Tuesday, February 7, 2023
Home Internationale Există o probabilitate de 50% ca Grecia să părăsească zona euro

Există o probabilitate de 50% ca Grecia să părăsească zona euro

grecia_parlament_37444600

Șansele ca Grecia să părăsească zona euro sunt de 50% în prezent, în condițiile în care problema economiei elene “a fost gestionată prost de la început de toate părțile”, consideră miliardarul american George Soros, care avertizează că economia elenă ar putea “să se scufunde”.

“În acest moment, suntem la o bifurcație de drumuri și cred că ambele variante sunt posibile”, a afirmat Soros într-un interviu pentru Bloomberg, referindu-se la posibilitatea ca Grecia să iasă din zona euro.

“Poți să continui să o împingi înapoi la infinit”, prin plata dobânzilor fără ștergerea datoriei, a afirmat Soros, însă “nu va exista niciun surplus, întrucât economia Greciei se scufundă”.

Miliardarul american consideră că negocierile dintre premierul grec Alexis Tsipras și creditorii internaționali ai Greciei ar putea să se încheie cu un eșec, ducând astfel la ieșirea țării din zona euro.

“Acum este un joc în care doar înfrângerea mai este o posibilitate și cea mai bună opțiune este să o scoată la capăt într-un fel sau altul. Grecia este o problemă care a fost gestionată prost de toate părțile de la început”, a declarat Soros.

Tsipras s-a întâlnit luni seară cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin, pentru a discuta despre situația Greciei. În urma întrevederii, premierul elen a declarat că a avut “discuții pozitive” cu Merkel, în timp ce cancelarul german a afirmat că Grecia trebuie să rămână în Europa și că Germania tratează toate statele din zona euro în mod egal.

Grecia a semnat în 2010 un acord de finanțare în valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE și Fondul Monetar Internațional, din care mai poate accesa o tranșă de 7,2 miliarde de euro. Creditorii Greciei au condiționat însă continuarea programului de bailout de adoptarea unor reforme concrete de către guvernul elen în sensul limitării cheltuielilor bugetare.

În acest context, președintele Parlamentului European Martin Schulz a declarat marți că se așteaptă ca un nou acord între Grecia și creditorii săi să fie încheiat în cursul acestei săptămâni, “pentru a putea debloca cea mai urgentă finanțare”.

De asemenea, un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena a anunțat tot marți că Grecia va prezenta partenerilor din zona euro un plan cu reforme concrete “cel mai târziu luni”.

Îngrijorările privind incapacitatea guvernului de a plăti salariile și pensiile în această lună, precum și posibilitatea ca Grecia să rămână fără lichidități până la finalul lunii aprilie au crescut în ultima perioadă, în lipsa unui acord definitiv între guvernul de la Atena și creditorii săi externi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină
iulia on