățenii moldoveni, dar și pe toți cetățenii români care urmăresc cu foarte multă atenție acest subiect, că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european și democratic”, a declarat, marți, la Chișinău, președintele Klaus Iohannis.

El a precizat că l-a asigurat pe președintele Nicolae Timofti că România “rămâne angajată pentru dezvoltarea dialogului politic și a cooperării concrete cu Republica Moldova”.

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că, în cadrul întâlnirii pe care o va avea, tot marți, cu noul premier moldovean, Chiril Gaburici, va transmite aceleași mesaje de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău “în direcția consolidării concrete a parcursului proeuropean și a aprofundării reformelor interne”.

În opinia sa, esponsabilitatea asigurării acestei direcții revine tuturor forțelor care au dat votul pentru învestirea Cabinetului, “în sensul asigurării unei guvernări eficiente, stabile, care să țină cont și să respecte mesajele date de cetățeni la alegerile din noiembrie 2014”.

Klaus Iohannis a punctat faptul că “doar integrarea europeană reprezintă garanția unui viitor prosper, în siguranță și demnitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, acest lucru fiind demonstrate de exemplul României și al altor state central și est-europene membre ale UE.

“Am fost amândoi de acord că prioritățile care apropie Republica Moldova de acest moment țin de continuarea reformelor în domenii cu impact asupra vieții cetățenilor: economia, sectorul financiar, justiția, lupta împotriva corupției”, a afirmat Iohannis, subliniind că implementarea măsurilor de convergență și de modernizare din Acordul de Asociere cu UE reprezintă “pașii concreți” care pot demonstra determinarea elitelor politice de la Chișinău.

Președintele român a spus că are încredere în capacitatea elitei politice din Republica Moldova de a gestiona “cu maturitate și înțelepciune” sarcina guvernării.

“Suntem hotărâți să mergem pe acest drum, la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetățenilor Republicii Moldova”, a afirmat Iohannis.

Întrebat dacă speră ca Partidul Liberal, cu al cărui președinte, Mihai Ghimpu, se va vedea miercuri, să intre și el în curând în coaliția de guvernare, șeful statului a susținut că în acest moment este important să afle strategiile prin care se va implementa drumul european.

“Pentru mine este important acum, după ce toată lumea a scăpat de presiunea formării Guvernului, să aflu care sunt gândurile de perspectivă, care sunt strategiile, care sunt, practic, căile prin care se dorește implementarea drumului european. Pentru aceste lucruri am dorit să am discuții cu liderii partidelor proeuropene care toți s-au prezentat în alegeri cu promisiunea drumului european. Vreau să discutăm, vreau să aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru în practică, cum văd ei sprijinul României, ce putem noi să facem ca să sprijinim Republica Moldova”, a afirmat Klaus Iohannis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină