Wednesday, February 8, 2023
Home Nationale Asigurătorii RCA vor plăti Fondului de Protecție a Victimelor Străzii o contribuție...

Asigurătorii RCA vor plăti Fondului de Protecție a Victimelor Străzii o contribuție de 2% din încasări

asigurari-auto-rca

Asigurătorii care emit polițe RCA vor plăti Fondului de Protecție a Victimelor Străzii o contribuție de 2% din volumul primelor încasate, de la 1% în 2014, pentru asigurarea resurselor necesare protecției persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule neasigurate.

Majorarea contribuției, aprobată de acționarii Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) în decembrie 2014, a fost avizată miercuri de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), și se aplică de la 1 ianuarie.

Directorul general al FPVS, Sorin Greceanu, declara într-o conferință desfășurată în a doua parte al lunii martie că la 31 decembrie 2014 disponibilitățile financiare aflate la dispoziția FPVS erau de 66,08 milioane lei, în timp ce rezerva pentru daunele avizate la aceeași dată era de 74,5 milioane de lei.

Asigurătorii autorizați de către ASF să practice RCA sunt Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig și Uniqa.

În 2014, FPVS a plătit despăgubiri de 30,34 milioane de lei, valoare apropiată de cea din 2013, din care 26,84 milioane de lei pentru vătămări corporale

Numărul persoanelor despăgubite pentru vătămări corporale sau deces a fost de 693, comparativ cu 577 în 2013, iar pentru daune materiale – 377, de la 331 în urmă cu un an
De asemenea, numărul dosarelor de daună avizate de FPVS a atins 1.294, de la 1.592 în 2013.
FPVS a fost înființat în februarie 2006 și este constituit în baza contribuțiilor companiilor autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).
Fondul acordă despăgubiri persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA.
În cazul autovehiculelor fără RCA valabil, fondul acordă despăgibuiri pentru vătămări corporale sau decese, cât și daune materiale. Pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.
Fondul nu intervine pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de conducătorii de atelaje (căruțași), pietoni, bicicliști sau orice alte vehicule pentru care nu este prevăzută obligația legală de încheiere a unei asigurări RCA.
De asemenea, nu se fac plăți pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de animale sălbatice și domestice, de starea carosabilului, gropi sau urmări ale unor fenomene meteo cum ar fi polei, mâzgă, pietre căzute de pe versanți sau copaci dărâmați.
Cererea de despăgubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursală ori agenție a oricărui asigurător care are dreptul să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) pe teritoriul României.
După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită dacă va fi cazul, sumele achitate, cheltuielile legate de plata acestora precum și dobânda legală de la persoanele vinovate sau de la alte entități responsabile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Eminem – Stronger Than I Was

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Dj Dark – Chill Vibes

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Leona Lewis – Bleeding Love (Dj Dark & Adrian Funk Remix)

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Silicon Valley Guru Affected by the Fulminant Slashed Investments

We woke reasonably late following the feast and free flowing wine the night before. After gathering ourselves and our packs, we...

Recent Comments

Ciprian Marius Pavel Bojan on Sorin Oros: Români, votați P.S.D.!
vidanja să curețe rahatul politic din Carei on UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
nu puneti bete-n roate justitiei, on Baroului Satu Mare au intrat în grevă
catalina on A începul BACU-ul
Balog Radu on Evenimente rutiere
claudia on Evenimente rutiere
lorena on Și-a dat foc
anonim on Evenimente rutiere
Horia Mărieș on Fantoma din castel
un cetatean turmentat on Cu balena în grădină