Friday, January 27, 2023
Home Internationale CIA a incercat sa patrunda in sistemul de securitate Apple inainte de...

CIA a incercat sa patrunda in sistemul de securitate Apple inainte de lansarea iPhone

cia

Cercetatori de la CIA au lucrat timp de aproape un deceniu sa sparga sistemul de securitate care protejeaza telefoanele si tabletele Apple, dezvaluie site-ul The Intercept marti, citand documente NSA obtinute de la Edward Snowden, relateaza Reuters. Potrivit agentiei, site-ul citeaza documente americane strict secrete care sugereaza ca cercetatori din cadrul Guvernului american au creat o versiune a XCode, instrumentul cu care Apple dezvolta aplicatii, cu scopul de a crea brese prin care sa supravegheze programe distribuite prin App Store.

The Intercept a mai facut dezvaluiri, in baza unor documente furnizate de catre avertizorul de integritate Snowden. Printre editorii site-ului se afla Glenn Greenwald, care a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru activitatea sa de prezentare a dezvaluirilor lui Snowden, si Laura Poitras, o realizatoare de documentare distinsa cu un Oscar.
Potrivit site-ului, ultimele documente, care acopera perioada 2006-2013, se opresc inainte sa precizeze daca cercetatorii americani in domeniul informatiilor au reusit sau nu sa sparga codurile de incriptare Apple, care securizeaza datele utilizatorilor si comunicatiile.

Eforturile cercetatorilor guvernamentali in domeniul informatiilor de a patrunde neautorizat in produsele Apple au inceput inca din 2006, cu un an inainte ca gigantul sa introduca pe piata primul iPhone, si au continuat pana la lansarea iPad, in 2010, dar si dupa aceea, potrivit The Intercept.

Operatiunea de creare a unei brese in securitatea Apple facea parte dintr-un program ultrasecret al Guvernului Statelor Unite, ajutat de cercetatori britanici in domeniul informatiilor, menit sa patrunda “in siguranta comunicatiile produselor, atat straine, cat si interne”, inclusiv ale telefoanelor Google si Android, precizeaza site-ul.

Gigantii in domeniul ITC din Silicon Valley au incercat in ultimele luni sa recastige increderea consumatorilor din intreaga lume in produsele lor, dezmintind ca acestea ar fi devenit instrumente de supraveghere guvernamentala generalizata a cetatenilor.

Apple si-a consolidat in septembrie metodele de incriptare a datelor stocate pe iPhone, anuntand ca schimbarile nu mai permit companiilor sa extraga datele clientilor de pe dispozitive chiar daca Guvernul ordona acest lucru printr-un mandat. Rivalul firmei din Silicon Valley, Google Inc, a anuntat la scurt dupa aceea ca intentioneaza, la randul sau, sa intensifice utilizarea unor instrumente de incriptare mai puternice.

Ambele companii au anuntat ca aceste masuri vizeaza protejarea vietii private a utilizatorilor produselor lor si ca ele fac parte dintr-un raspuns la actiunile de spionaj la scara larga ale autoritatilor americane asupra utilizatorilor Internetului dezvaluite de catre Snowden in 2013. Un purtator de cuvant Apple a reiterat declaratii ale CEO-ului Tim Cook cu privire la viata privata, dar a refuzat sa faca alte comentarii.

“Vreau sa fie absolut clar ca noi nu am lucrat niciodata cu vreo agentie guvernamentala din vreo tara pentru a crea vreo bresa in vreunul dintre produsele sau serviciile noastre”, declara Cook, citat intr-un comunicat emis anul trecut. “De asemenea, nu am permis niciodata accesul la serverele noastre. Si nu o vom face niciodata”, adauga el.

Lideri ca presedintele american Barack Obama sau premierul britanic David Cameron si-au exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca transformarea unor asemenea instrumente de consolidare a vietii private in caracteristici de piata ar putea sa impiedice guvernele sa depisteze militanti care planuiesc atacuri. Contactata pentru a comenta, CIA nu a raspuns imediat, precizeaza Reuters.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină